14 augustus 2009

Problemen? eerst schijfbevoegdheden controleren!

shijfhulpprog-png

Wanneer je een Mac langer gebruikt dan wordt het mogelijk dat hij op een bepaald moment raar gedrag gaat vertonen. Bijvoorbeeld applicaties starten niet meer op of crashen, je kunt geen DVD's meer branden, iconen zijn verdwenen uit de menubalk of de rond draaiende strandbal verschijnt steeds vaker.

Hoewel het bovenstaande misschien erg 'eng' klinkt, is er vaak toch een zeer eenvoudige oplossing voor. Het over grote deel van alle problemen onder Mac OS X wordt veroorzaakt door verkeerde schijfbevoegdheden op bestanden en mappen. Door die verkeerde schijfbevoegdheden kunnen bestanden niet meer worden geladen en krijg je vreemd gedrag.

Verkeerde schijfbevoegdheden zijn vaak het gevolg van installatie scripts die het wachtwoord van je beheerders account nodig hebben en niet altijd netjes met de rechten structuur op je harddisk om gaan.

Je kunt de schijfbevoegdheden op je harddisk eenvoudig herstellen met het Schijfhulpprogramma wat je terug kan vinden in de map Programma's\Hulprogramma's. Start de applicatie en selecteer de OS X systeem partitie (1) en klik op de knop 'Herstel schijfbevoegdheden' (2). De bevoegdheden worden nu gecontroleerd en eventueel aangepast naar de juiste rechten. Het gehele process kan enkele tot tientallen minuten duren (3).

In vele gevallen is dit de oplossingen voor plotselinge 'vage' klachten, wanneer de problemen zich voor blijven doen dat is Google vaak je beste vriend om een oplossing te vinden.

schijfbevoegheden

Schijfbevoegdheden herstellen vanaf OS X 10.11 El Capitan

Update: Vanaf OS X El Capitan is het niet meer mogelijk de schijfbevoegdheden op deze manier te herstellen. Meer info lees je hier terug.Reacties


 • Kevin

  14 augustus 2009 om 11:41

  Bedankt voor de tip! Echter ondervind ik een ander vervelend probleem, na verschillende Googles schijnt het te liggen aan de opstart software. Het probleem is namelijk wanneer ik mijn Mac opstart geen Apple icoontje te zien krijg maar een knipperend mapje met een vraagteken. Het bovenstaande heb ik ook gedaan (herstel schrijfbevoegdheden en herstel schijf) maar helaas is het daarmee niet opgelost. Een vriendin rade me DiskWarrior aan, enige ervaring mee? Bvd, mvg Kevin

 • Kevin

  14 augustus 2009 om 12:06

  Inmiddels ben ik gestruind op http://support.apple.com/kb/TS1440?viewlocale=nl_NL
  Ik ga nog even proberen om de “Parameter RAM (PRAM) opnieuw instellen. “

 • sander

  14 augustus 2009 om 17:47

  hey kevin als niks lukt vanaf je mac cd opstarten en van je time machine terughalen, werkte bij mij meteen. je doet er ook goed aan om applejack voortaan te installeren vaak help deze namelijk ook. Nu kun je geen applejack meer instaleren omdat je mac niet opstart. as je geen tiem machine hebt weet ik het ook niet meer

 • Digiben

  14 augustus 2009 om 20:18

  Helaas, voor mij heeft het ook niet geholpen, in mijn Macbook pro hoort een dvd op 8-voudige snelheid geschreven kunnen worden, maar al heel lang wil ie het slechts op 2voudige snelheid doen. Heb garantie en de super-drive is zelfs vervangen. Hoopte dat bovenstaande misschien het euvel kon verheloen, maar helaas….;=(

 • sredlums

  14 augustus 2009 om 23:12

  Ah, het eeuwige wondermiddel bij al uw Mac problemen, daar is ie weer.
  Had niet verwacht dat deze tip op deze site zou komen, en dan nog wel zo stellig gebracht, terwijl het nut van deze tip toch echt omstreden is.
  Het kan weliswaar geen kwaad, maar helpen doet het ook maar zelden.

 • Robert

  15 augustus 2009 om 9:17

  1# Apple icoontje te zien krijg maar een knipperend mapje met een vraagteken ?? betekent dat er een tweede systeem map ergens staat en hij niet weet welke hij moet opstarten ?

  2# Macbook pro hoort een dvd op 8-voudige snelheid geschreven kunnen worden, maar al heel lang wil ie het slechts op 2voudige snelheid.
  Kan ook aan de DvD liggen een R of een S ??

 • dutchdesign

  15 augustus 2009 om 9:56

  geachte allen,
  ooit macosx cocktail geprobeerd?
  http://www.maintain.se/cocktail/download.php

  dit gratis/goedkope programma repareerd van alles en heeft mij al vele malen goede diensten bewezen….
  disk warrior is top!…. maar als je die knipperende map met vraagteken ziet, dan wordt het meestal tijd om je systeem opnieuw te instaleren….
  toch?

  veel succes!

 • Kevin

  18 augustus 2009 om 11:39

  Bedankt voor jullie reacties en tips :)
  @ sander, gelukkig start de iMac nog steeds op, na 3 of 4 keer opstarten. Soms helpt het als ik mn cd-rom drive leeg, of het beeldscherm naar achteren leun (en een zacht -gefrustreerd- tikje aan zn zijkant geeft) – lijkt wel alsof het tussen de oortjes van de iMac zit.. Ik ga dus eerdaags herstellen via TimeMachine, hopelijk is daarmee opgelost.

 • Ab

  22 oktober 2009 om 11:52

  En als je de schijf met “herstel bevoegdheden” niet kunt bereiken? (blijft grijs en niet de opstartschijf)

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!