3 juli 2011

5 tips voor een betere Photoshop performance

Adobe Photoshop is een geweldig grafisch pakket waarmee je ontzettend mooie dingen kunt maken. Helaas claimt de applicatie ook een groot zeer gedeelte van de beschikbare resources op je Mac. Hieronder vijf tips waarmee je de performance van Photoshop aanmerkelijk kunt verbeteren.

1. Wanneer je met Photoshop aan de slag gaat is het slim om alle niet noodzakelijk opstaande applicaties af te sluiten. Hierdoor kan Photoshop optimaal gebruikt maken van het beschikbare geheugen en de processor capaciteit. Een hele simpele oplossing, maar wel zeer effectief.

2. Als je Mac ruim is voorzien van RAM geheugen dat kun je het maximale geheugen dat Photoshop mag claimen handmatig verhogen. Hierdoor zul je merken dat Photoshop aanmerkelijk beter zal presteren, zeker wanneer bestanden worden gebruikt met een groot aantal layers.

Ga naar Photoshop ▸ Preferences ▸ Performance, gebruik de slider om het meer geheugen toe te kennen aan de applicatie.

3. Wanneer je meerdere harddisks tot je beschikking hebt dan is het aan te raden om "Scratch disks" te gebruiken. Hierdoor krijg je een flinke performance winst omdat de bestanden en het virtuele geheugen niet op één dezelfde fysieke locatie staan en hierdoor sneller te benaderen is.

Je kunt een harddisk toevoegen via de menuoptie: Photoshop ▸ Preferences ▸ Performance ▸ Scratch Disks.

4. Door gebruik te maken van lagere Cache Levels in Photoshop ervaren de meeste gebruikers bij algemeen gebruik een performance winst.

Photoshop ▸ Preferences ▸ Performance ▸ Cache levels, verlaag het het Cache level naar 1.

Wanneer je gebruik maakt van meerdere hoge resolutie foto's in één bestand dan is het juist verstandiger om een hogere cache level in te stellen. Per project is het raadzaam deze instelling aan te passen naar de behoefte.

5. Bij het bewaren van een document worden er door Photoshop aantal previews aan het PSD bestand toegevoegd. Het genereren van deze previews kost veel geheugen en processor capaciteit. Je kunt deze PreviewsCaching uitschakelen via het menu:

Photoshop ▸ Preferences ▸ File Handling, wijzig de optie 'Image Previews' in 'Never Save'.

Marcel bedankt voor je bijdrage!Reacties


 • Marianne

  3 juli 2011 om 11:50

  Bedankt voor de tips. Kan ik deze tips ook voor PS Elements 9 gebruiken? Ik krijg in PSE vaak de strandbal en af en toe de melding dat het RAM geheugen niet voldoende is (bijvoorbeeld als ik een panorama wil maken). Ik heb een iMAC met 4GB. Volgens de specificaties zou dat genoeg moeten zijn.

 • John

  3 juli 2011 om 16:25

  Bedankt voor deze handige tips zo loopt alles toch weer net iets sneller.

 • Infinity

  3 juli 2011 om 23:56

  En als je genoeg RAM over hebt en met Esperance DV (http://www.macupdate.com/app/mac/16518/esperance-dv) een RAMdisk aanmaakt en deze vervolgens als scratchdisk instelt gaat alles nóg vlotter :)

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!