8 april 2012

10 Mac OS X Easter Eggs

1. Windows PC's in het netwerk

Sinds Mac OS X Leopard worden de Windows PC's die zich binnen het lokale netwerk bevinden op een hele originele wijze weergegeven. In plaats van een PC symbool wordt een monitor weergegeven met daarop het bekende Microsoft "Blue screen of death", kortom een gecrashte PC.

2. Gratis iTherapie

Diep verborgen in je Mac is er door Apple een psycholoog verborgen. Heb je behoeft aan een goed gesprek dan kun je hem als volgt tot leven wekken:

• Start een nieuwe OS X Terminal sessie.
• Typ het commando: emacs
• Druk op de esc toets gevolgd door X
• Typ nu het commando: doctor
• De Mac therapeut is gestart.

Beantwoord de vragen en bevestig deze door 2x op enter te drukken, verwacht echter geen wonderen van deze iTherapie !

3. Dashboard weer-widget

Tijdens de Tiger 10.4 keynote demonsteerde Steve Jobs Dashboard en de Weer-widget en toonde alle beschikbare weercondities. Door de option⌥ + cmd⌘ ingedrukt te houden en te klikken op de Weer-widget kan je bladeren door de verschillende condities.

4. Knock, Knock...

Onder iOS heb je de mogelijk om te praten tegen Siri, onder Mac OS X is er een soort van Siri-light aanwezig namelijk de Speakable items. In tegenstelling tot Siri is deze wel altijd in voor een grapje, activeer 'Speakable items":

 ▸ Systeemvoorkeuren ▸ Spraak ▸ activeer de optie 'Speakable items"

Hierna zal er op het scherm een soort van microfoon verschijnen, houd de escape toets enkele momenten ingedrukt en zeg 'Tell me a Joke" tegen je Mac.

5. iTunes credits

Speciaal voor de grootste iTunes fan onder ons, wanneer je in het iTunes menu gaat naar ‘Over iTunes’ dan krijg je het credits venster te zien. De tekst in dit venster scrolled van onder naar boven, wanneer je de option⌥ toets indrukt zal de scroll-richting veranderen.

6. Standaard gebruikers symbolen

Vanaf Mac OS X 10.7 Lion is het mogelijk om een langspeelplaat te selecteren als standaard gebruikers symbool, op zich niet spectaculair totdat je de titels op de LP van dichtbij bekijkt. Op de LP zijn namelijk Steve Jobs grootste hits aanwezig: Magic, Revolution, Boom en Unbelievable.

7. Steve's meest opmerkelijk uitspraken

Steve Jobs staat ook bekend om zijn opmerkelijke, bijzondere en mooie uitspraken. In Mac OS X zijn heel subtiel verwijzingen naar Steve verwerkt, daarvoor hoef je vaak niet erg ver te zoeken. Het icoon van de nieuwe Mac OS X Lion functie 'Al mijn bestanden' is een archieflade met daarin documenten waarop een aantal citaten van Steve Jobs zijn terug te vinden.

Je kunt het icon terugvinden in de map:
/ ▸ Systeem ▸ Bibliotheek ▸ CoreServices ▸ Finder.app ▸ Contents ▸ Resources ▸ MyLibraries

8. Het Teksteditor icon

Het icon van de standaard in Mac OS X aanwezige teksteditor bevat de tekst van Apple's think different campagne uit de negentiger jaren. Mocht je de volledige tekst willen teruglezen dan is dat mogelijk op deze wiki-pagina.

9. Verborgen krachten van de Shift⇧-toets...

In Mac OS X zijn er een aantal toetsen aanwezig die van Apple verborgen krachten hebben gekregen. Zo kun bijvoorbeeld de shift⇧ toets gebruiken om bepaalde grafische effecten uit te voeren in Slow-Motion. Wanneer je bijvoorbeeld een venster minimaliseert met behulp van het oranje bolletje dan verdwijnt het venster via het ingestelde effect. Wanneer je hierbij de shift⇧ toets gebruikt, dan wordt deze animatie vertraagd uitgevoerd.

10. Historische datums

Met behulp van OS X Terminal (Programma's ▸ Hulpprogramma's) kun je een lijst met historische datums bekijken. Kopieer en plak hiervoor het onderstaande commando in het OS X Terminal venster:

cat /usr/share/calendar/calendar.history

Natuurlijk kun je ook voor Apple Mock-ups, fun, video's, infographics, enzovoorts terecht op: www.appletips.nl/ifun/Reacties


 • sypie

  8 april 2012 om 14:25

  Vergeten om ergens een tag in te voeren?

 • Julian

  8 april 2012 om 16:11

  leuke easter eggs!

 • Laurens

  8 april 2012 om 18:04

  Haha hartstikke leuk. Bedankt weer!

 • unoon

  8 april 2012 om 20:45

  Hoe kan ik mn lokale netwerk eigenlijk bekijken?

 • unoon

  8 april 2012 om 20:54

  Hoe kan ik mn lokale netwerk eigenlijk bekijken?voor easter egg nr. 1 bedoel ik

 • ToasterTub

  8 april 2012 om 21:41

  Leuke Easter Eggs, maar wat me nog het meest biologeerde was dat icoon voor “Al mijn bestanden”, dat heb ik nog nooit gezien? Er wordt hier losjes naar gerefereerd alsof iedereen het kent maar ik ken enkel dat kleine grauwgrijze icoontje in de Finder…

  Welk nut heeft dat mooie gekleurde icoon in OSX dan? Waar kan ik dat in gebruik zien? Ik verfoei die grijze iconen namelijk… ik zoek kleur :)

 • unoon

  8 april 2012 om 22:48

  Laat maar, kan alleen met gedeelde pcs. Dacht dat het ging om computers die met hetzelfde netwerk verbonden waren.

 • Jan vdP

  9 april 2012 om 19:11

  Mooie post :) vast even mee bezig geweest om hem te maken. Ik om ze uit te proberen..

 • sjef

  14 april 2012 om 0:44

  die spraakoptie werkt echt voor geen meter op mijn imac Snel weer uitgezet.

Een reactie toevoegen: