23 maart 2010

10.6/10.5: Quarantainefunctie uitschakelen

virusmalware

Zowel OS X 10.5 Leopard en 10.6 Snow Leopard hebben een functie ingebouwd om downloads te valideren. Deze quarantainefunctie voor bestanden is aanwezig in de native OS X applicatie's Safari, iChat en Mail. Dit betekent dat de bestanden die je downloadt, gecontroleerd worden op veiligheids aspecten wanneer je deze probeert te openen.

Wanneer je een potentieel onveilig bestand opent in Finder, Spotlight of via de Dock dan waarschuwt de quarantainefunctie je voor onveilige bestandstypen. Als je een in quarantaine geplaatst bestand opent, krijgt je een dialoogvenster met de vraag "Weet u zeker dat u het wilt openen?". Open het bestand niet wanneer je niet zeker bent dat het veilig is.

quarantine

OS X 10.6 gaat nog een stap verder door ook te controleren op bekende "malware" of kwaadaardige (virus) software. Als je een bestand dat in quarantaine is geplaatst opent, dan controleert de quarantainefunctie in OS X 10.6 dit bestand automatisch ook op bekende malware. Indien dit het geval is, verschijnt er een dialoogvenster met een waarschuwing en wordt er aangegeven welke malware in het bestand is aangetroffen.

mallware

In sommige gevallen kan het voorkomen dat de quarantainefunctie foutief de toegang tot een bestand blokkeert. Natuurlijk is het ook mogelijk om de quarantainefunctie uit te schakelen. Open hiervoor een terminal sessie en typ het onderstaande commando:

defaults write com.apple.LaunchServices LSQuarantine -bool NO

Herstart hierna je Mac om de wijziging te activeren.

Wannneer je de quarantaine-optie weer wilt activeren typ je het onderstaande commando behorende bij jou versie van OS X:

OS X 10.6 Snow Leopard
xattr -d -r com.apple.quarantine ~/Downloads

OS X 10.5 Leopard
find ~/Downloads -type df -exec xattr -d com.apple.quarantine {}

• Geupdate artikelReacties


Er zijn nog geen reacties op dit bericht!

Een reactie toevoegen: