15 april 2012

Afbeeldingen bewerken met behulp van OS X Terminal

Wanneer je een afbeelding wilt bewerken dan kan je daar de standaard OS X voorvertoning (preview) applicatie voor gebruiken of op zoek gaan naar een meer krachtige applicatie zoals bijvoorbeeld Photoshop. OS X Terminal bied je ook een aantal handige mogelijkheden om afbeeldingen te bewerken denk daarbij aan het roteren, spiegelen en het aanpassen van formaat.

Je kan de bewerkingen op afbeeldingen uitvoeren onder OS X Terminal met behulp van het sips commando (scriptable image processing system). Het commando kan heel handig zijn in combinatie met Applescript en Automator actions maar ook voor 'normaal' gebruik.

Hieronder vind je een overzicht van de meeste handige opties:

Met de -z parameter kan je het formaat van de afbeelding wijzigen, wil je de afmeting van eeen wijzigen naar 400 bij 300 pixels dan kan je gebruik maken van het onderstaande commando:

sips -z 400 300 afbeelding.jpg

Roteren van afbeeldingen is mogelijk met de -r parameter. Een afbeelding 90º met de klok mee (CW) roteren kan je met het commando:

sips -r 90 afbeelding.jpg

Als je een afbeelding wilt spiegelen dan je gebruik je de -f parameter gevolgd door horizontal of vertical. Om een afbeelding verticaal te spiegelen kan je het volgende commando gebruken:

sips -f vertical afbeelding.jpg

Zie voor meer informatie over het sips commando de onderstaande Apple developer page:

http://developer.apple.com/mac/library/documentation/Darwin/sips.1.htmlReacties


Er zijn nog geen reacties op dit bericht!

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!