8 maart 2010

Applicaties minimaliseren naar het icoon

In Mac OS X kan je het venster van een applicatie minimaliseren, hierdoor wordt het venster verkleint weergegeven in rechterzijde van het Dock. Als je veel applicaties minimaliseert dan kan het Dock rommelig worden en kan je zelfs op je scherm ruimte te kort komen.

Wanneer je een venster hebt minimaliseert dan kan je Exposé activeren met het icoon van de applicatie. Dit doe je door erop te klikken en de knop iets langer ingedrukt te houden, je krijgt nu de geminimaliseerde vensters in Exposé weergave te zien.

Door deze Exposé functie is het dus eigenlijk helemaal niet nodig om de vensters ook nog eens verkleind in het Dock weer te geven. Door middel van het onderstaande Terminal commando kan je dit uitschakelen, na het uitvoeren van het commando herstart het Dock en verdwijnen geminimaliseerde vensters direct in het icoon.

defaults write com.apple.dock minimize-to-application -bool true; killall Dock

Met een control+klik (of rechtermuisknop) op een applicatie icoon krijg je te zien welke vensters er geminimaliseerd zijn, deze worden aangegeven door het ♦-symbool.

Je kan de aanpassing weer ongedaan maken met het commando:

defaults write com.apple.dock minimize-to-application -bool false; killall Dock

In OS X Snow Leopard hoef je het bovenstaande commando niet uit te voeren. Je kan dit namelijk in deze versie van OS X instellen via  Systeemvoorkeuren ▸ Dock en activeer de optie: 'Minimaliseer vensters in programmasymbool'Reacties


 • Remco

  8 maart 2010 om 8:34

  Ik begrijp niet zo goed waarom dit altijd maar via de Terminal zou moeten gaan. Voor eenvoudige gebruikers zoals ik, is dat een afschrikwekkend iets.
  Je kunt dit nl. ook gewoon bij systeeminstellingen – Dock – minimaliseer vernters in programmasymbool het vinkje aanzetten en klaar.

 • Robert

  8 maart 2010 om 9:12

  @Remco ;-) idd, maar waarom makkelijk doen als het moeilijk kan…. of ?

  Het risico is dat je veel open laat staan waar je geen weet meer van hebt. Aan de rechterzijde van het dock zie je tenminste wat je open hebt staan. Maar dat is mijn mening.

 • Studentje

  8 maart 2010 om 10:42

  Instellingen die niet noodzakelijk zijn laat Apple juist weg om het deze overzichtelijk te houden voor de eenvoudige gebruiker.
  Iemand die behoefte heeft aan geadvanceerde instellingen kan dit doen via Terminal. En zo eng is dit niet hoor, Terminal openen en gewoon de code kopieeren vanaf deze site. En ik zou die pagina ergens opslaan zodat je de code kan vonden om alles weer ongedaan te maken.

 • Marijn

  8 maart 2010 om 11:49

  Zoals remco zegt:

  Systeemvoorkeuren > Dock > “Minimaliseer vensters in “programmasymbool”

  Misschien kun je dat toevoegen aan de tekst, zodat mensen niet in Terminal hoeven te klooien :)

 • dyn

  8 maart 2010 om 15:48

  @ studentje: in dit geval is het een overbodige terminal “hack”. Daarnaast is het uit veiligheidsredenen niet aan te raden om klakkeloos dingen van websites te kopiëren en te plakken. Kijk altijd zorgvuldig naar wat het doet en hoe je het ongedaan kunt maken. Deze terminal wijze van iets wat al in de system preferences aanwezig is staat dan ook niet voor niets in de categorie “gevorderden”.

 • Remco

  8 maart 2010 om 23:06

  Perfect!

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!