24 oktober 2015

Quick Look: Inhoud van een installer .pkg bekijken

Wanneer je een applicatie wilt installeren op je Mac dan kun je daarvoor in de meeste gevallen voor terecht in de Mac App Store. Het kan ook voorkomen dat je een DMG moet mounten of dat je een installer (.pkg bestand) moet starten.

Sinds OS X 10.11 El Capitan (Gatekeeper en SIP) is het bijna onmogelijk dat er in een installer malware aanwezig is. Wil je weten welke acties een installer gaat uitvoeren dan kun je gebruik maken van de Quicklook plugin 'Suspicious Package'.

Suspicious Package installeert extra Quick look functionaliteit waarmee je de inhoud van .pkg bestanden kunt bekijken. Selecteer in OS X Finder een .pkg bestand en activeer Quick look met behulp van de spatiebalk, er verschijnt een nieuw venster met daarin de volgende informatie:

• Met welk developer ID het pakket bij Apple is geverifieerd.
• Informatie over de ontwikkelaar.
• De bestanden die op je HDD/SSD worden geplaatst.
• De locatie waar bovenstaande bestanden worden geplaatst.
• Welke scripts er worden uitgevoerd en de inhoud ervan.

suspicious package quick look

Wanneer op je Mac de Gatekeeper functionaliteit is uitgeschakeld (zeer af te raden overigens) is deze Quicklook plugin een aanrader, de plugin geeft je inzicht in de taken die de installer gaat uitvoeren.

De overzichtelijke informatie die Suspicious Package weergeeft kan ook handig zijn bij het verwijderen van een applicatie wanneer er geen 'uninstall' optie beschikbaar is in de installer.

Suspicious Package kun je hier gratis downloaden.

Lees ook: Met deze 10 Terminal commando’s maak je El Capitan supersnel!Reacties


  • Timosha

    24 oktober 2015 om 10:55

    Hartelijk dank voor de tip. Ik deed dat tot nu met Pacifist. Deze plugin schijnt iets makkelijker te werken.

Een reactie toevoegen: