16 september 2011

Veilig bestanden verwijderen van je harddisk

Wanneer je een bestand verwijderd verdwijnt deze in de prullenmand maar zelfs wanneer je de prullenmand leeg maakt blijft het bestand aanwezig op je harddisk. Doordat alleen het eerste bitje van een bestand wordt veranderd in het filesysteem verschijnt deze niet meer in Finder. De overige data blijft echter op je harddisk aanwezig totdat deze wordt overschreven.

Je kunt er voor kiezen om de prullenmand leeg te maken doormiddel van de optie "Leeg prullenmand veilig" in het Finder menu. Deze optie overschrijft de bestanden die wilt verwijderen driemaal met de bytes 0xff, 0x00 en 0xff waarna het bestand uiteindelijk wordt verwijderd uit het filesysteem. Het resultaat is dat je een compleet leeg gewist bestand op je harddisk hebt staan, waar zelfs de beste CSI agent niets meer van kan maken.

Een nadeel van de "Leeg prullenmand veilig" optie is dat hij erg veel tijd kost als je prullenmand vol zit met bestanden, alle bestanden in de prullenmand worden nu op de veilige manier verwijderd en dat is niet altijd nodig.

Je kunt ook gebruik maken van het Terminal command rm in combinatie met de -P parameter gebruiken om bepaalde bestanden veilig te verwijderen. Voor mappen gebruik je de parameters -rP.

Als je bijvoorbeeld de map "appletips" veilig wilt verwijderen, typ dan:

rm -rP appletips

Voor alleen het bestand "appletips.png" typ je:

rm -P appletips.png

Je kunt ook rm -P of rm -rP typen gevolgd door een spatie en daarna het bestand of de map dat je veilig wilt verwijderen in het Terminal venster slepen. Op deze manier hoef je niet het volledige pad in te typen.

• Geupdate artikelReacties


 • Karel Meijers

  16 september 2011 om 9:27

  Dat kan ook anders: alle bestanden die NIET veilig gewist hoeven worden, even parkeren in een tijdelijke map op bureablad, tijdens het veilig wissen van de bewuste bestandenen, daarna weer terug in prullemand en gewoon snel wissen. Of zie ik iets over het hoofd?

 • iwan

  16 september 2011 om 9:36

  Een alternatief is secure remove srm

 • Ton Nolles

  16 september 2011 om 11:18

  Waarom niet gewoon Finder > leeg prullenmand veilig……..?

 • Frank

  16 september 2011 om 11:50

  “De overige data blijft echter op je harddisk aanwezig totdat deze wordt overschreven.”

  Hoe kun je die verwijderen zodat je hele Mac weer schoon is? Zal vast wel wat ruimte vrijmaken.

 • Ramon

  16 september 2011 om 12:29

  De vraag is maar of dit wel effectief werkt met een SSD. Secure erase met dat type opslagmedium is technisch nog een probleem.

 • Iwan

  16 september 2011 om 13:14

  “De vraag is maar of dit wel effectief werkt met een SSD. Secure erase met dat type opslagmedium is technisch nog een probleem.”

  Ik vraag me af of dit überhaupt nodig is aangezien MoviNAND / flash / etc geheugen geen last heeft van een magnetisch geheugen.

 • Ramon

  16 september 2011 om 14:05

  @ Iwan
  Magnetisme heeft er niets mee te maken. Ik begrijp hoe je daar op komt, aangezien dit bij HDD’s wel een factor is. Maar bij SSD spelen andere processen waardoor het erg moeilijk is om alle data eenvoudig (zoals bij een HDD) te vernietigen. Het gaat om de zogenaamde FTL (Firmware Translation Layer) die roet in het eten gooit. De in het bovenstaande artikel beschreven methode zal hoogstwaarschijnlijk niet 100% van je te wissen bestand veilig van een SSD wissen. En dat was uiteindelijk wel de bedoeling.

 • inpro

  16 september 2011 om 19:58

  @Frank
  met het schijfhulpprogramma kun je de lege ruimtes op je HD “veilig wissen”.
  levert m.i. geen extra ruimte op.

 • JesseesseJ

  12 november 2011 om 10:17

  Bij mij komt er dit te staan: rm: illegal option — p
  usage: rm [-f | -i] [-dPRrvW] file …
  unlink file
  Weet iemand hoe je dat op kan lossen?

Een reactie toevoegen: