11 april 2010

Mijn eerste iPad indrukken en ervaringen

Na enkele dagen te hebben gespeeld met mijn iPad wordt het tijd om mijn eerste indrukken en ervaringen eens te publiceren.

Het eerste wat opvalt als je een IPad vast houdt is het gewicht, hij voelt zeer degelijk aan. Ik denk dat de verhouding afmeting en gewicht overeenkomt met die van de iPhone die opzich ook een ‘zwaar’ toestel is. Sommige mensen ervaren het gewicht van de iPad als zwaar.

Nadat je de iPad uit zijn verpakking hebt gehaald dien je hem allereerst te verbinden met iTunes. Het grappige daarvan is dat je een Nederlandstalige gebruikersovereenkomst krijgt gepresenteerd die moet worden goedgekeurd voordat je verder kan. Een Nederlandse lancering van de iPad is dus gewoon een kwestie van tijd. De complete iPad interface is zoals bij de iPhone volledig in het Nederlands beschikbaar.

De eerste keer dat je de iPad op iTunes aansluit krijg je de mogelijkheid om de backup van een reeds gesynchroniseerde iPhone of iPod Touch terug te zetten. Dit kan handig zijn maar persoonlijk heb ik gekozen om met een schone iPad te beginnen. De synchronisatie met iTunes verschilt niet veel van de iPhone versie. Tijdens de eerste synchronisatie werd mijn MobileMe account niet goed gesynchroniseerd, dit resulteerde in een inbox die wel netjes melde dat er nieuwe emails waren maar deze niet vertoonde. Het handmatig opnieuw toevoegen van mijn MobileMe account via het instellingen scherm loste het probleem op.

▸ Scherm

Het scherm van iPad is simpelweg schitterend en de multitouch werkt zoals we gewend zijn van de iPhone, snel, accuraat en betrouwbaar. Als je een iPhone gewend bent dan bedien je de iPad vanaf het eerste moment alsof je hem al jaren bezit. Het toetsenbord is in eerste instantie een beetje wennen, wanneer je eenmaal door hebt waar precies de toetsen zitten dan werkt ook deze vlekkeloos, handig en snel. Net zoals op de iPhone staat het scherm van de iPad binnen enkele minuten vol met vinger afdrukken, dit heeft ook een voordeel, hoe vetter het scherm wordt, hoe soepeler je er overheen glijdt.

Het scherm werkt als een spiegel, wanneer je het device activeert dan heb je daar echter geen last meer van.

De schermweergave kantelt automatisch mee wanneer je iPad op een andere manier vasthoudt. Door middel van een extra knopje kan je de beeld oriëntatie vastzetten, handig als in je in bed ligt (hopelijk komt dit knopje ook op de nieuwe iPhone). Doordat je heel makkelijk het beeld kantelt ben je wel snel de home-button kwijt, zeker als je de iPad gebruikt in een donkere omgeving.

▸ WiFi problemen

Op het internet circuleren berichten dat de iPad problemen zou hebben met WiFi verbindingen. Zelf heb ik de iPad getest op een tiental verschillende draadloze netwerken zonder enige problemen. De geteste netwerken varieerde van huis, tuin en keuken accespoints tot complete bedrijfsnetwerken met verschillende autorisatie methoden. Zonder enige problemen kon ik verbinding maken met 802.11g en 802.11n netwerken.

▸ Batterijduur

Het gewicht van de iPad wordt voor het grootste gedeelte bepaald door de twee accu’s die zich in het device bevinden. De batterijduur is indrukwekkend, bij regelmatig gebruik over de gehele dag geeft de batterij indicator op het einde van de avond nog steeds +/- 45% aan. Wanneer je hem de hele dag gebruikt om video’s te bekijken of 3D games te spelen dan zal het resultaat waarschijnlijk anders zijn. Tijdens het gebruik van de iPad wordt het apparaat nauwelijks warm, op het internet circuleren andere verhalen. De omgeving temperatuur is hierbij waarschijnlijk een belangrijke factor.

▸ Applicaties & App Store

De standaard aanwezige apps zijn stuk voor stuk juweeltjes, handig in gebruik, minimalistisch, stijlvol en goed doordacht. Bij veel additionele apps die je installeert merk je dat deze ontwikkelt zijn op een desktop en dat de ontwikkelaar niet de beschikking had over een fysieke iPad. Knopjes zijn vaak te klein of zitten niet helemaal lekker op een handige plaats. Nu de meeste ontwikkelaars beschikken over een iPad zullen er de komende weken waarschijnlijk veel updates verschijnen.

De standaard App Store applicatie van de iPad werkt op dit moment alleen nog maar met Amerikaanse iTunes accounts. Het is wel gewoon mogelijk via iTunes op je Mac om app’s te kopen en te installeren vanuit de Nederlandse App Store. En natuurlijk kan je altijd zelf ook een Amerikaans account aanmaken. De iPad versies van apps zijn vaak in de iTunes Store voorzien van de toevoeging ‘HD’.

De iBooks en iWork applicaties zijn op dit moment alleen nog maar beschikbaar in de Verenigde Staten. Als je deze applicaties wilt installeren heb je dus op dit moment een Amerikaanse iTunes account nodig. Naar alle waarschijnlijkheid zal dit veranderen wanneer de iPad in Europa wordt gelanceerd. Overigens is de iBooks applicatie een fantastische eBook reader, de applicatie op zichzelf nodigt je uit om te gaan lezen.

Het is ook mogelijk om reeds aangekochte iPhone apps te gebruiken op de iPad. Deze worden in eerste instantie weergeven op het scherm in het iPhone formaat en met de knop ‘2x’ kan je deze opblazen tot de volledige iPad scherm resolutie. Naar mijn mening ziet dit er erg lelijk uit. Gelukkig verschijnen er in de App Store steeds meer ‘hybride’ versies van apps, deze ondersteunen zowel de iPhone als iPad interface in één applicatie.

Op het gebied van applicaties mis ik op dit moment nog wel een goede Twitter cliënt. De op dit moment beschikbare Twitter apps zijn het allemaal net niet. Maar dat is een kwestie van tijd, de ontwikkel machine draait op volle toeren.

▸ Safari

Over Safari en het browsen op internet kan ik eigenlijk heel kort zijn, dat is gewoon super! Zoals bekend wordt flash content niet weergegeven en om eerlijk te zijn heb ik dat ook nog nergens gemist. Dat is natuurlijk wel anders als een website bezoekt die alleen maar is opgebouwd is in flash. Web pagina’s worden razendsnel gerenderd en met een dubbel-tap op een sectie wordt deze uitvergroot. Veel websites met video content geven deze al speciaal voor de iPad weer in het HTML5 formaat.

▸ Conclusie

De iPad is een razendsnel device, die precies doet wat je verwacht. De afstemming tussen hardware en software is perfect geregeld en dat maakt het werken met de iPad tot een genot. Wanneer mensen de iPad zien en vasthouden dan volgt gegarandeerd binnen enkele seconden een “Wow!”.

Een iPad is geen “productie” machine, complexe taken zoals het bewerken van foto’s, video’s en het schrijven van documenten gaan gewoon veel beter en handiger op een Mac. Voor eenvoudige taken zoals, Twitter, e-mail, web browsen, muziek luisteren, en het spelen van games is het echter een prima vervanging van een Mac.

Voor meer iPad foto's en screenshots kan je terecht op mijn Twitter account: twitter.com/ironmanixsReacties


 • Vincent de Vos

  11 april 2010 om 14:37

  Mooie revieuw, duidelijke mening en ervaring over de belangrijkste aspecten!

 • Pepijn

  11 april 2010 om 14:41

  Als ik dit (en andere reviews) zo lees wil ik er direct wel een bestellen.
  Eerst de nieuwe iPhone nog maar even afwachten.

 • mac service expert

  11 april 2010 om 15:14

  Ik vind iPad met 3.2.0 nog wel een beetje buggy :)

  – Zoals soms verdwijnt in safari de bookmarks bar, pas na rebooten is die terug.
  – Wifi problems zoals verder op het Web staat…
  – Doet het niet op elke USB poort op je Mac of via hub, bijv. Cinema LED display. Kun je het beste direct op de Mac zelf aansluiten (Mac Pro 2009 in dit geval)
  – Jammer dat oude iPhone apps zo lelijk lijken – dus wachten op iPad enabled apps…

  Voor de rest DE GADGET! van 2010-2011 !!!

 • Wess

  11 april 2010 om 23:28

  Dit klinkt alvast als muziek in mijn oren.. De verwachtingen die steve schepte worden dus tot nu toe al ingevuld.. Ik denk dat de iPad, net zoals de iPod in zijn begin jaren, een grote opmars gaat maken en het leven handig, aangenaam en plezierig maakt..

  Ik mis helaas wel een frontcamera.. Dan zou skype (of ichat) kunnen gebruikt worden en zo kan je met Familie en vrienden (die misschien wel veraf wonen) contact houden. en een meerwaarde geven..

  Ook met de komst van iPhone OS 4 zal de iPad er alleen maar beter op worden (denk aan multitasking en Folders)

 • michel

  12 april 2010 om 13:37

  Eerst de nieuwe iPhone en dan even kijken of er nog geld overblijft na de vakantie voor een iPad.

 • Peter

  12 april 2010 om 21:23

  Hoe geweldig gaaf ik de iPad ook vind (heb al 2 ipod touches en een iPhone)
  Denk ik om hem niet te kopen vanwege de vingerafdrukken :-(
  Een iPad is te groot om even schoon te wipen.
  Koop wel gewoon de volgende iPhone..

 • Alexander

  13 april 2010 om 17:59

  Hoe zit dat met de adaptor (batterijlader) van de Ipad? Die is voorlopig voorzien voor de Amerikaanse markt (andere netstroom dan Europese markt). Hoe kan je de Ipad snel weer opladen als je er eentje ginder koopt en naar hier meebrengt?

 • Thomas

  13 april 2010 om 21:35

  Goed overzicht.
  Werkt het lezen van .pdf wel goed ? Dat zou voor mij de breekpunt van wel/ niet kopen zijn. Tot nu toe struikelt elke eReader over wetenschappelijke .pdf, maar als deze het beter zou kunnen….

 • mac service expert

  15 april 2010 om 12:45

  PDfs lezen werkt net zo goed als op een Mac.
  Zware PDF werken wel wat trager (met veel vectoren erin)

  De US power adapter is gewoon in NL te gebruiken met zgn. Duckhead voor euro erop.

 • Bob

  24 april 2010 om 11:33

  Hallo

  Ik krijg de ipad en iphone apps niet op mijn ipad gesynchniseerd.
  Hebben jullie tips?

 • Rob

  29 april 2010 om 18:24

  Ik heb een ipad gekocht in US, probeer hem aan te sluiten. Lastige klus. Hij start Iphoto op i.p.v. iTunes. Al vrij vele geprobeerd. ITunes 9,1 geupgrad, OS Xleopard erop gezet, amerikaanse iTunes account gecreerd. Maar geen resultaat. Ipad doet niks en start op de Mac alleen Iphoto op. iemand tips?

 • Hans

  14 mei 2010 om 8:39

  Nog even over dat lezen van pdf’s … ‘mac service expert’ zegt “net zo goed als op een mac”. Ik lees zeer regelmatig wetenschappelijke artikelen op mijn MacBook, waarbij ik dan stukken tekst markeer, notities toevoeg etc. Dat doe ik gewoon in Preview/Voorvertoning. Gaat dat ook op de iPad? Is de iPad pdf-reader gelijkwaardig aan Preview?

 • Frank

  16 november 2010 om 15:18

  Mis wel het een en ander op de ipad!
  Zo is Whatsapp niet beschikbaar (wel op de ipod en iphone)
  Films (kopen) gaat (nog) niet.
  Weinig keuze voor boeken, zou graag op schrijver en/of taal willen selecteren. Maar alleen oude en buitenlandse boeken zijn beschikbaar.
  Geen mogelijkheid om apps in folders te plaatsen zoals op de iphone.

  Na alle enthiousiaste verhalen valt de eerste kennismaking wat tegen maar heb hem nog maar een paar dagen. Bovendien krijg ik niet veel kans daar de kinderen me weinig gelenheid geven

 • michel

  9 april 2011 om 8:39

  Handbrake is een van mijn favorite programma’s Je kan er alles mee doen. Heel veel films omzetten naar itunes/a
  ATV2/Iphone geschikte formats! Dvd rippen enz enz. Doe eigenlijk vrij weinig met de video converter capaciteiten van itunes. Maar toch leuke tip

 • Harry

  12 april 2011 om 14:19

  Nare koppelverkoop van iPhone en iPad met iTunes… gewoonv vervelende marketing truukjes.

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!