5 januari 2012

5 Tips om extra ruimte vrij te maken op je harddisk

Wanneer je harddisk vol raakt dan kun je natuurlijk beginnen met het opruimen van bestanden en applicaties op je Mac. Sommige programma's vreten echter veel GB's aan diskruimte zonder dat je er bij stilstaat. Grootverbruikers zijn bijvoorbeeld dubbele onderdelen in iTunes, iMovie gebeurtenissen en tijdelijke bestanden van verschillende applicaties.

1. Dubbele onderdelen verwijderen in iTunes

Soms heb je in iTunes meerdere albums staan waarvan die dezelfde nummers bevatten. Wanneer je veel muziek hebt is de kans groot dat er veel dezelfde nummers in je iTunes bibliotheek aanwezig zijn. Om extra ruimte op je harddisk te creëren is het verstandig om de nummers die dubbel aanwezig zijn in je iTunes bibliotheek te verwijderen.


iTunes kan zelf opzoek gaan naar dubbele nummers, klik op de muziekbibliotheek en ga naar de menu-optie: Archief ▸ Geef dubbele onderdelen weer. Na enkele seconden verschijnen automatisch de door iTunes aangetroffen duplicaten. Om deze te verwijderen selecteer je een nummer, of meerdere door de cmd⌘ toest ingedrukt te houden, gebruik delete om de nummer daadwerkelijk te verwijderen.

Let wel op dat iTunes soms een fout kan maken met het kiezen van duplicaten, dus let goed op! 

Wanneer je weer klikt op 'Geef alles weer' zie je je gehele iTunes bibliotheek. iTunes kijkt welk nummer je het eerst had en kijkt ook naar de tags (nummer en artiest). Als een nummer overeenkomt met een ander nummer dan ziet iTunes het laatst toegevoegde nummer als een duplicaat (ook als deze onderdeel uitmaakt van een andere compilatie).

2. Verwijder geïmporteerde iMovie video's

Wanneer je wel eens video's bewerkt met iMovie, dan dien je eerst alle fragmenten te importeren in iMovie. Deze video's worden opgeslagen in de zogenaamde map 'Gebeurtenissen'. Vooral wanneer je werkt met Full HD video zal dit veel gigabytes in beslag gaan nemen. Door een gebeurtenis te selecteren en de toetscombinatie cmd⌘ + delete te gebruiken kun je de fragmenten die je niet meer gebruikt verwijderen.

3. Verwijder oude iChat log bestanden

Als je gebruik maakt van iChat, slaat OS X automatisch al je chats op. Wanneer je veel gebruik maakt van iChat zul je dus veel logbestanden hebben. Deze logbestanden zijn op een later tijdstip vaak helemaal niet meer nodig. Om te voorkomen dat iChat in vervolg de bestanden bewaart ga je naar iChat ▸ Voorkeuren… ▸ Berichten ▸ Vink de optie'Bewaar teksten in:' uit.

De oude log bestanden kun je verwijderen uit de map: Documenten ▸ iChats. Sleep alle bestanden uit deze map naar je prullenmand en leeg deze.

4. Oude Mail downloads verwijderen

Wanneer je een Mail krijgt met een bijlage erin en deze download, dan zal Mac OS X hem automatisch bewaren, in veel gevallen zul je dus het bestand twee keer op je Mac hebben staan. Zowel in het zelf gekozen mapje als in de systeemmappen van Mail. Om deze nutteloze bestanden te verwijderen ga je naar de Finder en gebruik je de toetscombinatie cmd⌘ + shift ⇧ + G, vul in het venster dat verschijnt het volgende path in:

~/Library/Mail Downloads

Nu zul je terecht komen in een map met alle downloads van Mail. Deze kun je verwijderen door ze naar de prullenmand te slepen. Dit zijn allemaal duplicaten van de bijlagen, de originele bijlagen worden op een andere locatie bewaart.

