14 april 2012

4 tips voor de iCal applicatie (Deel 1)

Snel een afspraak toevoegen

In iCal is het mogelijk snel een nieuwe afspraak toe te voegen zonder dat je tijden dient in te voeren, datum, enzovoorts. Klik op de Plus-knop in iCal of gebruik het commando cmd⌘ + N.

Voer nu de gewenste afspraak in en vermeld de dag en uur in de omschrijving, bijvoorbeeld 'Tapas om 19 uur op Zaterdag'. Druk op enter en automatisch wordt de eerst volgende zaterdag om 19 uur je afspraak toegevoegd met de omschrijving 'Tapas'. Hierna kun je nog extra informatie toevoegen.

'Hele dag' negeren bij dubbelklikken

Wanneer je met behulp van dubbelklikken een nieuwe afspraak toevoegt op een bepaalde dag in iCal zal standaard deze afspraak een 'hele dag' duren. Je kunt deze optie ontwijken door de tijd al toe te voegen bij het maken van de nieuwe afspraak na de dubbelklik. Bijvoorbeeld: Je dubbelklikt op zaterdag en vult 'Tapas om 19 uur' in. Automatisch zal iCal de afspraak inplannen om 19 uur en de beschrijving 'Tapas' geven.

Tekst grootte aanpassen

Sinds Mac OS X Lion is het mogelijk om de tekst grootte aan te passen in iCal, gebruik hiervoor de toetscombinatie cmd⌘ + minteken om te verkleinen of cmd⌘ + plusteken om de tekst te vergroten. Via het Weergave-menu in iCal kun je ook de optie 'maak tekst groter/kleiner' selecteren.

De weekweergave aanpassen

In iCal kun je kiezen voor de weergave van je agenda per dag, week, maand of jaar. Helaas kun je niet kiezen voor een combinatie van weken. Met een kleine aanpassing kan dat nu wel. In iCal zit een verborgen 'debug' menu. Volg onderstaande stappen om dit menu te activeren en zo de week-weergaven te kunnen aanpassen.

• Zorg dat iCal is afgesloten
• Open Terminal (Programma's ▸ Hulpporgramma's)
• Voer het volgende commando in:

defaults write com.apple.iCal IncludeDebugMenu YES

• Herstart iCal
• Open vervolgens het 'Debug' menu bovenaan in de menubalk van iCal
• Vervolgens: Top Sekret ▸ Days in Week View

Naast de standaard waarde 7 kun je nu ook kiezen voor 14 en 21 dagen weergave. Klik op de maand of jaar weergave in iCal en keer vervolgens terug naar de week weergave en je zult merken dat nu de gekozen weken worden getoond. Het is aan te raden andere optie in het Debug-menu niet te activeren, dit kan schade aan je Mac toebrengen.

Om het Debug-menu te verwijderen voer je onderstaand commando uit in Terminal:

defaults delete com.apple.iCal IncludeDebugMenu


Reacties


 • Henno

  14 april 2012 om 12:23

  Top die 14 dagen week weergave! Thanks

 • Martin van R.

  15 april 2012 om 13:20

  De tip “hele dag negeren” werkt alleen in de maandweergave (bij mij tenminste). Klopt dat?

 • Philip

  1 mei 2012 om 15:34

  Bij mij wou iCal niet terug naar 7-dagen weergave. Bij mij lukte dat door naar maand-weergave te gaan en cmd-alt-7 in te voeren. (cmd-alt-[nummer tussen 1 en 7] verandert de weeklengte van 7,14,21 of 28 naar een getal tussen 1 en 7.

Een reactie toevoegen: