15 augustus 2009

10.5: Spotlight uitschakelen (archief)

spotlight

Standaard is Spotlight geactiveerd wanneer OS X 10.5 is geïnstalleerd op je Mac. Persoonlijk kan ik niet zonder Spotlight maar er zijn OS X gebruikers die andere software prefereren voor zoeken naar bestanden. Maak je bijvoorbeeld gebruik van Google Desktop of een ander indexing tool dan heeft het geen zin om ook nog Spotlight geactiveerd te hebben op je Mac.

Gelukkig bestaat er een redelijk veilige manier om Spotlight uit te schakelen op je Mac. Maar.. Let op! begin hier alleen aan als je zeker weet waarmee je bezig bent.

Op je Mac bevinden zich de twee onderstaande bestanden:

/Systeem/Bibliotheek/LaunchDaemons/com.apple.metadata.mds.plist
/Systeem/Bibliotheek/LaunchAgents/com.apple.Spotlight.plist

Wanneer je van deze bestanden de extensie veranderd in bijvoorbeeld .plist_org of iets dergelijks dan worden de property lists bij het opstarten van je Mac niet meer gevonden. Dit zorgt ervoor dat de Spotlight deamon tijdens het opstarten van OS X niet wordt geactiveerd. Vanzelfsprekend is het noodzakelijk om na het renamen van de .plist bestanden je Mac te rebooten.

Om Spotlight weer te activeren verander je de extensie weer terug naar .plist en na een reboot is Spotlight weer geactiveerd.

Er bestaan meerdere oplossingen om Spotlight uit schakelen maar deze methode is de meeste 'nette' manier. Andere methoden zoals het locken van de database veroorzaken namelijk een hoop foutmeldingen in de systeem logs.

Dit artikel is verouderd en is daarom in ons archief geplaatst.Reacties


  • Nils Breunese

    15 augustus 2009 om 15:18

    Is het niet nog netter om mdutil te gebruiken? Het mdutil commando heeft o.a. een optie om indexeren uit te schakelen.

  • ironmanixs

    15 augustus 2009 om 15:19

    In dat geval blijft de deamon wel geladen en verbruikt hij resources…

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!