16 september 2011

10.7Mac OS X Lion installeren in een VMware Fusion 4.0 virtual machine

De afgelopen week is versie 4.0 van de virtualistaie software VMware Fusion voor OS X uitgebracht door VMware. De belangrijkste nieuwe feature is de ondersteuning voor Mac OS X Lion. Vanaf nu is het dus mogelijk om Mac OS X Lion in een virtual machine te installeren.

Het installeren van Mac OS X Lion in een virtual machine is uiterst simpel, in slechts enkele stappen heb je snel de beschikking over de virtuele versie van Mac OS X Lion.

Start VMware Fusion en maak een nieuwe virtual machine aan (File ▸ New…), het 'New Virtual Machine Assistant window' verschijnt nu op het scherm. Sleep hierin de Mac OS X Lion installer 'Mac OS X Lion-installatie' die je downloaden in de Mac App Store.

Fusion zal de Mac OS X Lion installeer herkennen en automatisch alle instellingen voor de virtuele machine instellen. Eventueel kun je deze handmatig aanpassen, in de meeste gevallen volstaan de automatisch instellingen.

Klik op de knop 'Continue' waarna je een overzicht venster te zien krijgt, klik op Finish om de virtual machine aan te maken. Automatisch zal hierna de virtual machine worden gestart en na enkele tientallen seconden verschijnt de Mac OS X Lion installer in het venster.

Doorloop de Mac OS X Lion installatie procedure zoals je gewend bent.

Wanneer de installatie is voltooid, verschijnt Mac OS X Lion en kun je gebruik maken van de virtual machine. Als laatste dien je de VMware tools te installeren, hierdoor wordt alle hardware ondersteund, krijg je de mogelijkheid om bestanden te delen en worden alle schermresoluties ondersteunt. De VMware tools installeer je via de menuoptie: Virtual Machine ▸ Install VMware Tools.Reacties


 • Carsten

  16 september 2011 om 10:11

  Super! Eindelijk kan ik software testen in een VM op OSX, plus het feit dat ik nu ook eindelijk kan oefenen met OS X Lion Server!!

 • leon

  16 september 2011 om 10:54

  Domme vraag wellicht, maar hoe vind ik die installer? Als ik op ‘Mac OS X Lion-installatie’ in Mac App Store zoek, zie ik alleen ‘Geinstalleerd’ staan, en kan ik hem niet downloaden.

 • leon

  16 september 2011 om 11:07

  Ook de truuk die ik gevonden had (In Mac App Store op ‘Purchased’ klikken terwijl je ‘option’ indrukt werkt niet meer, omdat er nieuwe versie geinstalleerd is (10.7.1) …. Zometeen maar even via een oude Mac Mini met Snow Leopard proberen en dan toch ergens die installer bewaren!

 • leon

  16 september 2011 om 11:12

  En ook dat werkt dus niet, omdat die oude Mini geen Core 2 Duo heeft … :( En mijn overige 3 Mac’s hebben al allemaal Lion …. Wat heb ik nog aan opties??? Eens proberen via een Snow Leopard Server in VMWare ;-)

 • Neman

  16 september 2011 om 11:23

  Werkt dit ook op VM version 2.0??

 • leon

  16 september 2011 om 19:50

  Via een Virtuele OS X Server (Snow Leopard) onder VMWare Fusion 3 heb ik de Lion installer weten te downloaden, nu bezig deze in Fusion 4 te installeren.

  @Neman: Volgens mij niet….

 • Rene

  17 september 2011 om 9:40

  Ik heb de upgrade ook doorgevoerd maar gek genoeg werkt hier vanaf versie 3.1 naar 4 Internet Explorer 9 niet meer correct. Hebben meer mensen hier last van? Met Parallels 7 gaat het overigens wel perfect.

 • ppl

  24 september 2011 om 16:54

  Neman: nee alleen Fusion 4 is in staat om Lion te draaien (zowel client als server versie) naast de server versie (en ook alleen de server versie!) van 10.5 en 10.6. Fusion 3.x was alleen in staat om de server versies van 10.5 en 10.6 te draaien. Dit heeft allemaal te maken met de licentie van OS X.

  Rene: definieer “niet meer correct”, volgens sommigen heeft IE nog nooit correct gewerkt ;-)

 • jordy

  24 december 2011 om 22:11

  Kan je de resolutie van het beeldscherm niet verbeteren? met deze resolutie is os x lion in vmware erg onduidelijk. de standaard resolutie van vmware voor lino is 1024×768 en ik zo graag 1042×800 willen.

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!