24 juli 2010

iPad: 10 tips voor het invoeren van tekst

Het invoeren van tekst op de iPad via het onscreen toetsenbord gaat bij de meeste gebruikers vanzelf. Na een tijdje te hebben gespeeld met iPad is het voor veel gebruikers snel mogelijk om met vier vingers te typen op het landschap toetsenbord. In de portrait-mode is dit lastiger omdat de toetsen een stuk kleiner worden weergegeven.

De onderstaande 10 tips geven je informatie hoe je bijzondere tekens kan benaderen, snel internet domeinen kan typen en hoe je toegang kan krijgen tot het woordenboek.

1. Door het € toets op het numerieke toetsenbord ingedrukt te houden kan je overige wereld valuta selecteren.

2. In het nummer en symbool toetsenbord kan je door de ‘ of “ toets ingedrukt te houden alternatieve quotes (aanhalingstekens) invoeren.

3. Wanneer je in Mobile Safari een web url intikt in de .com button ingedrukt blijft houden krijg je de mogelijkheid om .net, .edu, org, .be, .com of .nl te selecteren.

4. Tijdens het invoeren van een email adres in de mail applicatie heb je de domeinen knoppen uit punt 3 ook tot je beschikking wanneer je de . (punt) toets ingedrukt blijft houden.

5. De toetsen: E, Y, U, I, O, A, S, L, Z, C, en N zijn voorzien van accenten die te voorschijn komen wanneer je de bijbehorende toets ingedrukt blijft houden.

6. Door de ? en ! ingedrukt te houden krijg je ook de omgekeerde varianten te zien.

7. Met behulp van de - toets kan je heel eenvoudig bullets toevoegen aan tekst.

8. Voor het graden º teken houd je de 0 toets ingedrukt, voor ‰ de % toets en voor § de & toets

9. Het is ook mogelijk om woorden toe te voegen aan je iPhone, ga hiervoor naar safari en typ het gewenste woord in de zoekbox en druk op de knop Google. Het gezochte woord wordt automatisch toegevoegd aan het woordenboek.

10. Wanneer er tijdens het typen rare woorden verschijnen, dan is het waarschijnlijk tijd om je woordenboek eens te resetten. Dit kan je doen met behulp van de onderstaande optie in het instellingen menu.

Instellingen ▸ Algemeen ▸ Stel opnieuw in ▸ Herstel toetsenbord woordenboek

* Update: 24.07.2010 *Reacties


 • @Vicarious1984

  17 mei 2010 om 9:46

  Mij is nu ook opgevallen dat als je meerdere toetsenbord talen hebt ingesteld en de wereldbol ingedrukt houdt, je een popup menu krijgt met daarin de lijst van talen die je hebt ingesteld.

 • Daniel

  17 mei 2010 om 19:50

  Nummer 7, de bullet optie is beschikbaar voor de iPhone. Je ziet alleen een streepje en een lang streepje.

 • Google Nexus One

  19 mei 2010 om 0:13

  Erg handige tips! Ik was al zeer tevreden over mijn iPad, maar dit maakt sommige dingen toch iets makkelijker

 • Rdonline

  24 juli 2010 om 11:42

  Erg handig deze tips! Is er ook een “tab-toets” beschikbaar waarmee je gemakkelijk naar een volgend invoerveld van een formulier kunt springen?

 • Eddy

  29 juli 2010 om 14:06

  handy,

  bullet heb ik wel op mijn iphone..sterker nog, alles hierboven werkt ook bij mijn 3g iphone met os4.0

  @Rdonline
  Tab is niet nodig om naar het volgende veld te gaan…. daarvoor heb je een apparte balk boven je toetsenbord met de knop, volgende.

 • Sanne

  30 augustus 2010 om 19:12

  Hoi, ik ben megablij met mn ipad. Ik heb hem als een week, maar sinds gisteren doet hij iets lastigs, elke keer als ik begin te typen, start hij met een hoofdletter. Dit is vaak onhandig en ik vind geen manier om dit uit te zetten… Iemand een tip?

 • Roko

  29 december 2010 om 12:42

  Nog eentje waar ik toevallig achter kwam… Je kan meerdere spaties ineens typen door met meerdere vingers tegelijk op de spatiebalk te klikken. Het is maar net hoeveel vingers erop passen :-)

 • Leonne

  29 mei 2012 om 18:26

  10. Wanneer er tijdens het typen rare woorden verschijnen, dan is het waarschijnlijk tijd om je woordenboek eens te resetten. Dit kan je doen met behulp van de onderstaande optie in het instellingen menu.

  Instellingen ▸ Algemeen ▸ Stel opnieuw in ▸ Herstel toetsenbord woordenboek

  Als ik toetsenbord woordenboek opnieuw wil instellen wordt er gevraagd naar een toegangscode. Het ww van Apple ID werkt hier niet en ik me niet herinneren daar ooit een code aan gegeven te hebben.
  Wie weet hier meer van?

 • annemarie

  30 augustus 2013 om 22:34

  Het toetsenbord emoji of evt een adere taal toevoegen.

  Met het tekentje naast de spatiebalk kun je heel gemakkelijk switchen van het ene naar het andere, kun je ook de ‘ringel-s’ gebruiken.

 • riet

  9 april 2014 om 21:22

  ik zou ook graag op mijn totsenbord Emoij zetten kan dat ook help

 • Tom de Boer

  11 mei 2014 om 11:33

  Heel handige tips. Zocht hier al lang naar. Ik heb in 2014 een iPad Air gekocht en mijn toetsenbord ziet er anders uit dan hier getoond. Is het toetsenbord in deze appletips van een Mac? En bij indrukken van de letters y,l en s gebeurt bij mij niks. En hoe maak je de Franse accenttekens? En het Spaanse omgekeerde vraagteken? Of moet je daarvoor een andere taal instellen?

 • Tom de Boer

  11 mei 2014 om 11:48

  Emoij, en andere talen kun je instellen via Instellingen, Toetsenbord en Voeg toetsenbord toe. Om een bepaalde taal te gebruiken druk je op het wereldbolletje naast de spatie-balk. Dan verschijnt een keuzelijst met alle ingestelde talen. Kies daaruit de gewenste taal. Als je daarna weer terug wil naar het Nederlandse toetsenbord, druk je weer op het wereldbolletje en kiest Nederlandse toetsenbord.

 • Tom de Boer

  11 mei 2014 om 12:23

  p.s. Het wereldbolletje naast de space-balk verschijnt alleen als er meerdere talen zijn ingesteld. Bij 1 ingestelde taal niet.

 • Tom de Boer

  11 mei 2014 om 14:49

  Nederlands

 • John

  13 juni 2014 om 0:52

  Geniale tips, dank is groot :-)

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!