10 september 2011

10 snelle & handige tips voor Mac OS X (#19)

Vandaag weer een verzamel artikel met 10 kleine OS X tips. Handige weetjes die je misschien niet iedere dag gaat gebruiken maar wel heel handig kunnen zijn.

1. Finder: Met de toetsencombinatie cmd⌘ + option⌥ + spatiebalk kun je in iedere OS X applicatie een nieuw Finder venster openen.

2. Spotlight: Je de volgorde van de spotlight zoekresultaten wijzigen. Ga hiervoor naar Systeemvoorkeuren ▸ Spotlight en sleep de verschillende categorieën in de gewenste positie.

3. Dock: Het komt wel eens voor wanneer je een applicatie in een schermvullend venster gebruikt dat het Dock onderaan het scherm in de weg zit. Je kan het Dock heel eenvoudig tijdelijk uitschakelen met behulp van de toetscombinatie: cmd⌘ + option⌥ + D.

4. Een vraag die constant terug blijft komen: “Hoe typ ik het  logo?”, heel simpel met behulp van de toetscombinatie shift⇧ + alt⌥ + K.

5. iTunes: Om te voorkomen dat je iPod bij het aansluiten direct wordt gesynchroniseerd door iTunes kan je de gebruik maken van de toetscombinatie cmd⌘ + option⌥. Gebruik de toetscombinatie, sluit je iPod aan en laat de toetsen pas los nadat de iPod verschijnt in de linker zijbalk van iTunes.

6. Mail: Wanneer je een stuk tekst uit een email selecteert en daarna op de beantwoord/stuur door knop klikt wordt alleen de geselecteerde tekst in de nieuwe email geplaatst.

7. Photo Booth: Gebruik de alt⌥ toets om een foto te maken zonder de timer. De shift⇧ toets kan je gebruiken om de ‘flits’ uit te schakelen.

8. Algemeen: Wanneer er meerdere vensters van één actieve applicatie zijn geopend dan kan je met cmd⌘ + ` switchen tussen de verschillende vensters.

9. Stacks: Wanneer je een Stack opent in waaier- of rasterweergave dan is het mogelijk om meerdere bestanden te openen zonder dat daarbij de stack gesloten wordt. Houd de option⌥ toets ingedrukt tijdens het openen van de bestanden

10. Twitter: Handig voor de twitteraars onder ons als je ‘…’ wilt typen gebruik dan option⌥ + ; dit geeft ook drie punten … maar deze tellen maar als 1 karakter!Reacties


 • iKido

  10 september 2011 om 10:46

  Leuke tips, vooral die eerste lijkt me handig.
  Om het -logo te typen gebruik ik meestal ‘alt⌥ + &’.

 • Luc

  10 september 2011 om 10:57

  option & is , op een azerty/Belgisch toetsenbord.

 • christophe du trré

  10 september 2011 om 11:07

  Héél goede tips altijd!!!

 • Wilfred Dijksman

  10 september 2011 om 11:41

  Met tip één open je niet zozeer een nieuw Finder venster. Maar een nieuwe zoekopdracht (in een Finder venster).

 • Neman

  10 september 2011 om 14:19

  Tip 8 werkt toch niet??? Toch niet op mijn alu-toetsenbord (Azerty)

 • jaja

  10 september 2011 om 15:12

  Tip 8 zat ik al zolang naar te zoeken :) super handig

 • Patrick

  10 september 2011 om 20:57

  @Neman het hangt van je toetsenbordindeling af inderdaad. Je kan de combinatie wijzigen in Systeemvoorkeuren -> Toetsenbord ->Toetscombinaties -> Toetsenbord en Tekst.

 • Maccew

  11 september 2011 om 9:16

  Tip 8 werkt bij mij ook niet (qwerty-toetsenbord)
  handig die andere tips

 • Myriam

  14 september 2011 om 10:32

  Kan iemand me vertellen waar ik de kaartsymbolen (klaveren-ruiten-harten-schoppen) kan vinden?

 • John

  15 september 2011 om 1:51

  @Myriam

  Ga in systeemvoorkeuren naar “Taal en tekst” en klik op het tabblad “Invoerbronnen” maak vervolgens “Toetsen- en en tekenweergave” actief.

  In de menubalk verschijnt het symbool van “Toetsen- en en tekenweergave” open het programma en onder het kopje pictogrammen staan de symbolen die je zoekt.

  Groet, John

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!