30 juli 2016

Website-snelkoppeling plaatsen in het Dock

In OS X (macOS) is het mogelijk om een website-snelkoppeling aan te maken naar je favoriete websites, niet alleen binnen Safari maar ook in Finder en het Dock kun je deze snelkoppelingen gebruiken.

Standaard krijgt een website een snelkoppeling met een 'http @' of een wereldbol icoon in het Dock. Het is heel eenvoudig mogelijk om de snelkoppeling een eigen afbeelding te geven. Volg de onderstaande stappen om een snelkoppeling te maken en deze te voorzien van een zelfgekozen afbeelding.

Een afbeelding exporteren als ICNS

Open de afbeelding die je wilt gebruiken voor de snelkoppeling met de standaard OS X Voorvertoning applicatie. Voor het beste resultaat kun je het beste een afbeelding gebruiken van 512x512 pixels.

afbeelding als icns bewaren op een MAc

Gebruik de toetscombinatie: cmd⌘ + option⌥ + shift⇧ + S om de 'Bewaar als' optie in Voorvertoning te activeren. Klik met de option⌥ indrukt op het selectie menu bij optie 'Structuur'. Selecteer in het menu 'ICNS' en bewaar de afbeelding. Mocht dit niet lukken, gebruik dan een online tool zoals iConverticons.

Website-snelkoppeling aanmaken

Ga naar Safari en open de website waarnaar je een snelkoppeling wilt maken. Sleep de url vanuit de adresbalk naar het bureaublad van je Mac.

snelkoppeling safari naar bureaublad in OS X macOS

Selecteer de snelkoppeling en druk op de 'enter' toets om de titel van de snelkoppeling aan te passen, bevestig de naamswijziging door nogmaals op enter te drukken.

Snelkoppeling voorzien van eigen afbeelding

Gebruik de toets combinatie cmd⌘ + I om het info venster te openen. Let op! hierbij dient de snelkoppeling geselecteerd te zijn.

de snelkoppeling aanpassen in OS X

Sleep de .icns afbeelding die eerder is aangemaakt op het 'http @' icoon in het info venster en laat de muisknop los. Je zult zien dat de icon van de snelkoppeling direct wordt aangepast. Sluit het info venster via het rode bolletje.

Gefeliciteerd! Je hebt nu een snelkoppeling naar de website gemaakt met een bijpassend logo.

Website-snelkoppeling in het Dock plaatsen

Het is mogelijk om een snelkoppeling toe te voegen aan het Dock, dit is echter alleen mogelijk in de document sectie van het Dock (rechts naast van scheidingstreep).

Snelkoppeling in het dock van macOS

Je kunt ook in Finder een map met snelkoppelingen maken en deze map toevoegen aan het Dock.

Lees ook: Snel toegang tot je favoriete website met een snelkoppeling op het iOS beginscherm

geupdate artikel, origineel van 25/09/2009Reacties


  • Sylvia Deering

    9 augustus 2016 om 15:45

    Erg handige tip bedankt😀

  • Jurriaan

    26 september 2016 om 9:51

    Top tip. Uit het verleden wist ik dat het kon, alleen hoe. Nu dus ook hoe. fijn dat het icoon afbeeldinkje gewijzigd kan worden. Staat een stuk netter.

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!