25 juli 2012

10.810.8 Features: Share Sheets

Een functie waar je niet omheen kunt in Mountain Lion is 'Share Sheets'. Deze functie zorgt ervoor dat je van alles kunt delen in Mountain Lion met andere personen, via sociale media, mail, Macs, etc.

Één van de voordelen in Mac OS X Mountain Lion is het delen van bestanden via Airdrop. In Lion was dit een zeer omslachtige methode, vanaf Mountain Lion is het eenvoudiger geworden om een bestand te delen via Airdrop. Klik met behulp van de rechtermuisknop op een bestand en selecteer vervolgens de optie Deel ▸ AirDrop. Automatisch zal AirDrop worden geopend en word er gezocht naar andere Airdrop gebruikers.

Dankzij de deel-functie in Safari is het mogelijk om een webpagina te delen via: Mail, Bericht. Je kunt aan de deel-functie meerdere diensten toevoegen zoals Twitter, FaceBook, enzovoorts. Volg hiervoor de onderstaande procedure:

• Open de Systeemvoorkeuren ( ▸ Syteemvoorkeuren…)
• Klik op het tabblad 'Mail, agenda's en contacten'
• Selecteer een gewenste dienst
• Voer je gebruikersnaam en wachtwoord in
• Bevestig door op 'Log in' te klikken

Herhaal deze procedure om andere diensten toe te voegen. Ongetwijfeld zullen er nog meer sociale diensten worden toegevoegd in de toekomst.

Wanneer je Flickr toevoegt is het mogelijk om met behulp van de rechtermuisklik op een foto de optie 'Flickr' te selecteren in het deelmenu. Hierdoor zal de foto automatisch worden geplaatst op je Flickr-profiel. Daarnaast kan Vimeo gebruikt worden om rechtstreeks vanuit QuickTime een video te uploaden.

Een mooi voorbeeld van de uitgebreide functies van Share Sheets kun je terugvinden in Photo Booth. Vanaf nu kun je een gemaakte foto onmiddellijk delen via Twitter, Facebook, mail, enzovoorts. Tevens is het mogelijk om de foto onmiddellijk in te stellen als profielfoto, toevoegen aan een contact of zelfs de avatar van je Twitter account aanpassen vanuit Photo Booth. Dit allemaal via een simpele klik op de deel-knop.

De deelfunctie is ook toegevoegd in Voorvertoning, wanneer je hier op de deel-knop klikt kun je de bewerkte foto onmiddellijk delen via alle media en is het zelfs mogelijk om de foto toe te voegen aan iPhoto.

De deel-functie is bijna in alle Mac OS X applicaties terug te vinden, denk maar aan Contacten (Adresboek), Agenda (iCal), iTunes, Notities, Mac App Store, Finder, enzovoorts


Helaas! De bovenstaande app is helaas niet meer beschikbaar in de App Store

Meer tips voor Mountain Lion kun je hier terugvinden.

Update: Apple heeft blijkbaar besloten om de Facebook integratie nog niet te activeren, op apple.com wordt aangegeven dat deze functie pas in het najaar beschikbaar komt.Reacties


 • AlbertTCB

  25 juli 2012 om 10:52

  Kan niet wachten op de release vandaag! Heb mij gelukkig kunnen beheersen om niet eerder de beta versies te installeren, dus alles is straks nieuw voor mij.

  Kijk vooruit naar nog meer 10.8 features op Appletips, thanks!

 • Gilbert

  25 juli 2012 om 12:59

  Ik heb momenteel de Golden Master draaien op mijn MacBook, maar ik kan nergens de optie vinden om de service Facebook toe te voegen, wel Twitter, Vimeo en alle andere diensten. Ik zie in jullie screenshot dat jullie dit wel gedaan hebben en kunnen doen. Moet dit nog door Apple toegevoegd worden?

 • Carsten

  25 juli 2012 om 14:34

  Service van Facebook is nog in beta stadium en komt pas ergens in de herfst uit! Zit er nog niet in.Ben benieuwd of de GM versie ook de release versie is!

 • W.

  25 juli 2012 om 20:46

  zo kun je de deelfunctie toch gebruiken

 • GJS

  25 juli 2012 om 20:51

  Bedankt vr de info. Recentelijk nieuwe iMac aangeschaft, dus alle gegevens bij Apple hierover bekend. Voor een update naar mountainlion OSX 10.8 moet een heel formulier met factuur en serial nummer worden ingevuld. Met respect vr de Apple producten vind ik dit zeer, zeer klant onvriendelijk na een aankoop van €3.115,00.

 • W.

  25 juli 2012 om 20:52

  http://cl.ly/1Z0e0G041C3B

 • de kleijn

  27 juli 2012 om 23:40

  ik lees net dat als je aperture 3 gekocht heb in de winkel voor een veel te dure prijs deze niet meer kan updaten via de app store omdat deze niet via de store gekocht is ,ik hoop niet dat dit klopt want ik betaalde dus 200 euro en een week later was ie voor heel wat euro,s minder te koop in de app store en zou ik dus niet meer kunnen updaten.
  weet iemand of dit klopt? geld trouwens ook voor andere prog,s die je in de winkel gekocht heb

 • de kleijn

  27 juli 2012 om 23:45

  bij mij staat bij mail ,contacten helemaal geen facebook doe ik iets niet goed?

 • JorritO

  10 oktober 2012 om 17:31

  Ik heb een MacBook Pro uit begin 2008. Ik heb AirDrop daarop geactiveerd via de Terminal hack (http://www.appletips.nl/os-x-lion-airdrop-activeren-op-iedere-mac/), maar AirDrop verschijnt niet bij de Share Sheets.. Hoe kan ik dat oplossen?

Een reactie toevoegen: