1 juni 2012

iTunes: De map ‘Voeg automatisch toe aan iTunes’ gebruiken

iTunes is het standaard muziekprogramma van Mac OS X. Wanneer je nieuwe mediabestanden wilt toevoegen aan iTunes dan is dit mogelijk op verschillende manieren.

Je kunt de bestanden in het iTunes venster slepen, rechtermuisklik gebruiken op het bestand en vervolgens openen met iTunes, enzovoorts. Echter heeft iTunes ook een map beschikbaar in Finder die ervoor zorgt dat alle mediabestanden die aanwezig zijn in die map automatisch worden geplaatst in iTunes. Deze map vind je terug in Finder via de map:

Muziek ▸ iTunes ▸ iTunes Media ▸ Voeg automatisch toe aan iTunes

Wanneer je een mediabestand in deze map plaatst dan wordt deze automatisch toegevoegd aan iTunes wanneer deze wordt opgestart. Omdat de map 'verstopt' zit in Finder is het aan te raden deze te plaatsen in het Dock.

Dit doe je door de map te slepen naar de rechterkant van het Dock links naast de prullenmand. Wanneer je nu een nieuw mediabestand wilt toebogen dan kun je deze slepen naar de map 'Voeg automatisch toe aan iTunes' in het Dock.

Je kunt er ook voor kiezen om deze map standaard te gebruiken als download-map. Bestanden die niet geschikt zijn voor iTunes worden namelijk niet verwijderd. Deze worden geplaatst in de map 'Niet toegevoegd' binnen de map 'Voeg automatisch toe aan iTunes'.

De map 'Voeg automatisch toe aan iTunes' instellen als standaard download locatie in Safari:

• Open de voorkeuren van safari via: Safari ▸ Voorkeuren…
• Selecteer bij 'Locatie gedownloade bestanden' de optie 'Andere…'
• Navigeer naar de map 'Voeg automatischtoe aan iTunes'
• Bevestig door op 'Selecteer' te klikken

Meer tips over iTunes kun je hier terugvinden.

• Geupdate artikelReacties


 • Ron Machielsen

  1 juni 2012 om 10:08

  Als je een media bestand toe gaat voegen in deze map, hoe kan je dan daadwerkelijk zien in itunes waar het bestand is gebleven / te openen

 • Rob Vermeulen

  1 juni 2012 om 10:57

  @Ron: Dat hangt er vanaf hoe iTunes is ingesteld. Het beste is om te zorgen dat alle geïmporteerde mediafiles naar één map worden gekopieerd. Je kunt er ook voor kiezen om ze te laten staan waar ze stonden. Dat laatste is niet aan te raden, zeker niet als je ze dan in die downloadmap moet laten staan.
  Als je bedoelt waar je de nieuwe items in iTunes zelf terugvindt: daarvoor is de slimme speellijst ‘Onlangs toegevoegd’ heel handig. Die is standaard aanwezig. Zo niet, dan kun je hem zelf aanmaken.

  @iedereen: Pas wel op als je direct vanuit de downloadmap importeert. Soms zit er bij een download ook een .m3u-bestand, dat is een soort speellijst. In dat geval zal iTunes die ook oppakken en alles wat erin staat nog een keer importeren. Die media komen er dan dubbel in te staan en dat wil je niet.
  Ik vind het zelf prettiger om eerst te bekijken wat er gedownload is alvorens het te importeren.

 • Ronald

  1 juni 2012 om 11:59

  @ Rob : je kan er ook voor kiezen om de .m3u op te laten ruimen na download. Dan kan je het hele proces automatisch plaats laten vinden. Is wel zo handig.

  Ik gebruik het automatisch plaatsen al een tijd en het is een zeer nuttige feature, leuk dat jullie er wat over publiceren!

 • Bart

  1 juni 2012 om 15:45

  Werkt dit ook terwijl iTunes actief is? Dat je dus bestanden in die map plaatst terwijl iTunes muziek speelt en dat de nummers dan ineens mee in iTunes verschijnen? Of worden ze alleen geïmporteerd bij het opstarten van iTunes?

 • Rob Vermeulen

  2 juni 2012 om 10:03

  @Bart: Ja hoor, het importeren gebeurt meteen als je iets in die map zet. Het afspelen gaat gewoon door. En als je in ‘Onlangs toegevoegd’ kijkt, zie je de nieuwe media vanzelf tevoorschijn komen.
  Dit werkt trouwens ook zo als je bestanden direct in de linkerkolom van iTunes schuift, of als je Archief > Voeg toe aan bibliiotheek… gebruikt.

  @Ronald: Hoe kies je ervoor om .m3u’s te laten opruimen? Kan daar niets voor vinden. Ik vind het altijd lastig, vooral omdat je de extra items in iTunes niet kunt weggooien vanuit een slimme speellijst. Moet ze dus altijd eerst op titel of artiest opzoeken. Weet jij of dat handiger kan?

 • Peter

  4 juni 2012 om 8:10

  Leuk dat het kan, maar het word zo wel een zooitje, meestal moet het opnieuw(goed) getagd worden. En je raakt het overzicht kwijt.

 • Peter

  4 juni 2012 om 8:13

  Je kan een kolom Toegevoegd toevoegen, en daar op sorteren. Dan zie je de laatste aanwinsten bovenaan. Of onder natuurlijk.

 • macxbo

  4 juni 2012 om 13:52

  aanvullend: “iTunes 9: een goed begrip van de map “Voeg automatisch toe aan iTunes”.” >>> http://support.apple.com/kb/HT3832?viewlocale=nl_NL

 • Rob Vermeulen

  4 juni 2012 om 18:40

  Dat support-artikel en de opmerking van Peter pleiten er dus voor om deze map zeker niet als downloadmap te gebruiken.
  Het enige voordeel van de map boven zelf in iTunes slepen is eigenlijk dat niet-geïmporteerde bestanden apart worden gezet.

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!