30 januari 2010

TotalFinder: OS X Finder met Tabs!

Deze week kwam ik per toeval in contact met de ontwikkelaars van software fabrikant BinaryAge. Ze maakte mij attent op een nieuw "project" waar aan ze werken namelijk TotalFinder. Dit is een plugin voor OS X Finder die een groot aantal nieuwe features toevoegd.

TotalFinder is niet echt een op zichzelf staande applicatie maar een SIMBL (SIMple Bundle Loader) plugin die slim gebruik maakt van de mogelijkheid om extra code te laden tijdens het opstarten van een Applicatie. Nadeel van deze methode is echter wel dat ze vaak niet meer werken na een OS X update.

Nadat TotalFinder is geïnstalleerd heb je in OS X 10.6 Finder de beschikking over tabs die veel lijken op de tabs van Google Chrome. Deze tabs hebben als voordeel dat je bureaublad overzichtelijk blijft wanneer er meerdere locaties worden geopend.

Het extra voorkeuren venster dat wordt geïnstalleerd geeft je toegang tot de onderstaande extra features.

• Onderliggende mappen kunnen automatisch worden geopend in nieuw tabs.

• Toewijzen van een hot-key aan Finder, hierdoor wordt deze systeem breed beschikbaar.

• Mogelijkheid tot het uitschakelen van .DS_Store bestanden.

• Toegang tot tweaks zoals verborgen bestanden en volledige path weergave.

• "Always on top" optie waarmee Finder vensters altijd op de voorgrond worden weergeven.

TotalFinder kan je zolang de applicatie nog in de alpha/beta fase verkeerd gratis uitproberen. Door middel van een installer package wordt de 'applicatie' geïnstalleerd en deze kan weer worden verwijderd met het bijgeleverde uninstall-script.

De combinatie alpha/beta software en de SIMBL techniek maakt de plugin op dit moment minder geschikt voor OS X beginners.

Voor meer informatie over TotalFinder kan je terecht op de onderstaande url:

http://blog.binaryage.com/totalfinder-status/Reacties


 • Arsenius

  30 januari 2010 om 8:57

  Zó overbodig en irritant! Kan iemand me vertellen wat de voordelen hiervan zijn? Dat lelijke icoon met nog lelijkere zonnebril zou ik dan ook weer moeten vervangen.

 • dyn

  30 januari 2010 om 14:24

  Het uitzetten van die .DS_Store kan anders een groot voordeel opleveren voor wie met externe media werkt en dat uitwisselt met Windows. Door het niet aanmaken van die .DS_Store dingen zie je ze in Windows ook niet meer terug. Het grappige is dat Windows 7 bij het inschakelen van systeembestanden verbergen ook de .DS_Store bestanden op een usb stick niet meer laat zien. Als je echter iets zipt kan het zijn dat de andere kant er problemen mee heeft omdat het geautomatiseerde proces wat zich daar afspeelt niet berekent is op die .DS_Store bestanden. Ikzelf ben daardoor al regelmatig tegen wat vage problemen gelopen die waren verdwenen bij het strippen van de .DS_Store bestanden in het archief. Het enige nadeel bij TotalFinder zit ‘m in de implementatie, het e.e.a. moet via een kernel extension omdat ze simpelweg geen betere oplossing hebben gevonden (zou nog kunnen veranderen).

  Overigens is het ook goed om te kijken wat er nog op het menu staat. Er wordt gedacht aan dual pane modus wat handig is bij het heen en weer slepen van bestanden en mappen, integratie met de terminal, integratie met version control systemen zoals git, mercurial en subversion (PathFinder heeft dat ook maar doet alleen subversion, niet handig als je mercurial of git gebruikt) en MacFUSE support waardoor je weer een tool als MacFusion kunt overslaan. Met name de integratie van dingen als terminal mercurial en MacFUSE maakt het voor mij een interessant product want dan heb ik 1 tool waarin het allemaal zit i.p.v. 3 of 4 verschilende.

 • JiK

  30 januari 2010 om 15:42

  Of je gebruikt gewoon Path Finder, heeft tabs, en veeel veel veeeeeeeel meer :)

 • Guus

  30 januari 2010 om 16:43

  De standaard Finder is imho gare troep.
  Echt een vreselijk ding om bestandsbeheer mee te doen.
  Wil je bestanden verplaatsten, dan moet je 2 vensters openen!
  Zo 1980….
  Wanneer ze tabs EN dual pane gaan integreren zou het een goede vervanger kunnen worden voor PathFinder/ForkLift

  Tot die tijd: lang leve Pathfinder of ForkLift!

 • Jan van der Ploeg

  3 februari 2010 om 22:28

  Prachtig! al jaren gebruik ik PathFinder maar dit is een hele relaxte aanvulling. Lekker snel, simpel. Heerlijk.

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!