1 juni 2012

10.7CheatSheet: Snel een overzicht van alle OS X toetscombinaties

Mac OS X is zeer eenvoudig en snel in gebruik en onderscheidt zich op tal van punten met andere besturingssystemen. Één van de handige functies in Mac OS X zijn de talrijke toetscombinaties.

Dankzij deze toetscombinaties kun je snel en eenvoudig bepaalde opties uitvoeren in een applicatie of Mac OS X zelf. Echter zijn er wel ontzettend veel toetscombinaties beschikbaar en is het vrijwel onmogelijk om alle toetscombinaties te onthouden. Dankzij de gratis tool CheatSheet is het mogelijk met één druk op de cmd⌘-toets alle toetscombinaties van de actieve applicatie te bekijken en te gebruiken.

CheatSheet is hier gratis te downloaden

Plaats na het downloaden CheatSheet in de map Programma's en open de applicatie, automatisch wordt deze applicatie geactiveerd.

Om alle toetscombinatie te bekijken volstaat het om de cmd⌘-toets enige momenten ingedrukt te houden. Er opent een popup venster met een overzicht van alle toetscombinaties van de applicatie die op dat moment actief is. Wanneer je de cmd⌘-toets loslaat zal het popup venster verdwijnen. Je kunt er voor kiezen om de toetscombinatie te onthouden en deze toe te passen na het afsluiten van het popup venster. Echter kan het eenvoudiger door met je muis te klikken op een toetscombinatie in het popup venster van CheatSheet.

CheatSheet wordt automatisch geactiveerd bij het opstarten van Mac OS X. Wanneer het popup venster is geactiveerd met behulp van de cmd⌘-toets kun je rechts onderaan klikken op het tandwiel om eventueel de toetscombinaties uit te printen. Door op 'Quit' te klikken wordt CheatSheet afgesloten. Wanneer je CheatSheet wilt verwijderen dien je deze eerst af te sluiten en volstaat het om de applicatie te slepen in de prullenmand van Mac OS X.

Meer freeware applicaties voor je Mac kun je hier terugvinden.Reacties


 • 064harry

  1 juni 2012 om 9:51

  Geweldige tip dit.
  Alleen open ik ‘m door mijn ⌘-toets ingedrukt te houden en verdwijnt ie weer zodra ik de ⌘-toets loslaat.

 • Hillfun

  1 juni 2012 om 9:53

  Jammer, werkt niet met Snow Leopard.

 • Wesley Fabry

  1 juni 2012 om 9:57

  Dat klopt Harry, heb het toegevoegd in het artikel om verwarring te voorkomen ;-)

 • Joop Vos

  1 juni 2012 om 9:57

  Krijg ‘m hier niet geïnstalleerd (Lion) … :(

 • Sypie

  1 juni 2012 om 10:50

  @Hillfun
  Hij doet het prima onder Snow Leopard, alleen niet standaard. Je moet “even” in de pakketinhoud duiken en op zoek naar de build nummers van Lion. Die verander je in de build nummers van Snow Leopard en het OS nummer (in de .plist staat ergens 10.7 die je verandert naar 10.6). Dit is meestal de manier om te kijken of iets onder een andere versie werkt.

  Waarschijnlijk zullen er dan toetscombinaties tussenzitten die NIET werken omdat ze niet Lion zijn, die neem je dan voor lief en de rest ga je lekker mee werken. Ik weet niet exact hoe het programma z’n toetscombinaties ophaalt.

 • tim

  1 juni 2012 om 10:59

  ik zie hier nergens de mogelijkheid om via toetsencombinaties te switchen tussen tabladen? iemand enig idee of dit mogelijk is?

 • Sypie

  1 juni 2012 om 11:03

  In safari? CTRL+Tab

 • tim

  1 juni 2012 om 11:07

  bedankt @Sypie !!

 • John

  1 juni 2012 om 12:07

  Spijtig maar vanaf Lion, kan die dus niet op kantoor gebruiken waar ik nog de Leopard heb rondhuppelen. Voor thuisgebruik gelukkig geen probleem! ;)

 • Sypie

  1 juni 2012 om 14:12

  @John, Ook voor Leopard is het waarschijnlijk een kwestie van de info.Plist aanpassen in de resources van dit programma.

 • Sypie

  3 juni 2012 om 12:05

  Toevoeging: Het draait wel maar niet lekker onder 10.6. Ik heb het in ieder geval weer weggekieperd, het is niet stabiel genoeg.

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!