25 juli 2012

10.810.8: De vernieuwde adresbalk en de extra opties in Safari

Safari heeft een grondige update gekregen onder Moutain Lion. Niet alleen is het uiterlijk van de knoppenbalk aangepast, ook zijn er tal van nieuwe handige functies en kleine details toegevoegd.

Het zoekveld is verdwenen en heeft plaats gemaakt voor een permanente 'Reader' knop. Wanneer een artikel in de reader-modus kan worden gelezen zal de Reader-knop blauw worden.

Dit wil niet zeggen dat het zoekveld verdwenen is, deze is namelijk samengevoegd met de adresbalk. Vanaf nu kun je dus een zoekopdracht invoeren vanuit de adresbalk en vervolgens op enter te drukken. Het werkt in principe hetzelfde als het zoekveld van de vorige versies.

Via Safari ▸ Voorkeuren… ▸ Privacy, is het mogelijk de optie 'Sta niet toe dat zoekmachines suggesties doet' in te schakelen. Hierdoor zullen er geen zoeksuggesties worden weergegeven tijdens het zoeken.

Wanneer je een URL invoert in de adresbalk zal je merken dat 'http://' weggelaten wordt, tevens wordt alles achter de schuine streep (/) licht grijs getoond. Dit om de eenvoudige reden dat je onmiddellijk kunt zien welke webpagina getoond word. Tijdens het laden van een URL krijg je nu een leuk effect (animatie) in de adresbalk.

Waneer een webpagina beveiligd is met SSL dan zal dit worden aangeven met een extra balkje links in de adresbalk die je kunt herkennen aan het kleine hangslotje. Wanneer je hier op klikt is het mogelijk om het certificaat te bekijken.

De RSS reader is verdwenen uit Safari. Apple heeft besloten deze functie te verwijderen uit Safari, je zult dus op zoek moeten gaan naar een 3rd party RSS reader. In de Mac App Store zijn tal van goede RSS readers terug te vinden.


Helaas! De bovenstaande app is helaas niet meer beschikbaar in de App Store

Meer tips over Safari kun je hier terugvinden.Reacties


 • Louis vD

  25 juli 2012 om 9:08

  Tenzij RSS ook uit Mail gehaald is, hoe je niet per se naar een 3rd party reader.

 • knislow

  25 juli 2012 om 9:17

  Wat ik wel mis en handig was bij de vorige versie is activiteiten overzicht je kon zo in een oog opslag zie welke bestanden geladen waren op een website. Gebruikte het om de orginele youtube links te vinden en te downloaden

 • Mowat

  25 juli 2012 om 9:36

  En nog steeds mogelijkheidheid om een linkerzijkolom te tonen zoals in Firefox ? Zonde , dat is het handigste in een browser en juist de reden waarom ik firefox gebruik en niet safari.

 • jocstone

  25 juli 2012 om 13:15

  @knislow; gebruik firefox met de extensie “Easy YouTube Video Downloader”, daarmee krijg je onder je video in youtube een download-knop waarbij je uit alle beschikbare videoformaten kan kiezen (indien beschikbaar) om deze te downloaden. superhandig!

 • AlbertTCB

  25 juli 2012 om 22:37

  Voor youtube zou je de extensie “Youtube options for Apple Safari” moeten installeren. Niet alleen kan je opties zoals standaard kwaliteit instellen, maar ook download knoppen toevoegen aan youtube.

 • knislow

  26 juli 2012 om 0:15

  Bedankt voor de tips!

 • John

  26 juli 2012 om 22:54

  Hopelijk komt RSS terug in Safari.
  Na het installeren van Safari al diverse malen het gevoel van gemis ondervonden.

  Een externe reader is alles behalve een fraaie oplossing.
  Anders toch maar overstappen op Opera die RSS nog ondersteund en fraai vorm geeft.

 • Peter

  27 juli 2012 om 8:39

  Wat ik mis is dat de backspace-toets niet meer functioneert om naar de vorige pagina te gaan. Inmiddels heb ik gevonden dat het met command-pijltje ook gaat. Toch jammer want één toets gaat gemakkelijker dan twee.

 • patrick

  20 maart 2013 om 21:44

  Ik vind dit een zeer kwalijke zaak. Na een update is zomaar het zoekvenster weg. Eigenlijk is dit een vorm van diefstal !!!!!!
  Ik wil het zoekvenster terug !!!!!

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!