15 april 2012

10.74 tips voor de iCal applicatie (Deel 2)

Multitouch gebaren gebruiken

In Mac OS X Lion zitten er tal van multitouch gebaren die de bediening van je Mac leuker en eenvoudiger maken. Ook in iCal zitten multitouch gebaren. Bij het ieder overzicht kun je een beweging naar links of rechts maken (swipe). Dit gaat zeer soepel en je kunt hierdoor nog sneller tussen je afspraken, dagen, weken en maanden bladeren.

Het jaaroverzicht

Het jaar overzicht in iCal is misschien niet het meest duidelijke overzicht van allemaal maar geeft wel aan hoe 'druk' je dagen ingevuld zijn. Hoe donkerder de kleur van een dag is, hoe meer afspraken er op één dag ingepland staan. Zo bevat een rode dag veel meer afspraken dan een gele dag. Wanneer je op een dag dubbelklikt opent automatisch de dag weergave en krijg je een overzicht van je geplande afspraken.

Uitnodigingen versturen

Wanneer je een afspraak maakt waarbij er meerdere mensen betrokken zijn kun je vanuit iCal al automatisch een uitnodiging sturen met de juiste informatie van de afspraak. Zodra je een afspraak hebt aangemaakt dubbelklik je erop en selecteer je de optie 'wijzig'. Voeg onder de optie 'genodigden' de personen (die aanwezig zijn in je Adresboek) of e-mail adressen toe. Klik hierna op 'verstuur' en de genodigden zullen een e-mail ontvangen waarmee ze ook kunnen aangeven of ze wel of niet aanwezig zullen zijn.

Afspraken verplaatsen

In iCal kun je meerdere afspraken selecteren door de shift⇧ toets ingedrukt te houden. Hierna kun je met de control + cmd⌘ toets ingedrukt de afspraken verplaatsen met de pijltoetsen.

In het weekoverzicht verplaats je met de pijltoets omhoog/omlaag een afspraak 15 minuten eerder of later. Met de pijltoets links/rechts verplaats je de afspraak met een dag.

In het maandoverzicht verplaats je met de pijltoets omhoog/omlaag een afspraak een week eerder of later. Met de pijltoets links/rechts verplaats je de afspraak met een dag.Reacties


 • WdW

  15 april 2012 om 10:30

  Klopt het dat je bij het versturen (en accepteren) van een uitnodiging de agenda van de betreffende afspraak niet zelf kunt wijzigen? Bijvoorbeeld: je krijgt een uitnodiging, de betreffende afspraak komt in agenda ‘Werk’ te staan maar je zou ‘m graag in agenda ‘Thuis’ willen hebben. Weet iemand of en zo ja, hoe dit kan?

 • ruud

  15 april 2012 om 13:01

  Vroeg ik mij laatst ook af

 • Arjen

  15 april 2012 om 14:18

  Wellicht heeft dat te maken met in welke agenda je die afspraak organiseert en/of welke agenda je als rinsere agenda hebt ingesteld? Op de iPhone heb ik dat probleem niet. Gr. Arjen

 • Arjen

  15 april 2012 om 14:22

  Sorry, autocorrect zat in de weg: met rinsere bedoel ik ‘primaire’.

 • Joep

  16 april 2012 om 6:09

  Ik en mijn vrouw deelden over en weer agenda’s via iCloud.
  Ik had de vreemde situatie dat uitnodigingen die ik ontving (soms) in haar agenda kwamen te staan en ik kon ze niet meer verplaatsen en / of wijzigen.
  Dus gestopt met delen via iCloud. Iemand bekent met dit probleem?

 • Ruud

  16 april 2012 om 8:19

  “ctrl+cmd en pijltjestoetsen” Wat is Apple toch lekker intuïtief. En nee, ik ben geen Apple-criticus. Ik gebruik alleen maar Apple-producten.

 • sjef

  16 april 2012 om 11:55

  Vind het waardeloos dat als ik een agendapunt aanmaakt in mijn iPhone deze dan niet altijd via iCloud in mijn iCal komt te staan.

 • Martin

  16 april 2012 om 14:02

  Sjef, maak je het agenda punt aan in de “iCloud” agenda of in de “iPhone” agenda? Ligt aan de configuratie tussen iPhone/Mac of iPad.
  Kijk dit even na in je instellingen. Heb zelf nooit problemen met syncen.

 • Ruben

  16 april 2012 om 21:06

  Ik heb ook iets geks waar ik nog geen oplossing voor heb.
  Bij een klant heb ik Outlook en ook bij mijn eigen werkgever heb ik Outlook. Sommige afspraken wil ik in 3 agenda’s hebben. Ik stuur dan een uitnodiging naar mijn 2 andere agenda’s. Met Outlook gaat dit goed, maar in de iCal agenda krijg ik soms de melding:

  Note: The GMT offset above does not reflect daylight saving time adjustments.

 • Yuri73

  18 april 2012 om 14:24

  @ruben; waarschijnlijk heb je ergens een zomer wintertijd aan of uitgezet, of handmatig aangepast. En dan wordt je afspraak van 19 ineens 20 uur en dat meldt ie nu.

 • Annelies

  7 november 2012 om 15:05

  Niet kunnen versturen van uitnodiging in Ical:
  krijg opmerking: “Om uitnodigingen te kunnen versturen, moet u voor uzelf een adreskaart aanmaken in Adresboek.”. Kaart is aangemaakt, maar ik kan hier niet op dubbelklikken of zo iets zodat Ical dit herkent. Iemand een oplossing?

 • Eva

  1 december 2012 om 11:54

  Hoi Annelies,

  ik had dezelfde vraag en dus door de melding te googlen, kwam ik hier terecht. Ik kon het nergens vinden, dus ben zelf gaan zoeken. En ik heb het gevonden! Er staat dat je voor jezelf ook een kaart moet selecteren en je wordt naar je contacten geleid. Je kunt inderdaad niet dubbelklikken, maar wat je moet doen is het volgende. Je selecteert je eigen kaart, gaat naar het menu boven en onder het kopje ‘kaart’ (naast contacten, archief, wijzig, weergave) kun je selecteren ‘Stel in als mijn kaart’ (de achtste optie van boven ofzo). Nadat je dat hebt gedaan kun je de afspraak wel versturen. (En het werkt, want ik kreeg gelijk een belletje van m’n zus dat ze niet kon! ;))

  Ik hoop dat het voor jou ook werkt, en dat je dit nog leest!

  Groetjes,
  Eva

 • Janneke

  11 september 2013 om 15:38

  Ik heb een vraag over uitnodigingen via iCal. Iemand nodigt me uit voor een lunch om 12.00 uur. Als ik de uitnodiging echter open op mijn iPhone 4S zie ik dat er 6.00 uur ’s ochtends staat bij de uitnodiging. (Bij openen op laptop klopt de tijd wel, netjes 12.00). De tijdzone op iPhone is Amsterdam, tijd staat goed.

  Wie weet de oplossing.

 • Dan

  19 januari 2015 om 13:59

  Ik wil graag uitnodigingen die ik via outlook binnen krijg op imac of iphone accepteren zonder dat er een melding verstuurd wordt. In outlook bestaat deze mogelijkheid maar ik kan het niet vinden in Agenda? Iemand suggestie?

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!