29 augustus 2010

10 snelle & handige tips voor Mac OS X (deel 7)

Vandaag weer een verzameling van 10 kleine OS X tips. Handige weetjes die je misschien niet iedere dag gaat gebruiken maar wel heel handig kunnen zijn.

1. Spotlight: Door op een zoekresultaat te klikken met de cmd⌘ ingedrukt wordt het resultaat in OS X Finder getoond. Je kan hiervoor ook de toets combinatie cmd⌘ + enter gebruiken.

2. OS X: Door op het oranje bolletje te klikken met de option⌥ toets ingedrukt worden alle vensters van de applicatie geminimaliseerd. Je kan hiervoor ook gebruik maken van cmd⌘ + m of een dubbelklik op de titelbalk.

3. Mac: Een vastzittende CD/DVD kan je verwijderen door je Mac te herstarten met de muisknop ingedrukt. Tijdens de herstart zal de CD/DVD worden uitgeworpen.

4. OS X: Iedereen kent de toets combinatie cmd⌘ + v om tekst te plakken. Door gebruikt te maken van cmd⌘ + option⌥ + shift⇧ + v wordt de tekst in een document geplakt en daarbij wordt de opmaak van het document overgenomen.

5. OS X: In de meeste OS X applicaties is het door middel van de toets combinatie cmd⌘ + shift⇧ + L mogelijk om een geselecteerd woord/tekst direct in Google te zoeken. Hiervoor hoeft Safari niet actief te zijn, deze wordt automatisch gestart.

6. Photo Booth: Gebruik de alt⌥ toets om een foto te maken zonder de timer. De shift⇧ toets kan je gebruiken om de ‘flits’ uit te schakelen.

7. OS X: Als je een bepaalde menu optie niet terug kan vinden ga dan in de menubalk naar help in typ enkele letters van de menuoptie in en OS X zal de menu menuoptie door middel van een blauwe indicator aangeven.

8. OS X: Het is mogelijk om menu iconen uit de OS X menubalk te verwijderen door met cmd⌘ ingedrukt op een icoon te klikken en deze uit de menubalk te slepen.

9. Mail: Wanneer je een stuk tekst uit een email selecteert en daarna op de beantwoord/stuur door knop klikt wordt alleen de geselecteerde tekst in de nieuwe email geplaatst.

10. OS X: Tijdens het intypen van een woord kan je de F5 toets gebruiken om suggesties te tonen. MacBook gebruikers dienen de toets combinatie fn + F5 te gebruiken.Reacties


 • JG

  29 augustus 2010 om 9:30

  De truc van command- oranje knopje om alle vensters te laten verdwijnen lukt hier niet. Op de titelbalk klikken ook niet. Moet ik daar iets voor instellen?

 • el mourabbi

  29 augustus 2010 om 9:41

  Om alle vensters te minimaliseren moet ik de alt⌥ toets gebruiken op mijn MacBook Pro.
  Trouwens: op dezelfde manier sluit alt⌥-rood alle openstaande vensters van de applicatie.

 • Wouter

  29 augustus 2010 om 11:33

  Bij (10) werkt de ESC toets ook. Iig wel bij de standaard applicaties, zoals bijv textedit.

 • Joost

  30 augustus 2010 om 13:04

  Bij tip (10) met standaard fuctietoetseninstelling op de Macbook Pro moet je altijd je muis gebruiken. Dus ctrl+muisklik. De tip werkt niet bij mij. Ben al een tijd bezig om dit te kunnen zonder muis maar tot op heden niet gelukt! Moet ik iets ander instellen in mijn f-fucties?

 • wil

  30 augustus 2010 om 15:40

  Is er een mogelijkheid om het rode, oranje en groene “bolletje” linksboven te vergroten?
  In Windows kun je dit wel vergroten en verkleinen.

 • Marcel

  28 januari 2011 om 16:02

  De mogelijkheden om alle vensters te laten verdwijnen en andere instelling kun je zelf bepalen en ook welke toets je wil, en dit bij systeem voorkeuren toetsenbord.

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!