14 september 2010

Sneltoetsen voor de applicatie switcher

Één van de sneltoetsen die bijna alle Mac OS X gebruikers zullen kennen is cmd⌘ + tab. Deze sneltoets tovert de applicatie switcher tevoorschijn, er zijn verschillende sneltoetsen die je helpen meer uit de applicatie switcher te halen.

De applicatie switcher helpt je om op een gemakkelijke en snelle manier door alle openstaande programma's heen te bladeren. Je roept deze aan door cmd⌘ in te drukken en ingedrukt te houden en vervolgens op tab te drukken, druk vervolgens nogmaals op tab om de volgende applicatie te selecteren. Zolang je cmd⌘ ingedrukt houdt zal de switcher open blijven, zodra je cmd⌘ loslaat zal het geselecteerde programma tevoorschijn komen.

Wanneer je per ongeluk de applicatie switcher hebt geopend kun je deze weer sluiten door op esc te klikken.

Navigeren tussen applicaties

Wanneer de applicatie switcher is geopend kun je door middel van tab een andere applicatie selecteren, dit gaat van links naar rechts. Om van rechts naar links te navigeren kun je gebruik maken van cmd⌘ + `, ook kun je shift tegelijkertijd met cmd⌘ + tab ingedrukt houden.

Navigeren is ook mogelijk met de pijltjestoetsen wanneer cmd⌘ is ingedrukt.

Exposé openen

Als er meerdere vensters open zijn van een bepaalt programma kun je vanuit de applicatie switcher meteen Exposé openen, dit doe je door de desbetreffende applicatie te selecteren in de applicatie switcher cmd⌘ + tab en vervolgens het naar boven of naar beneden pijltje in te drukken. Wanneer Exposé geopend is kun je nog steeds gebruik maken van tab om tussen de verschillende applicaties te switchen. Dit is alleen mogelijk in Snow Leopard.

Applicaties verbergen en sluiten

Een programma verbergen of sluiten is erg makkelijk, selecteer de applicatie die je wilt verbergen of sluiten en druk op H om te verbergen en op Q om te sluiten. Wanneer een applicatie verborgen is kan deze met H weer tevoorschijn worden getoverd, verborgen applicaties worden gewoon in de applicatie switcher weergegeven.Reacties


 • Thibault

  14 september 2010 om 17:23

  Het verbaast je misschien maar dit wist ik nog niet ! Bedankt !

 • Annie Raaijmakers

  15 september 2010 om 0:04

  Ook ik wist niets van deze mogelijkheid, bedankt!!

 • Robin

  15 september 2010 om 21:42

  Ik kende deze optie wel al, programma wordt wel zichtbaar in ‘bovenste balk’ maar komt voor de rest niet tevoorschijn. Klopt dit?

 • Koen

  15 september 2010 om 21:53

  deze werkt bij mij niet :-s
  macbook pro 2,66GH

 • Pepijn

  15 september 2010 om 22:26

  Robin > In dat geval is er geen venster van het betreffende programma geopend (cmd+n).

  Koen > Dit zou bij alle Macs moeten werken, weet je zeker dat je cmd ingedrukt houdt als je op tab drukt?

 • Robin

  15 september 2010 om 22:28

  Aaah kijk dat was het probleem, als ik vensters open doet hij het inderdaad wel (logisch eigenlijk)

  Bedankt Pepijn,

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!