22 juni 2013

Volgorde van de netwerkvoorzieningen aanpassen

networkWanneer je gebruik maakt van meerdere netwerkverbindingen dan kan dit wel eens tot problemen leiden, bijvoorbeeld als je Mac verbonden is via Ethernet en daarnaast ook nog via een draadloos netwerk verbinding heeft.

Via de netwerk instellingen van OS X is het mogelijk om een volgorde (prioriteit) toe te kennen aan verbindingen. Je kunt dus in de bovenstaande situatie aangeven welke verbinding prioriteit heeft.

De volgorde kan ook worden toegekend op basis van VPN en locatie. Het mooie van de unctie is dat deze zeer eenvoudig kan worden ingesteld via de OS X systeemvoorkeuren.

Ga naar:  ▸ Systeemvoorkeuren ▸ Netwerk

Klik op het 'radar' knopje linksonder in het venster, selecteer de optie 'Stel volgorde voorzieningen in'. Er verschijnt nu een venster met daarin alle beschikbare netwerk voorzieningen, sleep deze in de gewenste volgorde.

netwerk-volgorde

Je kunt bijvoorbeeld Ethernet boven Wi-Fi plaatsen, wanneer je hierna een ethernet kabel gebruikt zal deze worden gebruikt in plaats van een beschikbare Wi-Fi verbinding.

Het is ook mogelijk om de volgorde van de netwerkverbindingen in te stellen per locatie. Klik hiervoor op 'Locaties' in het netwerk venster en maak een nieuwe locatie aan. Hierna kun je met behulp van de eerdere stappen de volgorde van de netwerkverbindingen per locatie instellen.

netwerk-locatie

De locatie functie kun je vanzelfsprekend ook gebruiken voor locatie specifieke instellingen zoals bijvoorbeeld afwijkende DNS servers, IP adressen, etc.

Wanneer de locaties zijn ingesteld kun je deze direct benaderen via het  menu ▸ Locatie.

Het instellen van de netwerk volgordes en locaties is een ontzettend handige functie wanneer je veel reist of als je een Mac zowel thuis als op je werk of andere locaties gebruikt.Reacties


 • escom1993

  22 juni 2013 om 10:14

  ik ken bluetooth , maar wat is PAN en DUN ? En bij mij staat er ook firewire bij , wat heeft dat te maken met internetverbinding?

 • Timosha

  22 juni 2013 om 11:13

  Bluetooth PAN = Personal Area Network en Bluetooth DUN = Dial Up Network.

  FireWire (IEEE 1394a/b) heeft niets te maken met Internet maar het is wel een netwerkadapter.

 • escom1993

  22 juni 2013 om 12:28

  Thanks

 • Frans

  22 juni 2013 om 13:52

  Het is “raderknopje” of tandrad. Radar is iets totaal anders

 • Henri

  22 juni 2013 om 19:36

  Top!

 • Angelo

  22 juni 2013 om 21:17

  Wellicht weet iemand dit;Ik gebruik meerdere VPN verbindingen. Ik zou die graag in mn menu balk alfabetisch willen sorteren om zo sneller een verbinding te kunnen vinden. Echter lijkt dit niet te kunnen. Uiteraard zijn ze wel zichtbaar in mn menubalk, maar niet op alfabetische volgorde. Iemand enig idee?

 • Bert

  23 juni 2013 om 10:51

  Handige optie, maar is dit ook mogelijk in iOS? Ik gebruik sinds kort de Ziggo hotspot, maar thuis/kantoor schakelt deze automatisch de Ziggo hotspot in i.p.v. het eigen locale netwerk.

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!