24 augustus 2012

Recent bewerkte documenten weergeven in Finder

In veel Mac OS X Applicaties is de mogelijk aanwezig om de meeste recent bewerkte documenten op te vragen. Deze optie is dan terug te vinden in het menu Archief ▸ Open recente bestanden, afhankelijk van de applicatie kun je hier een aantal bestanden terugvinden. Echter deze optie is niet aanwezig in iedere applicatie een geeft deze vaak niet meer dan 5 of 10 bestanden weer.

Met behulp van Finder en een slimme map kun je heel eenvoudig een overzicht genereren van alle documenten die je bijvoorbeeld de afgelopen week hebt bewerkt.

Je kunt zo'n slimme map als volgt aanmaken in Finder:

1. Open een Finder venster
2. Gebruik de toetscombinatie cmd⌘ + option⌥ + N om een nieuwe zoekfunctie te starten.
3. Klik op de '+' die verschijnt onder het zoekveld.
4. Voeg de volgende condities toe:

Soort ▸ is ▸ Document
Laatst bewerkt ▸ is ▸ in afgelopen ▸ 7 ▸ dagen

Vanzelfsprekend kun je deze condities naar eigen wens aanpassen.

5. Klik op de knop 'Bewaar' en geef je zoekopdracht een naam bijvoorbeeld 'Recent bewerkte bestanden' of iets dergelijks.

In de navigatiekolom van Finder zal nu de slimme map verschijnen. Het mooie van dergelijke mappen is dat deze automatisch worden geupdate.

Een dergelijk map kun je ook aanmaken voor Fotostream foto's zie hiervoor:
Direct vanuit Finder toegang tot FotostreamReacties


 • Mowat

  24 augustus 2012 om 9:55

  Zou mooi zijn , maar werkt blijkbaar niet met bv. office documenten en die heb ik juist het meeste …, vooral .xls spreadsheets.

 • Digilike

  25 augustus 2012 om 12:24

  @Mowat dat dacht ik dus ook aanvankelijk. Maar bij Office bestanden lukt het ook. Doorloop de stappen van hierboven. Dus met dat plusje geef je eerst de periode aan waarover de zoekopdracht moet gaan. Daarna voeg je met het plusje het bestandstype toe waarop je wilt zoeken. Kies daarbij voor anders en typ bijvoorbeeld in Word of Excel. Die bestanden worden feilloos gevonden!

 • macboekje

  25 augustus 2012 om 19:11

  Heel handige tip! Veel dank.

 • macboekje

  25 augustus 2012 om 23:42

  Nog een vraag: de zoekcriteria vormen in deze tip een ‘optelsom’: document + datareeks. Is het ook mogelijk twee criteria op te geven voor een of-of situatie? Vroeger (vóór Lion) had ik zo’n slimme map voor alle handleidingen op mijn Mac. Die zocht alle bestanden waarbij in de naam handleiding óf manual óf gebruiksaanwijzing voorkwam. In Lion kon dat niet meer; nu weer wel?

 • Macnum

  27 augustus 2012 om 21:41

  @Digilike Word en excel samen kan niet? Ik heb mijn reeks van dagen heel ruim gezet en bij alleen doc files krijg ik wel resultaat maar samen met excel dan alleen wat ik als 1ste heb opgegeven: dus toch weer het een of het ander.

 • Digilike

  9 september 2012 om 10:06

  Word en Excel zou denk ik wel samen moeten kunnen. Gewoon in de zoekopdracht twee zoekvelden aanmaken met de plusknop. In het ene zoekveld voer je Word in. En in het andere zoekveld Excel.

 • Digilike

  9 september 2012 om 10:11

  Ik heb het ff geprobeerd. Met twee aparte zoekvelden werkt het niet. Wat wel werkt als je Excel en Word tegelijk wilt zien is 1 zoekveld maken: soort is andere. En je vult vervolgens in Excel OF Word. Het jammere is dan wel dat je als resultaat krijgt dat er ook dotx bestanden in de tussen komen te staan.

 • Digilike

  9 september 2012 om 10:15

  Correctie: als ik zoek op Excel OF Word en die zoekopdracht betrek op de laatste 30 dagen dan verschijnen de dotx bestanden gelukkig niet in het zoekresultaat. Dus het antwoord is dat je inderdaad zowel Excel als Word bestanden in het resultaat kunt laten zien.

 • Digilike

  9 september 2012 om 10:25

  @Macboekje. Het gecombineerd zoeken naar namen kan ook. Ga te werk zoals beschreven in de tip. Dus:

  1. Open een Finder venster
  2. Gebruik de toetscombinatie cmd⌘ + option⌥ + N om een nieuwe zoekfunctie te starten.
  3. Klik op de ‘+’ die verschijnt onder het zoekveld.
  4. Voeg als je dat wilt de conditie ‘Laatst bewerkt in de afgelopen …’ toe
  5. Klik weer op de ‘+’
  6. Voeg de conditie naam toe. In het veldje naast ‘naam’ kies je voor zoekresultaten. En in het veld waar je kunt typen, typ je de namen die in je bestanden voorkomen, gescheiden door OF.

  Zo heb ik net een test gedaan met de namen planning OF review. Resultaat was dat alle bestanden werden getoond waarin planning voorkomt of review. Ideaal!

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!