10 oktober 2010

10 snelle & handige tips voor Mac OS X (8)

Vandaag weer een verzamel artikel met 10 kleine OS X tips. Handige weetjes die je misschien niet iedere dag gaat gebruiken maar wel heel handig kunnen zijn.

iChat: Het is in iChat mogelijk om specifieke acties (geluiden, scripts, meldingen) aan de status van een contactpersoon te koppelen. Selecteer hiervoor de gewenste contactpersoon in de lijst en gebruik de toets combinatie cmd⌘+i ▸ menuoptie: “Waarschuwingen” om toegang te krijgen tot de specifieke instellingen.

Pages: Je kan heel eenvoudig de huidige datum in een Pages document plaatsen met behulp van de menuoptie: Voeg in ▸ Datum en tijd. Door te dubbelklikken op de ingevoegde datum kan je de datumnotatie wijzigen.

iTunes: Om te voorkomen dat je iPod bij het aansluiten direct wordt gesynchroniseerd door iTunes kan je de gebruik maken van de toetscombinatie cmd⌘ + option⌥. Gebruik de toetscombinatie, sluit je iPod aan en laat de toetsen pas los nadat de iPod verschijnt in de linker zijbalk van iTunes.

OS X: Wanneer je op zoek bent naar een bepaalde menuoptie maar deze niet direct terug kan vinden dan kan je gebruik maken van de help optie in de menubalk. Typ de eerste letters van de menuoptie selecteer de menuoptie die je zoekt en automatisch wordt de menuoptie met een blauwe pijl aangegeven.

iPhoto: Met behulp van de “Maak recht” optie is het zeer eenvoudig om bijvoorbeeld de horizon op een foto recht te zetten. Wanneer je gebruik maakt van een multitouch trackpad dan kan je de 2 vinger rotatie beweging gebruiken om de foto recht te zetten.

iCal: Door op het vergrootglas te klikken in het zoekveld (rechtsboven in het venster) kan je zoeken op extra activiteit informatie zoals bijvoorbeeld genodigde en locaties.

Stacks: Wanneer je een Stack opent in waaier- of rasterweergave dan is het mogelijk om meerdere bestanden te openen zonder dat daarbij de stack gesloten wordt. Houd de option⌥ toets ingedrukt tijdens het openen van de bestanden.

Voorvertoning: Standaard is grijs de achtergrond kleur bij het bekijken van documenten in de Voorververtoning (Preview) applicatie. Je kan deze achtergrond kleur wijzigen via de menu optie: Voorvertoning ▸ Voorkeuren ▸ Algemeen ▸ Vensterachtergrond.

Quick look: Wil je iemand snel een foto slideshow laten zien, selecteer dan de foto’s in Finder en gebruik de toets combinatie cmd⌘ + option⌥ + Y om een Quick look slideshow te starten

Adresboek: Je kan de gegevens van een contactpersoon heel eenvoudig exporteren naar een standaard vCard. Selecteer een contactpersoon en sleep deze uit het Adresboek venster naar het bureaublad. Op het bureaublad wordt nu automatisch een vCard bestand aangemaakt.Reacties


 • ThaMan

  10 oktober 2010 om 13:06

  Wat is deze site voor een beginnend Apple gebruiker toch handig, al veel van geleerd.
  Bedankt…

 • Igor

  10 oktober 2010 om 17:47

  Die toetsencombinatie om meerdere files te openen in stacks is geweldig handig! dankjewel Richard!

 • J.Lening

  23 oktober 2010 om 17:36

  Mooi overzicht. Mijn OS X bestelling staat uit bij Apple. Ik ben benieuwd hoe lang het gaat duren voordat ze bezorgen, want ze hebben de vraag duidelijk onderschat.

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!