5. Reset Safari

Ook Safari bewaart heel veel bestanden op je harddisk denk daarbij aan cachebestanden en de web geschiedenis. Ook dit kost veel ruimte op je harddisk. Het is daarom slim om Safari regelmatig een complete reset te geven. Door Safari te resetten zal Safari alle web previews, icons en downloads (uit het downloadvenster) verwijderen. Ga naar Safari ▸ Stel Safari opnieuw in… en selecteer de gewenste opties.

De opties: 'Wis geschiedenis', 'Verwijder alle voorvertoningen van webpagina's, 'Wis downloadvenster' en 'Verwijder alle websitesymbolen' zijn aanbevolen om extra harddisk ruimte vrij te maken.

Om de cachebestanden te verwijderen ga je naar Safari ▸ Verwijder cachebestanden… (⌥⌘E), hierdoor zal Safari alle opgeslagen gegevens van de websites verwijderen.


Reacties


 • Arjen

  5 januari 2012 om 10:41

  Zou je ook een artikel willen schrijven over hoe je met GarageBand een muzieknummer uit iTunes kunt bewerken? Ik wil graag stukjes klassieke muziek knippen en aan andere stukjes koppelen en vervolgens opslaan. Groet, Arjen

 • Jasper

  5 januari 2012 om 10:44

  Overzicht
  Wanneer u in ‘iPhoto’ foto’s importeert die al op de harde schijf zijn opgeslagen, worden kopieën van de oorspronkelijke bestanden gemaakt. Wanneer u in ‘iPhoto’ foto’s wijzigt, zijn deze wijzigingen alleen van toepassing op de gekopieerde fotobestanden in de map ‘iPhoto Library’ in de map ‘Pictures’. De oorspronkelijke bestanden worden niet gewijzigd.

  Producten waarbij dit probleem kan optreden
  iPhoto
  Van de foto’s die u in ‘iPhoto’ importeert, worden kopieën gemaakt (van de foto’s op de camera of van de bestanden die op een schijf worden bewaard). Nadat de foto’s zijn geïmporteerd, staan de foto’s die in ‘iPhoto’ worden gebruikt in de map ‘iPhoto Library’ in de map ‘Pictures’ in de thuismap van de gebruiker. Wanneer de bestanden op de harde schijf van de computer zijn opgeslagen, worden de kopieën ook op de harde schijf opgeslagen.

  Wanneer u reeds een grote verzameling foto’s op de harde schijf hebt opgeslagen, kan de schijfruimte aanzienlijk zijn verminderd na het importeren van de bestanden.

  Nadat de foto’s in ‘iPhoto’ zijn geïmporteerd, kunt u de oorspronkelijke bestanden wissen of kopiëren van de harde schijf. Hoewel er al een kopie van de bestanden in de map ‘iPhoto Library’ staat, is het raadzaam reservekopieën te maken van onvervangbare foto’s voordat u bestanden wist.

  U dient geen enkel bestand in de map ‘iPhoto Library’ te verwijderen of te hernoemen. ‘iPhoto’ heeft deze bestanden nodig om correct te kunnen werken.

  Wanneer u een foto permanent wilt verwijderen, selecteert u de map ‘iPhoto Library’, zoekt en selecteert u de desbetreffende foto en drukt u op Delete. Verwijder foto’s nooit vanuit ‘Finder’ of een ander hulpprogramma.

 • Laurens

  5 januari 2012 om 10:46

  Bedankt voor de tips weer!

 • Leon

  5 januari 2012 om 11:25

  Kijk uit met dubbele nummers weggooien uit iTunes, soms heb je van een nummer zowel de studio- unplugged- en live versie.

 • Matthijs

  5 januari 2012 om 11:28

  De tip van iTunes zie ik niet als een tip. Wanneer je een nummer hebt op meerdere albums en je verwijderd hem op laten we zeggen 3 van de 4 albums, zal je het nummer niet meer horen wanneer je de laatste 3 albums beluisterd. Of zie ik dit verkeerd?

 • MathiasB

  5 januari 2012 om 12:28

  Safari en iChat bestanden verwijderen slaat echt nergens op…
  Ik heb Safari hier nog niet gewist sinds Lion, map ‘Safari’ is 11MB groot, is dus echt de moeite niet.

  Wat iChat betreft, dat gebruik ik hier niet, maar die logs zijn gewone tekstbestanden, is dus te vergelijken met Adium. Adium nog NOOIT verwijderd, en ik gebruik Adium al sinds Tiger, dus al wel een hele tijd. Adium heeft nog geen 10MB aan data opgeslagen… (tenzij ik het verkeerde logbestand bekijk.)

  Gewoon de map ‘Downloads’ eens opkuisen kan veel meer ruimte opleveren…
  En als het nodig is, moet je eens een nieuwe HDD steken, zo moeilijk is dat niet en het verlost je van veel kopzorgen over beschikbare ruimte.

 • Joey Verseput

  5 januari 2012 om 12:56

  @MathiasB

  Het gaat hier over iChat en niet over Adium. Mijn iChat logbestanden waren goed voor 176 mb. En die 176 mb zijn toch weer zo’n 100 foto’s of 40 nummers in iTunes.

 • fapsnor

  5 januari 2012 om 14:29

  Had gehoopt dat ik hier nieuwe tips kon vinden:p maar bedankt!

 • JesseesseJ

  5 januari 2012 om 14:57

  grote ramp! ik had alle dubbele nummers uit iTunes verwijderd en nu is echt alle muziek weg.

 • Jaap Versloot

  5 januari 2012 om 17:25

  @Joey Verseput 5 januari 2012 om 12:56
  100 foto’s? dan mag we wel eens een andere camera gaan zoeken:p hier gaat er een fototje of 6 op 176 mb.. :(

 • Joey

  5 januari 2012 om 18:01

  @Jaap Versloot

  Een foto is gemiddeld 1,5 mb (camera 8 megapixels). Dus dan ben ik benieuwd naar jouw fotocamera ;)

 • jan

  5 januari 2012 om 18:24

  @JesseesseJ: Time Machine raadplegen wanneer de muziek op je harde schijf stond (dus geen externe)

 • Theo

  5 januari 2012 om 19:16

  Na enkele seconden verschijnen automatisch de door iTunes aangetroffen duplicaten.

  Deze zin is niet correct: Beide nummers verschijnen , niet alleen de duplicaten. Alles weggooien is alles weg, OOK het origineel.

 • Joey Verseput

  5 januari 2012 om 19:17

  @Theo

  Volgens mij doe je dan iets verkeerds, hier krijg ik de lijst met duplicaten. 85% klopt maar sommige ook niet.

 • Menno

  5 januari 2012 om 19:56

  dat dubbele nummer uit iTunes verwijderen werkt volgens mij niet 100%…
  eerst eens ff met onbelangrijke nummers getest maar die waren dus opeens helemaal verdwenen…
  je ziet wel makkelijk nummer bij elkaar staan die er evt. dubbel in staan maar als er niet 2 versies staan in de map “dubbele nummers” niet zo maar verwijderen dus. Volgens mij is het de bedoeling dat je er dan maar eentje verwijderd…
  had wel ff duidelijker bij de tip mogen staan Joey ! ;-)

 • Joey Verseput

  5 januari 2012 om 19:58

  Volgens mij werkt het het best wanneer je muziek gekocht is bij iTunes (legaal).

 • richard

  5 januari 2012 om 23:50

  Als ik me goed herinner kan je met alt ingedrukt de exacte dubbele weergeven. Dan is de kans kleiner van het wissen van nummers op verzamel albums.

 • Martijn Engler

  6 januari 2012 om 10:04

  Leuke tip, Joey! :)

  Zeker in deze van MacBook Airs begint schijfruimte bijna een schaars goed te worden. Mensen zonder MacBook Air kopen ook een SSD voor hun iMac of Mac Pro.

  Ik heb zelfs in mijn MacBook Pro 13″ twee SSDs geplaatst, zodat ik snelheid met ruimte kan combineren.

  Naar aanleiding van al die SSDs schreef ik zelf ook al vijf tips om ruimte te besparen op je Mac op mijn eigen blog.

  Leuk dat jij juist weer andere tips hebt gepakt! :)

  – Martijn

 • MathiasB

  6 januari 2012 om 14:50

  @Joey Verseput, als je 174MB veel vind dan leef je volgens mij nog op een PowerBook van in de jaren ’90 met 1GB HD…

  Op een HD van meer dan 100GB is 200MB echt niets… Veel doeltreffender is zelf overtollige bestanden zoeken, zoals een film die je niet meer nodig hebt, of een programma, etc…

  Ik vind deze tip op niets slaan, als je gaat muggenziften over 100MB, je had beter dan de overtollige taalbestanden aangehaald…

 • Joey Verseput

  6 januari 2012 om 15:36

  @MathiasB

  Als je de tip nergens op vind slaan reageer dan gewoon niet. Gelukkig zijn er mensen die mijn tip wel kunnen waarderen.

  En 200MB kan veel zijn voor SSD gebruikers. En waarom 200MB verspillen aan onnodige data?

 • Roy

  6 januari 2012 om 23:31

  Bedankt voor de tips

 • Maddriver

  7 januari 2012 om 16:36

  CCleaner voor Mac?

 • Eric

  7 januari 2012 om 18:35

  De tip van safari reset werkte echt prima! Hij is nog bezig met verwijderen.

  Maar nu al 3GB

 • Joep

  16 maart 2012 om 18:30

  Ik kan de map ~/Library/Mail Downloads niet vinden. Iemand ideeën?

 • tristan

  10 mei 2012 om 20:28

  @richard
  @ allemaal

  ik zie op youtube filmpjes van mac die dan een map hebben met daaronder (onder de naam van de map zeg maar)
  de inhoud in mb’s of gb’s weet iemand hoe ik dat kan doen op mijn mac ?

  alvas bedankt

 • lisa

  24 juni 2012 om 17:31

  uhhmmmm mag ik vragen waar de delete knop zit op een macbook o_o

 • Linda

  23 september 2012 om 14:16

  Bedankt voor deze tips. Mijn Macbook was aardig traag geworden en ik heb het toegepast. Gaat alweer iets beter. Ik heb mijn iPhoto bibliotheek ook opgeruimd door alle foto’s op mijn Time Capsule te zetten. Is er ook een manier om te checken of deze foto’s echt allemaal verdwenen zijn van mijn computer?

 • Tibo

  23 mei 2013 om 20:49

  Kan iemand mij een artikel tonen over hoe je op je harde schijf de overige bestanden moet verwijderen want mijn ganse mac staat er vol mee en ik weet niet hoe ik ze moet verwijderen ? 218 GB aan overig geheugen ? wat is het ? en hoe verwijder ik het iemand HELP !!

 • Paul Douw

  23 augustus 2013 om 20:39

  Als ik bestanden verwijder van een externe harde schijf, gaan ze naar een, voor mijn mac, onzichtbare prullenmand. Ik moet de harde schijf aan een PC aansluiten om de prullenmand te kunnen zien en te legen. Hoe kan ik dit oplossen

 • kees

  17 november 2014 om 11:36

  Wie weet er raad. ik heb een I Mac 10.6.8. als ik na de bestanden kijkt op mijn harde schijf kom ik aan 60 gb. Mijn schijf geeft aan dat er 100 gb vol is.
  Mijn schijf loopt langzamerhand vol. Ik Als ik op Finder kijkt zie ik dat ik mijn schijf steeds voller word zonder dat ik iets doet. Gooi ik bestanden er af, neem de vrije ruimte toe.
  Wie weet er raad. momenteel geen geld om een andere I Mac te kopen.

Een reactie toevoegen: