8 april 2015

Spotify: Hoe de cache verwijderen en beheren (OS X)

spotify afspeellijsten

Luister je veel naar muziek via Spotify op je Mac dan kan het raadzaam zijn om de cache te legen. Telkens wanneer je muziek luistert bewaart Spotify automatisch de gegevens, cover en overige info over het nummer.

Herhaal dit een paar dagen/weken en de cache kan behoorlijk oplopen. Via een sudo-terminal commando kun je de cache legen. Hoe je dit doet leggen we hieronder uit, inclusief een eenvoudigere methode.

Sluit Spotify af en open Terminal via Programma’s ▸ Hulpprogramma’s. Kopieer onderstaand commando en plak deze in het Terminal venster.

sudo rm -fr ~/Library/Caches/com.spotify.client/Storage/*

spotifycache

Druk op enter en vervolgens dien je jouw gebruikerswachtwoord in te vullen, bevestig door op enter te drukken. Onmiddellijk wordt de cache van Spotify gewist. Wanneer je nu Spotify opstart zal een gedeelte opnieuw worden opgebouwd. Herhaal dit proces regelmatig als je vaak muziek luistert.

Eenvoudige methode

De cache van Spotify kun je zelf ook beperken via de voorkeuren. Open de Spotify applicatie en klik in de menubalk op Spotify ▸ Voorkeuren. Scroll naar de menuoptie 'Cache' en vink hier de optie 'Gebruik niet meer dan 10% van de vrije schrijfruimte' of kies zelf een opslagruimte door de optie 'Gebruik niet meer dan' aan te vinken een met de schuifbalk een opslagruimte toe te kennen.

Meer over Spotify kun je hier terugvinden.Reacties


 • Dirk-Jan

  8 april 2015 om 9:24

  Op zich een handige tip, maar hier is geen sudo voor nodig. Je gooit enkel bestanden uit je eigen homedir weg. Daar staan alleen eigen bestanden. Dus geen reden om rootrechten te gebruiken.
  Ofwel, zelfde commando gebruiken, maar dan zonder het woordje ‘sudo’.

 • Kor

  8 april 2015 om 9:48

  Die cache-optie is in de 1.03-versie van Spotify niet (meer) aanwezig

 • Martin

  24 april 2016 om 13:15

  Hallo na een update van Spotify kan ik Spotify niet meer gebruiken op mijn Mac.
  Ik krijg steeds deze melding.

  “Het programma Spotify kan niet worden geopend, omdat de PowerPC- programma’s niet langer wordt ondersteund.”

  Hopelijk hebben jullie een oplossing voor dit probleem..

  Alvast bedankt!!!

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!