24 juli 2010

10 iPad tips voor beginners (deel 1)

1. Extra apps toevoegen aan het dock.

Standaard bevinden er zich 4 applicaties in het Dock van de iPad. Je hebt echter de mogelijkheid om 6 applicaties in het Dock te plaatsen. Je kan heel eenvoudig extra applicaties toevoegen aan het Dock door een applicatie te selecteren en deze enig momenten ingedrukt te houden totdat het icoon gaat ‘wiggelen’. Op dat moment kan je het icoon naar de gewenste plaats in het Dock slepen. Het grote voordeel van een applicatie in het Dock is dat deze op ieder home screen beschikbaar is.

2. Tijd besparen met Spotlight

Wanneer je op zoek bent naar een bepaalde muziektrack dan kan je natuurlijk de iPod applicatie starten en daarin op zoek gaan naar het bewuste nummer. Een veel slimmere manier van zoeken op je iPad is de Spotlight functie. Wanneer je op het eerste beginscherm met je vinger van links naar rechts beweegt krijg je toegang tot het Spotlight scherm, je kan hiervoor ook de thuisknop voor gebruiken. Met Spotlight kan je zoeken naar contactpersonen, muziektracks, artiesten, emails en applicaties.

3. Een functie toekennen aan de home knop

Een dubbelklik op de thuisknop van je iPad brengt je normaal gesproken naar de eerste pagina van het ‘home screen’. Via het menu Instellingen ▸ Algemeen ▸ Thuisknop kan je de functie van een dubbelklik op de thuisknop wijzigen. Hierbij heb je de keuze uit ‘Beginscherm’, ‘Zoeken’ en ‘iPod’.

4. Formulieren activeren

Zoals bij de Mac versie van Safari kan je op de iPad ook gebruik maken van formulieren. Met deze optie kan je automatisch je contactgegevens laten invullen op een webpagina. Tevens is het met deze optie mogelijk om opgeslagen gebruikersnamen en wachtwoorden automatisch te laten invullen. De instellingen voor Formulieren zijn terug te vinden in: Instellingen ▸ Safari ▸ Formulieren.

5. Een webpagina toevoegen aan het beginscherm

Wanneer je regelmatig een bepaalde website bezoekt dan kan het handig zijn om direct via het beginscherm toegang tot deze website te krijgen. Bezoek de gewenste website in Safari en gebruik de ‘+’ knop in de knoppenbalk om een snelkoppeling op het beginscherm te maken.

6. Een URL intypen

Wanneer je in Safari de url van een webpagina intyped dan verschijnt er een .com knop op het toetsenbord. Door deze knop enige momenten ingedrukt te houden krijg je de mogelijkheid om .net, .edu, .be, .nl of .org te selecteren. Een handig functie om snel het adres van een webpagina in te typen.

7. Hoofdletters typen

Als je een hoofdletter wilt typen dan tap je op de linker of rechter shift toets en daarna op de gewenste letter. Op het moment dat je een woord geheel in hoofdletters wilt typen dan kan je shift ingedrukt blijven houden tijdens het typen.

8. Codeslot activeren

Het is mogelijk om de iPad te voorzien van een codeslot op basis van een pincode. De pincode dient iedere keer wanneer de iPad wordt ontgrendeld ingevoerd te worden. Via Instellingen ▸ Codeslot kan je het codeslot activeren en instellen.

9. Handtekening aanpassen

Standaard wordt iedere nieuwe email voorzien van de handtekening: “Verstuurd vanaf mijn iPad”. Onzettend cool natuurlijk om iedereen te laten zien dat je de trotse bezitter bent van een iPad maar misschien wil je dat helemaal niet. Met behulp van Instellingen ▸ Mail, Contacten, Agenda ▸ Handtekening kan je de handtekening aanpassen.

10. Snel naar het begin van een webpagina

In safari kan je met behulp van een dubbele tap op de titelbalk direct naar het begin van de webpagina terugkeren.Reacties


 • Max

  24 juli 2010 om 12:54

  Punt 7 verbaast me. Bij de iPhone kan je dubbelklikken op de shift toets om een soort capslock te activeren. Opp de iPad werkt dat niet. Kan je dat op de een of andere manier activeren?

 • Lcs

  24 juli 2010 om 14:40

  @max
  Ja, bij de toetsenbordinstellingen kun je dat activeren.

 • Rogier

  24 juli 2010 om 17:32

  Over punt 4: dit is een beveiligingslek. Het is namelijk mogelijk de (automatisch) ingevulde gegevens zonder bevestiging van de gebruiker op te sturen. Door simpelweg een site te bezoeken geef je hen je naam, adres, telefoonnummer, e-mail, etc.

  Het is misschien handig bij het invullen, maar ik heb toch graag wat meer controle over welke info ik geef.

 • Serena

  25 juli 2010 om 22:31

  Je kunt voor de hoofdletters ook de Caps-lock functie in de instellingen activeren. Als je dan twee keer oo Shift klikt staat deze op Caps-lock…

 • L

  28 juli 2010 om 15:19

  Over punt 9 heb ik me – in het geval van de iPhone – altijd verbaasd. Zelf heb ik er geen, maar bij het ontvangen van mailtjes lees ik regelmatig onderaan: “Verstuurd vanaf mijn iPhone”.
  Het voegt niets toe, is totaal overbodig en niemand interesseert het een fluit. Waarom staat dat daar? En waarom láten de meeste mensen het daar staan?

 • Danny

  17 augustus 2010 om 16:53

  Rechts Boven bij de iPad zit een knopje boven de volume knop wat is dat?

 • Tze

  11 december 2010 om 14:14

  @Danny knopje is om de automatische schermrotatie uit te zetten.
  Hiermee zet je je scherm vast.

 • Theo

  9 januari 2011 om 12:01

  Het “schermvastzetknopje” werkt sinds de download van de nieuwe software als “muteknop”. Ik wil dat niet. Hoe krijg ik de originele functie terug?

 • Richard IJzermans

  9 januari 2011 om 12:33

  @Theo: Dat is inderdaad gewijzigd sinds iOS versie 4.2, in de volgende update kan je waarschijnlijk zelf kiezen welke functie je wilt toekennen aan de knop. Tot die tijd is het alleen de mute-knop.

 • Hendrik

  9 januari 2011 om 22:21

  Is er nu dan nog wel een andere manier om het scherm vast te zetten?

 • ka

  13 januari 2011 om 17:22

  Punt 8. Codeslot activeren
  Ik heb vandaag het codeslot geactiveerd maar wil ervan af omdat ik telkens de code in moet typen als ik m’n ipad gebruiken wil (ook na een kwartier).
  Maar ik zie nergens waar ik dat kan doen, achter codeslot in de instellingen staat nu ‘aan’ maar kan ik het niet op ‘uit’ zetten. Wat nu?

 • Henk

  17 januari 2011 om 14:56

  Ik kan het codeslot niet uitzetten.
  Zijn er mensen die dit ook hebben gehad? Zoja, hoe hebben jullie dit opgelost?
  Ik heb versie 4.2.1.

  Alvast bedankt.
  Henk

 • Henk

  17 januari 2011 om 15:05

  Hendrik:
  Als je 2x op de thuisknop tikt, komt er onderin je iPad een rijtje met geopende apps.
  Helemaal links is er een knop om je schermrichting vast te zetten.

 • Hellmond

  31 januari 2011 om 14:19

  ey waar kan ik die code vinden je apple id of iets als je bijv zon app wil downloaden moet je zon code invoeren weet iemand waar je die vind?

 • kramers

  8 maart 2011 om 20:11

  ik kan niks van internet downloaden of als je een spelletje wil doen onder steunt het geen safari we kan me helpen dat het wel ondersteund

 • Caroline

  8 april 2011 om 22:15

  Wat is de Cic code op MasterCard? Ik kan geen apps op mijn iPad toevoegen zonder deze code

 • Paul

  22 juni 2011 om 8:28

  Safari wat een klote programma ik wil een torent downloaden en dat gaat niet
  Zoals eigelijk alles wat je wilt loaden simpel sketch up pro 8 gaat niet
  Ben niet tevreden over me iPad ik beter de Samsung kunnen kopen
  Groeten paulesie.

 • t. van der meer

  26 juli 2011 om 21:50

  ik heb omdat i-pad niets meer deed op herstellen gedrukt is nu al een uur aan het herstellen , wie weet o dit zo hoort

 • Bakker

  21 juli 2012 om 20:18

  ik moet een code invullen om apps te kunnen downloaden maar waar vind ik die code????

 • Wim Maaskant

  31 oktober 2013 om 16:26

  Hallo,

  mijn iPad2 is gestolen. Kan ik die alsnog via iCloud van een vergrendeling voorzien? Of werkte dat bij iPad2 nog niet?

 • Esther

  14 maart 2014 om 7:59

  Ik heb op mijn ipad verschillende websites aan het beginscherm toegevoegd. Ook die van mijn werk, maar moet daarvoor steeds inloggen. Zodoende heb ik de inloggegevens als bewaard opgegeven, maar wil deze wijzigen want mijn wachtwoord heb ik moeten aanpassen. Wie weet hoe dit werkt?

 • Paulnl

  12 november 2014 om 12:55

  betr.: dubbelscherm in Safari.
  Als ik Safari open, krijg ik, naast de gekozen website, links een “baan” te zien met eerder bezochte sites en andere zoekmogelijkopties. Hoe kan ik dat tweede ‘scherm’ wegkrijgen?

 • CHRIS

  8 februari 2015 om 16:58

  heb een i-pad air van apple, zou heel graag een vertaler er willen opzetten voor engels te vertalen naar nederlands. hoe moet ik dat doen? HELP A.U.B.

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!