11 november 2013

MavericksOS X: Gebruikmaken van de iCloud Sleutelhanger (archief)

icloud keychain sleutelhangerEen nieuwe functie vanaf OS X Mavericks en iOS 7 is iCloud Sleutelhanger, via deze optie worden je wachtwoorden en account gegevens bewaard in iCloud. Het internet is fijn, maar voor alles heb je tegenwoordig een gebruikersnaam en wachtwoord nodig, dit is voor de beveiliging uiteraard goed, maar kan ook vrij lastig zijn.

Met de komst van iCloud Sleutelhanger is het mogelijk al deze wachtwoorden en gebruikersnamen automatisch te laten invullen op de verschillende webpagina’s. Safari voert deze gegevens in en je kan onmiddellijk inloggen. iCloud Sleutelhanger kun je met behulp van de onderstaande stappen activeren:

• Open Systeemvoorkeuren via  ▸ Systeemvoorkeuren
• Navigeer naar ‘iCloud’
• Vink de optie ‘Sleutelhanger’ aan

icloudsleutelhangerosx

Log hier in met je Apple ID en vink opnieuw de optie ‘Sleutelhanger’ aan. Vervolgens kun je toestemming vragen voor deze optie via één van je andere iCloud apparaten. Op deze manier heb je een extra veiligheid dat ook jij daadwerkelijk deze optie activeert. Daarnaast kun je ook gebruikmaken van je iCloud-code die je ooit eerder hebt ingesteld. Vervolgens wordt je iCloud sleutelhanger geconfigureerd en aangevuld met de gegevens uit je lokale sleutelhanger. Alle wachtwoorden kun je bekijken via de sleutelhangertoegang applicatie die je terugvind in de hulpprogramma’s map in Finder. Hier vind je bij de optie ‘iCloud’ alle opgeslagen wachtwoorden terug.

sleutelhangertoegang

Wanneer je nu navigeert naar een webpagina wordt automatisch je gebruikersnaam en wachtwoord ingevuld, wanneer dit niet het geval is dien je je handmatig aan te melden. Hierna wordt er gevraagd of je het wachtwoord wilt bewaren in de iCloud Sleutelhanger. Door toe te stemmen zal je deze de volgende keer niet meer hoeven in te vullen en kun je je onmiddellijk aanmelden. Apple belooft dat deze gegevens in iCloud worden bewaard met een 256-bits-AES encryptie.

Uiteraard heeft dit ook een groot veiligheidsrisico en daarom raad Apple ook aan een toegangscode in te stellen op je Mac. Op deze manier moet je Mac eerst worden vergrendeld voor je hem kunt gebruiken. Zo kunnen personen met slechte bedoelingen niet inloggen op je accounts en websites. Om je Mac te beveiligen met het wachtwoord na sluimerstand dien je deze te activeren via  ▸ Systeemvoorkeuren ▸ Beveiling en privacy ▸ Vraag na activering van sluimerstand of beveiliging onmiddellijk om wachtwoord.

Dit artikel is verouderd, de verbeterde stappen en uitleg vind je hier terug op onze website.

Meer over 10.9 kun je hier terugvinden.Reacties


 • Davey Groothedde

  11 november 2013 om 9:53

  Handige functie. Vroeger gebruikte ik passwordpro voor alle opgeslagen gebruikersnamen en wachtwoorden.

  Dat is nu dus niet meer nodig!.

 • Anne

  11 november 2013 om 14:24

  Geef mij maar 1Password!

 • Patrick

  11 november 2013 om 18:08

  Rare vraag misschien, maar wat is er mis met de Sleutelhanger die lokaal op je Mac staat?

 • bigkevx2

  11 november 2013 om 18:51

  @Patrick,

  die werkt niet op je IOS devices, vandaar.

  Nogmaals (reeds in ander artikel eerder over gehad) mooie aanvulling hand in hand met 1Password, deze zou ik nog steeds niet willen missen.

  Jammer vind ik het dat sites waar ik eerder heb aangegeven mijn gegevens niet te onthouden nu niet met een herhaalde vraag komt, dit was de reden waarom het bij mij niet werkte op bijvoorbeeld deze site.
  Er is een workaround maar niet voor de normale gebruikers.

 • dirk

  23 november 2013 om 17:29

  Hoe komt het dat sinds ik de sleutelhanger voor ICloud heb ingesteld, mijn sleutelhanger op mijn lokale Mac, niet meer gesloten krijg? Hij is nu altijd open en als ik hem probeer het sleutelhangertje op slot te krijgen, floept ie gewoon weer open. Is dit een bug wbt de sleutelhang voor ICloud?

 • Richard

  9 april 2015 om 17:11

  Ik krijg geen code binnen voor sleutelhanger. En het telefoonnummer waar het wordt heen gestuurd klopt niet. Waar kan ik dat veranderen

Een reactie toevoegen: