19 november 2012

PDF bestanden bekijken zonder deze te openen

Wanneer je veelvuldig gebruik maakt van PDF-bestanden kan het wel eens voorkomen dat je door al die bestanden niet meer weet welke de juiste is. In sommige gevallen kan de naamgeving van het de PDF bestand gelijk zijn, zeker wanneer het werk gerelateerde bestanden betreft.

Een voorbeeld hiervan zijn een tal van facturen enzovoorts. Je hebt dan de mogelijkheid om het PDF-bestand te openen in de Voorvertoning applicatie. Dit is een omslachtige en tijdrovende manier. Er zijn nog twee mogelijkheden om snel een PDF-bestand te bekijken zonder dat je deze hoeft te openen.

Een PDF-bestand bekijken in Finder

Wanneer Finder is ingesteld in de kolommen-weergave is het mogelijk om door de preview van een PDF-bestand te navigeren. De kolommen-weergave kan geactiveerd worden in Finder via: Weergave ▸ Kolommen of gebruik de toetscombinatie cmd⌘ + 3.

Selecteer vervolgens het PDF-bestand. In de voorvertoning (rechts in het Finder venster) kan je met behulp van de pijl-knoppen navigeren door het PDF-bestand. Je kunt ook omhoog of omlaag scrollen in het venster van de voorvertonning om te bladeren door het bestand.

Wanneer er geen voorvertoning van het PDF-bestand weergegeven wordt, dien je de opties 'Toon voorvertoning' en 'Toon voorvertoningskolom' te activeren via: Weergave ▸ Toon weergaveopties

Een PDF-bestand bekijken met behulp van Quick Look

Wanneer Quick Look toegepast wordt op een PDF-bestand krijgt je direct de eerste pagina van het bestand te zien. Rechts van de eerste pagina bevinden zich kleine miniaturen van de overige pagina’s in het PDF-bestand.

Om vervolgens de andere pagina’s in Quick Look te bekijken zijn er verschillende mogelijkheden. Je kunt door het bestand scrollen door in het Quick Look venster te scrollen met behulp van de muis of trackpad.

Het is ook mogelijk door op de miniaturen te klikken te navigeren binnen het bestand. Daarnaast bestaat er de mogelijkheid om met behulp van de fn-toets en de pijltoets omhoog/omlaag de overige pagina’s te bekijken in Quick Look.

Meer tips voor Finder kun je hier terugvinden.Reacties


 • MetMarc

  19 november 2012 om 10:36

  QuickLook is voor mij de handigste functie van Mac OS! Onmisbaar in mijn workflow, dus hoewel het wat mij betreft niet echt een tip is (want gewoon een bekend standaard onderdeel van het systeem, al jaren lang) kan het geen kwaad mensen hier nog eens op te wijzen.
  Wat ik alleen niet begrijp is waarom er alleen gewezen wordt op de mogelijkheid pdf’s te bekijken, terwijl QuickLook juist zo makkelijk is omdat je er bijna ALLE bestanden mee kunt bekijken (Word, Excel, afbeeldingen, muziek, lettertypen, noem maar op).

 • Godfried

  21 november 2012 om 18:47

  Behalve in kolomweergave kan je de pdfs natuurlijk ook in CoverFlow bekijken. Daarmee wissel je sneller tussen je documenten. Scrollen binnen documenten gaat sneller in kolomweergave.
  En voor wie de QuickLook optie nieuw is: selecteer het bestand en druk op de spatiebalk.

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!