28 januari 2010

SuspiciousPackage: Installer bestanden bekijken

De meeste OS X applicaties kan je simpelweg installeren door een .DMG bestand te mounten en daarna het applicatie icoon in de Programma’s map te slepen.

Er bestaan echter ook Applicaties die je dient te installeren doormiddel van een installer package. Deze zijn te herkennen aan het doos icoon. Deze installers bevatten een script die er voor zorgt dat de onderdelen van de applicatie in de juiste mappen worden geplaatst en dat eventueel permissies op je harddisk worden aangepast.

Wanneer een installer permissies wilt wijzigen of bestanden wilt schrijven in de systeem mappen dan die je daarvoor ten alle tijden de installer toestemming voor te geven door middel van een beheerders account.

Nu komt het wel eens voor als je applicaties download met Bittorent of FTD dat iemand malware (kwaadaardige software) in een installer package heeft geplaatst. Wanneer je een dergelijke situatie vermoed dan kan je gebruik maken van de Quicklook plugin: SuspiciousPackage.

Met deze plugin kan je heel eenvoudig met QuickLook de inhoud van een installer bestand bekijken, dit doe je door het installer bestand te selecteren in OS X Finder en de spatiebalk in te drukken.

De plugin geeft je informatie over de bestanden die zich in het pakket bevinden de aanwezige scripts en of een beheerders wachtwoord noodzakelijk is voor de installatie. Wanneer je in het bezit bent van een applicatie met een installer script die je niet vertrouwd dan is SuspiciousPackage een ideale oplossing om snel in het pakket te kijken.

SuspiciousPackage is freeware en kan je downloaden op

http://www.mothersruin.com/software/SuspiciousPackage/

Je installeert de QuickLook plugin door deze te slepen in de map:

[home] ~/Bibliotheek/QuickLook/Reacties


 • Maarten vd Elst

  28 januari 2010 om 17:25

  Ik kan het pad: [home] ~/Bibliotheek/QuickLook/ niet vinden. De map aanmaken in (home)/Bibliotheek/ werkt ook niet. ??
  Iemand een oplossing?

 • jeroen

  28 januari 2010 om 17:38

  Probeer eens [Harde Schijf] /Bibliotheek/QuickLook/. Dus niet in je thuismap.

 • Maarten vd Elst

  28 januari 2010 om 17:55

  Had ik ook al geprobeerd. Niets.
  Wat me verbaasd dat de map [home] ~/Bibliotheek/QuickLook/ niet aanwezig is. Quicklook werkt wel gewoon.

 • Maarten vd Elst

  28 januari 2010 om 17:57

  Gelukt! Een herstart was de oplossing.

 • Kees Kluskens

  28 januari 2010 om 19:38

  Dit programmaatje kan heel handig zijn :D. Vaak merk ik dat van deze installers ook heel erg vaag uitleg geven over wat ze nou precies doen. Met deze app kan je dus controleren wat ze doen en checken op malware. Dankje!

 • sredlums

  28 januari 2010 om 22:57

  Erg cool, dit!
  Kende ik nog niet, thanx!

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!