3 maart 2015

OS X: Trackpad van een MacBook uitschakelen

trackpad retina icoon

Wanneer je een MacBook hebt kan het zijn dat je deze ook toegepast wordt in combinatie met een extern scherm en misschien wel een muis en extern trackpad. Dan kan het handig zijn om het trackpad van je MacBook uit te schakelen.

Dit omdat deze dan vaak in de weg zit en je liever gebruik maakt van de externe muis en/of trackpad. Dan kun je gelukkig eenvoudig de trackpad van je MacBook uitschakelen via onderstaande procedure.

• Open Systeemvoorkeuren via  ▸ Systeemvoorkeuren
• Klik op 'Toegankelijkheid'
• Selecteer in de kolom 'Muis en trackpad'

negeer trackpad

Vink hier de optie 'Negeer ingebouwd trackpad als muis of draadloos trackpad is aangesloten'. Wanneer je nu een externe muis of trackpad aansluit op je MacBook zal de trackpad in je MacBook uitgeschakeld worden. Dit kan ook erg handig zijn als je Trackpad niet goed meer werkt en je een externe moet gebruiken.

Meer over Trackpad kun je hier terugvinden.Reacties


 • Philip

  3 maart 2015 om 18:11

  Vraagje uit nieuwsgierigheid … als je dan later merkt dat de externe muis of trackpad niet meer werkt, of je hebt die niet bij de hand, hoe zet je de interne trackpad dan weer aan ?

 • Wesley Fabry

  3 maart 2015 om 19:38

  Gelukkig kom je dan met je toetsenbord een heel eind, we zullen hier we even aandacht aan geven de komende dagen hier op appletips.

 • Michiel

  3 januari 2016 om 11:35

  Hoe zit dit als je zowel je externe als interne trackpad wilt gebruiken? M.i. brengt dit problemen met zich mee omdat er bij systeemvoorkeuren/trackpad geen onderscheid is tussen beide. Ik heb m’n externe trackpad (1) ontkoppeld omdat is anders problemen krijg met m’n ingebouwde trackpad (MacBook pro retina met forcetouch).

 • Marinus Heijstek

  18 oktober 2016 om 9:49

  Ik gebruik een draadloze muis bij Macbook Pro Retina, zet dus een vinkje voor ‘Negeer ingebouwd trackpad’, maar het werkt niet. Mogelijk is dit de oorzaak van het hinderlijk verspringen van de cursor in ‘Word voor Mac’ én Pages. Om gek van te worden.
  Het is allemaal fout gegaan na de laatste update naar Sierra, versie 10.12. Daarvoor lukte uitschakelen van het trackpad óók niet, maar deed het verspringen in de tekst zich niet voor. Alsjeblieft, wat is de oplossing?

 • Wesley Fabry

  18 oktober 2016 om 12:49

  @marinus het zou nog steeds moeten werken volgens bovenstaande tip. Misschien dat het een bug is in de eerste versie van macOS, hier ben ik niet van op de hoogte en kan het momenteel niet voor je uittesten.

 • Marinus Heijstek

  25 oktober 2016 om 17:38

  Het niet werken van ‘Uitschakelen van het ingebouwd trackpad als muis aangesloten is’ voorgelegd aan de helpdesk van Apple. Advies: Sierra 10.20 opnieuw installeren. Geen resultaat. In de Applewinkel was het advies: de hele ‘schijf’ leeg maken en opnieuw het besturingssysteem + Sierra + eigen programma’s/documenten installeren. Opnieuw mijn draadloze muis (Trust
  € 13) aangesloten. Resultaat: geen, tenzij na het opstarten het vinkje even weggehaald wordt en opnieuw aangevinkt. Dan pas blijft de aanwijzer bij aanraken van het trackpad stil en blijft stil. Ook geen verspringende cursor meer in teksten. Hoera! Dus telkens na opstarten vink uit vink aan. Ook een bedrade muis geeft geen verbetering. Waarschijnlijk is de enige oplossing om dit automatisch ingesteld te krijgen het kopen van een Applemuis van € 87. (advies andere Applewinkel)

 • Marinus Heijstek

  26 oktober 2016 om 18:23

  Het niet werken van de opdracht ‘Uitschakelen van het ingebouwd trackpad als muis aangesloten is’ opnieuw voorgelegd aan de helpdesk van Apple. Senior adviser erbij. Het blijkt dat de 3 beproefde computers van de helpdesk aan het zelfde euvel lijden. Conclusie: het is een bug (goed gezien Wesley) in de software van Sierra. De fout is doorgegeven aan Cupertino en het wachten is op de update.

 • Wesley Fabry

  26 oktober 2016 om 19:20

  Bedankt voor je feedback, dan zal het wel goedkomem 👍

 • Patrick

  21 maart 2017 om 9:09

  Dat is handig! Zodra je de muis er uittrekt, is gewoon weer de trackpad actief en zodra je die er terug indoet, weer inactief. Thanks voor de Appletip!

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!