10 april 2010

10.6.3 Wegvallende WIFI verbindingen

Er zijn een groot aantal meldingen op het internet te lezen van OS X gebruikers die na de Snow Leopard 10.6.3 update problemen ondervinden met hun draadloze verbinding. In de meeste gevallen is de grote boosdoener het wegvallen van het WIFI signaal, en dat is natuurlijk een ontzettend vervelend probleem.

In de kernel.log, die je kan bekijken met behulp van de console applicatie is het probleem eenvoudig terug te vinden. Bij het wegvallen van de verbinding verschijnt een dergelijke melding:

kernel[0]: en1 duplicate IP address 10.0.0.99 sent from address 00:92:e2:5e:68:67
kernel[0]: AirPort: Link Down on en1. Reason 4 (Disassociated due to inactivity).

Op één of andere vreemde manier (waarschijnlijk een software bug) wordt de actieve verbinding aangemerkt als inactief waardoor de verbinding wordt onderbroken. Dit kan worden veroorzaakt door een foute registratie van de Airport hardware op kernel niveau.

Hoewel dit allemaal zeer dramatisch klinkt is het probleem toch redelijk eenvoudig te verhelpen. Wanneer je bijvoorbeeld een nieuwe lokatie aanmaakt dan zal je merken dat je veel minder last krijgt van wegvallende verbindingen.

Een betere oplossing is om al je netwerk instellingen te verwijderen, hierdoor zal het wegvallen van de draadloze verbinding in de meeste gevallen in zijn geheel verdwijnen. Helaas kan ik hierop natuurlijk geen garantie geven!

Het is vrij eenvoudig om alle netwerk instellingen terug te zetten naar de standaard instellingen. Alle netwerk instellingen van Mac OS X worden opgeslagen in zogenaamde property lists bestanden. Wanneer je deze bestanden verwijderd dan worden deze automatisch bij het opstarten door OS X opnieuw aangemaakt met de standaard instellingen.

De configuratie bestanden kan je terugvinden in de map:

[root] / ▸ Bibliotheek ▸ Preferences ▸ SystemConfiguration

Alle netwerk gerelateerde instellingen bevinden zich in de onderstaande vier property list bestanden:

Networkinterfaces.plist
preferences.plist
com.apple.airport.preferences.plist
com.apple.network.identification.plist

Wanneer je deze bestanden verwijderd en hierna direct je Mac herstart worden de bestanden automatisch opnieuw aangemaakt met de standaard OS X instellingen. Let op! je raakt door het verwijderen van de bestanden ook de instellingen voor VPN en Bluetooth verbindingen kwijt. De VPN instellingen kan je per VPN locatie separaat bewaren op je harddisk.Reacties


 • W

  10 april 2010 om 18:02

  Helaas heb ik hier ook af en toe last van. Neem aan dat het niet noodzakelijk is daar nu wat aan te doen (bijvoorbeeld m.b.v. bovenstaande tips); ze zullen dit toch wel binnenkort met een update verhelpen?

 • Marijn

  11 april 2010 om 19:46

  @ W
  even de software update onder je Apple-Menu draaien, er is een software update
  “Airport Base Statio Update 2010-001 Versie 5.5.1”
  Dit loste bij mij het probleem in ieder geval op!

  grt

 • Moekie

  28 november 2015 om 18:50

  Hi,

  Ook ik heb (alleen) met mijn Mac Air problemen met wegvallend wifi. Deze link gevonden en toegepast (waaronder tip van Hmp, maar dan niet de inhoud van de hele map.)
  http://osxdaily.com/2014/10/25/fix-wi-fi-problems-os-x-yosemite/
  Vooralsnog geen problemen meer …

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!