29 november 2012

OS X Terminal: Afmetingen van afbeeldingen aanpassen

Wanneer je de afmetingen van een afbeelding wilt aanpassen dan kun je hiervoor de voorvertoning applicatie gebruiken die standaard aanwezig is in Mac OS X.

Wil je dit eens op een andere manieren proberen dan kun je ook gebruik maken van OS X Terminal. Dit kan heel erg handig zijn als je de afmeting van een grootte hoeveelheid afbeeldingen wilt aanpassen. Om de afmetingen van afbeeldingen te kunnen wijzigen onder OS X Terminal gebruiken we het commando 'sips'. Dit commando is standaard aanwezig en hoef je dus niet te installeren op je Mac.

Wanneer we een bestaande afbeelding het formaat 768 bij 1024 pixels willen geven dan gebruik je het commando:

sips -z 768 1024 afbeelding.png

Bij het uitvoeren van het commando wordt er geen rekening gehouden met de hoogte/breedte verhoudingen van de afbeelding. De bestaande afbeelding zal dus worden opgerekt of verkleind worden naar 1024 breed en 768 pixels hoog. Let op dat de afbeelding wordt overschreven door de nieuwe versie, de originele versie gaat dus verloren!

Vanzelfsprekend is het ook mogelijk om de grootte van een afbeelding aan te passen en de hoogte/breedte verhoudingen te behouden. Hiervoor maak je gebruik van de '-Z' optie. Voorbeeld:

sips -Z 460 afbeelding.jpg

Met behulp van het bovenstaande commando wordt de grootte van de afbeelding aangepast naar 460 pixels breed met behoud van de hoogte/breedte verhouding.

Wanneer je de afmeting van een groot aantal afbeeldingen wilt aanpassen dan is het ook mogelijk om het commando in een map uit te voeren met behulp van wildcards '*'.

Wil je bijvoorbeeld alle .png afbeeldingen in een bepaalde map wilt aanpassen naar 400 pixels breed met behoud van de verhoudingen dan kun je het onderstaande commando gebruiken:

sips -Z 400 *.jpg

Automatisch zullen hier alle .jpg bestanden worden aangepast. Heb zowel jpg als png bestanden in de map dan kun je '*.jpg' vervangen door '*.*'.

Meer mogelijkheden van het sips commando kun je hier teruglezenReacties


Er zijn nog geen reacties op dit bericht!

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!