21 maart 2011

ScreencastScreencast: X-Ray effect in Quicklook activeren

In zowel OS X 10.5 als 10.6 is Quicklook voorzien van een verborgen functie waarmee je in Quicklook de inhoud van een folder kan bekijken. Wanneer je een folder selecteert en Quicklook (spatiebalk) activeert krijg een je een soort van samenvatting te zien van de bestanden die aanwezig zijn in de folder.

Door de verborgen X-Ray optie te activeren krijg je in dit Quicklook overzicht een animatie te zien van de bestanden die aanwezig zijn in de folder. Je activeert de X-Ray optie in Quicklook door middel van het onderstaande OS X Terminal commando:

defaults write com.apple.finder QLEnableXRayFolders 1; killall Finder

Wanneer je nu Quicklook activeert op een folder krijg je de previews nu automatisch te zien. De optie heeft verder geen toegevoegde waarde maar is wel een mooi stukje grafische Eye-Candy.

De X-Ray optie kun je weer uitschakelen met:

defaults write com.apple.finder QLEnableXRayFolders 0; killall Finder

Wanneer je overigens Quicklook activeert met de Alt/Option ⌥ toets ingedrukt dan wordt deze opgestart in 'full screen' mode.Reacties


 • Max

  21 maart 2011 om 8:47

  Ziet er leuk uit. Inderdaad mooi stukje eyecandy. Maar waarom zou dit nou niet standaard geactiveerd zijn? Is dat ivm compatibiliteit met oudere systemen ofzo?

 • Matthias

  21 maart 2011 om 9:07

  Raak er maar niet gehecht aan, in Lion werkt het niet meer…

 • Rob Vermeulen

  21 maart 2011 om 10:07

  @Matthias: Da’s jammer, want het is niet alleen mooi maar ook best handig. Weet iemand trouwens of in Lion ook het ‘probleem’ is opgelost dat je met Quicklook in volledig scherm niet met de cursortoetsen door de map kunt bladeren? In het kleine Quicklok-venster lukt dat wél.

 • Kevin

  21 maart 2011 om 11:47

  Handig en mooie tip

 • Jeroen

  22 maart 2011 om 14:18

  @Rob: Dat kan wel, maar dan moet je eerst alles (of een gedeelte) selecteren voordat je op option-spatiebalk drukt. Wel jammer dat dat niet standaard het geval is, want ik kan me niet voorstellen dat iemand het handig vindt zoals het is, maar zo werkt het in ieder geval wel. Bedankt voor de x-ray tip trouwens! Ziet er leuk uit….

 • Kevin

  16 september 2011 om 17:33

  Inderdaad jammer dat dit niet werkt in Lion :( Iemand al een oplossing?

Een reactie toevoegen: