17 februari 2012

5 Tips voor Mac OS X (#3)

Algemeen

Naast tekst kun je onder Mac OS X ook de opmaak en lettertype van een bepaald stuk tekst kopiëren. Selecteer een bepaald stuk tekst (paragraaf) met behulp van de toetscombinatie option⌥ + cmd⌘ + C. Beweeg de cursor naar de plaats waar je de tekst wilt toevoegen met dezelfde en gebruik detoetscombinatie option⌥ + cmd⌘ + V.

Spotlight

Wanneer je een zoekopdracht uitvoert dan krijg je de zoekresultaten per categorie te zien. Je kunt snel tussen de verschillende categorieën switchen door de cmd⌘-toets in combinatie met de pijltoets omhoog en omlaag te gebruiken.

Downloads

Het is in Finder mogelijk om de herkomst van een gedownload bestand terug te vinden. Selecteer het bestand in Finder en gebruik de toetscombinatie cmd⌘ + i om het infovenster te openen. In de sectie "meer info' kun je de bron van het bestand terugvinden.

Mail

Soms ontvang je emails met een 'bijzondere' opmaak, schreeuwende kleuren of het verschrikkelijke comic sans lettertype. Met behulp van option⌥ + comd⌘ + P kun je de huidige e-mail bekijken in platte tekst weergave en dat maakt het lezen van bepaalde e-nmails een stuk prettiger.

Dialoogvenster

Wanneer in een dialoogvenster de optie 'Annuleren' aanwezig is dan kun je cmd⌘ + . (punt) gebruiken om deze optie te selecteren zonder dat je daarbij de muis of het trackpad hoeft te gebruiken.Reacties


 • Roy

  17 februari 2012 om 9:34

  De tip van de Mail vind ik heel goed
  Bedankt.

 • sypie

  17 februari 2012 om 10:17

  In het Dialoogvenster werkt “Niet opslaan” door CMD + D in te drukken.

 • Kees

  17 februari 2012 om 11:25

  Wat is er zo verschrikkelijk aan het Comic Sans lettertype?

 • Vincent

  17 februari 2012 om 13:58

  Kun je ook gekopieerde tekst zonder opmaak plakken?
  Kopieer vaak wat tekst (van bijv een website) naar een notitie, maar dan wil ik niet dat de opmaak meegenomen wordt. Liefst dat standaard alles zonder opmaak geplakt wordt.

 • sypie

  17 februari 2012 om 14:32

  @Kees: het verraadt je leeftijd óf je psychologische leeftijd.

  Mocht je ooit zakelijk corresponderen dan is Comic Sans werkelijk geen optie. Als er een bedrijf is die mij e-mail stuurt in Comic Sans dan volgt er een bedankje waarna ik géén zaken ga doen met dat bedrijf.

 • Rob Vermeulen

  18 februari 2012 om 12:27

  Cmd-punt om te annuleren in een dialoog kan, maar wel een toets teveel. Met alleen Esc gaat het ook prima!

 • Constant Coolsma

  19 februari 2012 om 19:56

  @sypie

  In je antwoord aan Kees laat je alleen maar weten dat jij ook een hekel hebt aan Comic Sans. Maar Kees wil graag weten waarom wij kennelijk een hekel horen te hebben aan dat font. Wat deugt er niet aan? Of is het alleen een kwestie van smaak?

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!