21 november 2020

Samen muziek maken in coronatijd: dat doe je online

2 min leestijd
Samen muziek maken in coronatijd: dat doe je online
macOS
2 min leestijd

Gelukkig is er internet, want wat zouden we zonder moeten in deze tijd? Zeker als je graag samen met vrienden muziek maakt. Er is nog geen verbinding die snel genoeg is om online te jammen met je band, maar het creëren van nieuwe nummers is heel goed mogelijk in groepsverband. Iedereen levert op zijn beurt zijn bijdrage en dankzij de software is the sky de spreekwoordelijke limit.

Niet veel nodig

Veel heb je er niet voor nodig, behalve je instrument, het geduld om de programma's onder de knie te krijgen en natuurlijk een mobiel abonnement, zodat je ook onderweg kunt programmeren, mixen of nieuw bedachte melodieën inzingen - om die direct te kunnen sturen naar je bandmaatjes.

Hoe ga je te werk?

Een muziekstudio zoals bijvoorbeeld Garageband of Studio One (voor gevorderden heb je Cubase en Logic) toont je muziek op beeld. Dat klinkt ingewikkelder dan het is: een nummer bestaat uit verschillende sporen zoals drums, basgitaar, gitaar, zang, et cetera. Deze kunnen allemaal apart ingespeeld worden, waarbij de metronoom het tempo aangeeft. Opnemen met een metronoom is belangrijk omdat je achteraf, tijdens het afmixen, makkelijk kleine passages opnieuw kunt inspelen. Met behulp van een kleurenpallet maak je een overzichtelijk geheel van de sporen. Zodra de drummer zijn partij heeft afgeleverd - al dan niet met synthetische drums, die vaak levensecht klinken - is het de beurt aan de basgitarist. Intussen hou je af en toe Zoom-sessies om elkaars vorderingen en eventuele nieuwe ideeën te bespreken.

Blijf oefenen!

Waar artiesten vroeger alles uiteindelijk in één keer foutloos moesten inspelen, de zogenaamde one-taker, kun je nu van alles aanpassen. Zo is het autotune-effect mede dankzij het nummer Believe van Cher heel populair geworden, niet zozeer als middel om de zang zuiver te maken, maar als uitgangspunt: Ronnie Flex zweert bijvoorbeeld bij het geluidseffect. Maar alle techniek ten spijt wil je op het podium ook goed voor de dag komen, dus is het zaak altijd goed te blijven oefenen. Bovendien wil je na het opnemen niet blijven rondlopen met de gedachte dat alles goed klinkt, maar dat je bijna elke maat apart hebt ingespeeld. Daar ben je als muzikant niet trots op.

Nummer delen en hopen op succes

Als het nummer klaar is en iedereen tevreden, kan het de wijde wereld in geslingerd worden. Met een programma als Final Cut kun je ook een videoclip samenstellen van allerlei filmpjes van de band. Dan kom je nog completer voor de dag. En dan maar hopen dat het aanslaat. Wie weet, het zou zomaar kunnen, geef jij met je band binnenkort ook een livestreamconcert!

info
Auteur appletips redactie
Bijgewerkt24/11/2020 14:50
Categorie macOS
Feedback Probleem melden
Delen 𝕏


Download gratis de appletips app
voor iPhone en iPad in de App Store