18 augustus 2011

Screenshots maken met behulp van OS X Terminal

Er bestaan in Mac OS X veel mogelijkheden om een screenshot te maken. Je kunt hiervoor de toetscombinatie cmd⌘ + Shift ⇧ + 3 of 4 gebruiken. Via OS X Terminal is het ook mogelijk om screenshots te maken en daarbij heb je een flink aantal opties.

Zo kun je bijvoorbeeld een screenshot maken en meteen een nieuw e-mail bericht aanmaken waaraan dit screenshot wordt toegevoegd.

Het maken van een standaard screenshot

Met een standaard screenshot bedoelen we een volledige schermafdruk. Om in terminal een screenshot te maken gebruik je altijd het commando 'screencapture' en daarachter typ je de naam die het screenshot moet krijgen en het bestandstype, bijvoorbeeld .jpg of .png.

screencapture appletips.png

Een screenshot komt standaard terecht in je thuismap en niet op je desktop. Om een andere map te gebruiken dien je path direct achter het screenshot commando te typen, in het geval van het bureaublad '~/Desktop/'.

screencapture ~/Desktop/appletips.png

Screenshot naar het klembord sturen

Om je screenshot direct naar het klembord te sturen, voeg je -c achter 'screencapture'.

screencapture -c

Screenshot maken met een timer

Als je normaal een screenshot maakt via het keyboard kun je er geen timer aan toevoegen, hiervoor heb je een extra applicatie nodig, met het screenshot commando is dit echter wel mogelijk. Voeg achter 'screencapture' de volgende optie toe: -T 10. na het uitvoeren van het commando wordt er 10 seconden gewacht alvorens de het screenshot wordt gemaakt.

screencapture -T 10 appletips.png

Screenshot maken zonder geluid

Als je een screenshot wilt maken zonder het 'schutter'-geluid dan kun je gebruik maken van de optie -x.

screencapture -x appletips.png

Bestandstype van screenshot bepalen

Wanneer je een screenshot wil maken in een bepaald bestandsformaat dan is ook dat mogelijk. Je gebruikt hiervoor de optie: -t extensienaam, bijvoorbeeld:  .png, .jpg, pdf, .tiff en .gif.

screencapture -t tiff appletips.tiff

Screenshot direct versturen per mail

Om een screenshot direct aan een e-mail toe te voegen kun je de optie -m gebruiken. Mail zal automatisch openen met een nieuw bericht en het screenshot dat is gemaakt wordt als bijlage toegevoegd.

screencapture -m appletips.png

Om nog meer leuke commando's voor screenshots te ontdekken typ je het onderstaande commando in terminal:

screencapture -h

Je krijgt nu een overzicht van alle commando's te zien krijgen die je kunt gebruiken voor het maken van screenshots.


Reacties


 • Tader

  18 augustus 2011 om 10:30

  Allereerst bedankt voor de tip!

  Ik heb twee opmerkingen:

  1. De optie `-m` maakt alleen een screenshot van het hoofdscherm (in een opstelling met meerdere schermen). De optie `-M` opent een nieuwe Mail message.
  2. De opgegeven bestandsnaam is relatief ten opzichte van je huidige directory. Je terminal opent standaard in je home directory, en daarom kan het lijken dat screencapture standaard in je home opslaat.

 • Nickdgraaf

  18 augustus 2011 om 12:41

  En voor de luiere mensen onder ons:
  Je kunt natuurlijk ook maar één keer een min typen en dan alle waardes. Let op: eerst de hoofdletters, dan de kleine letters. Voorbeeld:

  screencapture -Tx 10 naam.png

Een reactie toevoegen: