Menu

12 september 2009

OS X: Bekijken en verwijderen in Voorvertoning

preview-pngNog dagelijks krijgen wij de vraag: “Is een upgrade naar Snow Leopard wel de moeite waard?”. Het antwoord op deze vraag kan naar onze mening alleen maar volmondig JA zijn!. Natuurlijk lijkt Snow Leopard grafisch heel erg sterk op zijn voorganger, maar de aangebrachte verbeteringen zijn zeer zeker de moeite waard.

Vanaf Snow Leopard is de Voorvertoning/Preview applicatie heel sterk verbeterd. Deze week kregen we echter een tip over een verbetering die naar mijn mening ontzettend handig is.

Wanneer je een PDF bestand of afbeelding hebt gedownload dan komt het vaak voor dat je deze slechts eenmalig bekijkt en daarna via Finder weer naar je prullenmand sleept. Nu is het natuurlijk niet erg veel moeite om deze handelingen uit te voeren, maar het is in Snow Leopard mogelijk om dit doormiddel van één toets combinatie uit te voeren.

command ⌘ + delete

Open een afbeelding in voorvertoning/preview, gebruik de toets combinatie, het venster wordt afgesloten en de afbeelding wordt automatisch in je prullenmand geplaatst.

Een kleine maar toch wel heel handige verbetering in Snow Leopard!

10-6-cmd-delete

Dit artikel is verouderd en kan misschien niet meer van toepassing zijn in jouw huidige OS X (macOS) versie. Gebruik de zoekfunctie om te zoeken naar een recentere uitleg.




Gerelateerde tips:




Reacties


  • Frederik 12 september 2009 om 14:42

    Dit kon ook al in alle vorige versies van OS X.

  • Ino 12 september 2009 om 14:52

    Geniaal! Die wist ik nog niet! Scheelt een hoop tijd!

  • ironmanixs 12 september 2009 om 15:09

    @Frederik: Zojuist hier nogmaals getest op een 10.5 Mac, maar daar werkt het toch echt niet op! Volgens Apple zelf is dit trouwens ook pas toegevoegd sinds 10.6.

  • Henno Brandsma 12 september 2009 om 15:16

    @Frederik: dit werkte in de Finder, niet in voorvertoning…

  • Liese birdie 12 september 2009 om 15:59

    Idd, met Quick Look kon dit dus wel. Als ik een PDF of foto bekijk, doe ik dat in QuickLook en daarna command ⌘ + delete. Maar deze is handig te weten als je een ‘voorvertoner-kijker’ bent.

  • marco briene 12 september 2009 om 20:53

    sorry, maar dit kon INDERDAAD ook al in 10.5

  • L 12 september 2009 om 23:36

    Ik ben er 100% zeker van dat dit ook al werkte in vorige versies van OSX; ik gebruik het al zo lang ik me kan herinneren. Wat wèl is toegevoegd in SL is dat deze sneltoets ook werkt met pdf’s; in vorige versies werkte het alleen met afbeeldingen.

  • Bert 13 september 2009 om 10:22

    Met mijn witte toetsenbord wil het niet werken met de toetscombinatie cmd+del.
    Cmd+backspace werkt wel

  • Angelos 19 september 2009 om 23:20

    nee, dit kon niet.. het kon in de finder.. en quick look, zit de finder! Het kon dus niet in het “programma” preview.. btw, net getest

  • Angelos 19 september 2009 om 23:21

    bert, CMD+delete = CMD+backspace… hangt gewoon van je toetsenbord af

  • Glenn 8 augustus 2011 om 12:35

    In OS X Lion werkt deze shortcut niet meer. De optie zit nog wel in het ‘Wijzig’ (Engels: ‘Edit’) menu, maar is grijs, waardoor hij onbruikbaar is.
    Iemand enig idee hoe dit wel te laten werken, ik vond het een hele handige functie.

Een reactie toevoegen: