3 augustus 2012

10.810.8: De extra opties in launchpad

Op het eerste zicht heeft Launchpad weinig verandering ondergaan, toch zijn er een aantal extra functies toegevoegd aan deze iOS achtige applicatie.

Wanneer je veel applicaties hebt geïnstalleerd op je Mac kan het soms lastig zijn deze terug te vinden. Je kunt gebruik maken van Spotlight om applicaties te zoeken en te openen. Sinds Mountain Lion is het ook mogelijk om te zoeken vanuit Launchpad zelf. Klik hiervoor in het zoekveld boven de applicaties naast het vergrootglas.

In Lion was het al mogelijk om applicaties op een iOS achtige manier te groeperen met behulp van mappen.. Vanaf nu wordt er zoals in iOS een Badge vertoond bij een map wanneer een bepaalde applicatie in de map een ongelezen melding beschikbaar is.

Met behulp van een simpele toetscombinatie was het al mogelijk in Lion om het achtergrond effect van Launchpad te wijzigen. Standaard verschijnt de ingestelde achtergrond met daarover een blur-effect. Het is mogelijk om dit effect uit te schakelen, daarnaast heb je ook de mogelijkheid om een zwart/wit effect in te schakelen.

De toetscombinatie cmd⌘ + B die oorspronkelijk in Lion (10.7.3 en eerder) de effecten veranderde heeft Apple gewijzigd in Mountain Lion (en 10.7.4). Wanneer je nu het achtergrond effect wilt aanpassen gebruik je de toetscombinatie cmd⌘ + option⌥ + ctrl + B.

Nog een kleine wijziging in Launchpad is de naam van de hulpprogramma's-folder, deze heet nu 'Andere' en worden de applicaties niet standaard meer automatisch alfabetisch gerangschikt.

Meer tips voor Launchpad kun je hier terugvinden.Reacties


 • Louis

  3 augustus 2012 om 10:22

  Kleine tip: je hoeft niet in het zoekveld te klikken. Je kunt gewoon direct beginnen met typen als launchpad open staat.

 • JPosthuma

  3 augustus 2012 om 12:59

  Ik vind het persoonlijk handiger om gewoon Alfred te gebruiken, te koppelen aan CMD + Spatie en dan gelijk de applicatie naam intypen, werkt zo snel, nog geen snellere manier gevonden.

 • ruben stadman

  3 augustus 2012 om 14:46

  nice tip!

 • Remco

  3 augustus 2012 om 20:25

  @JPosthuma: waarom niet via Spotlight? Werkt op eenzelfde manier en scheelt weer een programma.

 • Sander

  4 augustus 2012 om 9:30

  @Remco: Alfred werkt (bij mij tenminste) een stuk sneller dan spotlight. En makkelijker dan launchpad.

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!