10 maart 2013

Spotlight zoekopdrachten uitvoeren met behulp van OS X Terminal

Wanneer je iets wilt terugvinden op je Mac dan gebruik je daar Spotlight voor, binnen een paar toetsaanslagen vind je naar alle waarschijnlijk precies wat je aan het zoeken bent. Onder OS X Terminal kun je met behulp van het commando: mdfind (meta data find) ook gebruik maken van Spotlight.

Als je bijvoorbeeld op zoek bent naar "appeltaart" en je hebt geen idee waar het bestand zich bevindt op je harddisk dan typ je in OS X Terminal:

mdfind appeltaart

Net zoals bij Spotlight in de grafisch OS X interface wordt er op je gehele Mac gezocht naar de zoekopdracht. Je kan ook gericht in een specifieke map gaan zoeken, als je bijvoorbeeld alleen wilt zoeken in je eigen documenten map dan typ je het volgende:

mdfind appeltaart -onlyin ~/Documents

~ staat gelijk aan de locatie van je persoonlijke 'home'-map. Wanneer je het lastig vind om mappen volledig in te typen dan kan je deze ook simpelweg in het Terminal venster slepen. Terminal vult dan automatisch het volledige posix path in.

Wanneer je de parameter -count gebruikt dan worden er geen zoekresultaten weergegeven maar alleen het aantal resultaten waarin de zoekopdracht voorkomt.

mdfind -count appeltaart

Het is ook mogelijk om een 'live' zoekopdracht uit te voeren met mdfind door middel van de parameter -live. Er wordt eerst een normale zoekopdracht uitgevoerd en hierna blijft mdfind monitoren op wijzigingen. Wanneer er veranderingen optreden dan wordt dit weergeven onder in het terminal venster met de melding: "Query update: xx matches". Door middel van ctrl+c kan je deze live update weer afbreken.

mdfind -live appeltaart

Een voordeel van mdfind ten opzicht van Spotlight in de grafische interface is dat je ook kunt zoeken op systeembestanden.Reacties


  • w. van acker

    29 maart 2013 om 12:02

    hoe kan ik een verwijderde e-mail die Spotlight toch nog weergeeft defintief verwijderen; zodanig dat Spotlight die niet meer laat zien?
    inmiddels laat spotlight ruim 250 gewiste e-mails zien die ik al uit de prullenmand heb gewist.

Een reactie toevoegen: