17 februari 2012

Mountain Lion: Mac OS X 10.8

Gisteren heeft Apple Mountain Lion aangekondigd, het nieuwe besturingssysteem dat vanaf deze zomer beschikbaar komt. In Lion heeft Apple al enkele iOS features toegevoegd aan Mac OS X, dankzij Mountain Lion brengt Apple iOS en OS X nog dichterbij elkaar.

Mountain Lion gaat een hoop nieuwe functies toevoegen aan de Mac, de 10 belangrijkste hebben we voorzien van een korte uitleg.

iCloud
iCloud kennen we al vanuit Lion, maar dit werkte niet altijd even soepel. De samenwerking tussen iCloud op een iOS apparaat en OS X wordt nu veel nauwkeuriger en sneller. Zo zal alles sneller en gemakkelijker worden gesynchroniseerd. Net zoals in iOS 5 zul je bij het configureren van een nieuwe Mac je iCloud account moeten invoeren, dit is nodig voor 'Documents in the cloud', die voortaan wordt weergegeven in Finder.

Messages
Message, ook bekend als iMessage in iOS, komt naar de mac. Zo kun je vanaf nu via je mac iemand een berichtje sturen en ontvangen op de Mac. Alles wordt gesynchroniseerd met de iPhone, iPad of iPod Touch. In de berichten applicatie zal ook het voormalige iChat en FaceTime worden geïntegreerd. Er is inmiddels een bèta beschikbaar van Messages.

Herinneringen
Herinneringen was een nieuwe app in iOS 5. Met deze applicatie zul je weinig meer vergeten. De applicatie is bijna een exacte kopie als die van iOS, dankzij de vernieuwde iCloud integratie synchroniseert de app naadloos met iOS 5.

Notities
Notities kennen we al vanuit iOS en eerdere OS X en werd gesynchroniseerd met je Mail-applicatie. In Mounten Lion komt er een volledig nieuwe notitie applicatie. Er is een handige functie toegevoegd, zo kun je meerdere notities op je bureaublad plaatsen. Notities synchroniseert uiteraard ook met de notities op je iPhone, iPod of iPad.

Berichtencentrum
Het Berichtencentrum kennen we inmiddels allemaal van iOS 5. Uiteraard kon deze functie niet achterblijven in OS X Mountain Lion. Het berichtencentrum haal je uit de rechterkant van het scherm en ziet er hetzelfde uit als in iOS. Ook zul je nu notificaties ontvangen van je mail, berichten en de rest van de iOS-Mac applicaties. Het berichtencentrum is via elke applicatie te raadplegen.

Delen en Twitter integratie
Het delen op iOS is ontzettend handig, ook dit hebben ze toegepast op de Mac. In Safari zit een 'Deel' knop. Hiermee kun je de website per mail versturen, delen via Twitter of Berichten. Wanneer je hem zal delen via Twitter krijg je hetzelfde schermpje te zien als bij iOS en kun je direct de website link delen via Twitter.

Game Center
Vanaf nu telt je Mac ook mee met multiplay-gamen. Via Game Center kun je met iPhone, iPad, iPod Touch of Mac gebruikers samen een spel spelen. Dankzij Game Center kun je nu via de Mac de scores van je vrienden bij houden of je eigen rankings en achievements.

Airplay mirroring
Veel iOS gebruikers zijn er dol op, je scherm mirroren via je Apple TV naar je HD televisie. Met Mountain Lion is dat vanaf nu ook mogelijk voor je Mac. Handig met presentaties of het bekijken van video's. Je kunt je volledige beeldscherm net zoals bij iOS mirroren naar je HD televisie.

Gatekeeper
Last but not least, Gatekeeper. De Mac is bekend van zijn goede beveiliging, in Mountain Lion hebben ze er nog een stukje beveiliging bij toegevoegd om je Mac nog meer virus vrij te maken. Gatekeeper helpt voorkomen dat je onbewust onbekende software download en installeert. Het geeft je controle over welke applicaties je kunt downloaden en gebruiken op je Mac.

Apple heeft al een kleine 'Sneak Peek' vrijgegeven:Reacties


 • Roy

  17 februari 2012 om 9:33

  Ik ben benieuwd wanneer deze komt.

 • William

  17 februari 2012 om 9:54

  eindelijk een goede airplay mirroring!!!

 • Jeroen

  17 februari 2012 om 10:28

  Nu er ook Airplay Mirroring beschikbaar komt wordt ’t misschien wel intressant om een Apple TV te kopen. Hoef ik niet steeds met die HDMI-kabel te klooien om een film te kunnen zien!

 • Ralph

  17 februari 2012 om 11:14

  Wie heeft de Lion 10.8 preview al uitgeprobeerd als developper bijvoorbeeld? Ben benieuwd of hij als een zonnetje draait?

 • meeuw

  17 februari 2012 om 11:22

  Dus eigenlijk is het een update van instabiele lion. En je krijg er een paar ongewenste apps bij. Alleen nu moet je voor de update betalen….

 • Henk

  17 februari 2012 om 12:41

  Ik heb hem in vmware fusion gedraaid. Verschilt nauwelijks van lion, met uitzondering van notification center en de paar nieuwe apps. Snap ook niet waarom er nu al een nieuwe versie van Mac gemaakt moet worden. Dit kan heel gemakkelijk in Lion geintegreerd worden (lijkt me).

 • Ralph

  17 februari 2012 om 13:07

  Lion is bij mij absoluut niet instabiel wel zijn er af toe apps die instabiel zijn maar die zijn vaak afkomstig van derden waaronder MS. Voordeel de app klapt eruit niet het hele systeem! Ik heb een IMac I5 met SSD BTO van een 5 maanden oud alles draait daar super soepel op. Kun je de 10.8 Mountain versie gewoon over de 10.7.3 heen zetten en als het niet bevalt weer terug naar 10.7.3.?

 • Menno

  17 februari 2012 om 13:09

  waar kan ik de mooie achtergrond vinden die jullie hier gebruiken ?

 • pkdalebout

  17 februari 2012 om 14:19

  Update van 10.7.3 uitgevoerd zonder problemen. Nieuwe zaken werken ook allemaal prima, behalve Finder, daar is niet de mogelijkheid aanwezig om naar de iCloud te saven.

 • Jean

  17 februari 2012 om 14:24

  @Menno : http://f.cl.ly/items/1u2T3Y0m0y2O2S2P3v31/galaxy.jpg

 • Filip Van Reeth

  17 februari 2012 om 16:22

  De vraag is wat met de volgende updates. Lopen deze dan gewoon via software update of via de App store, of moet je dan het systeem opnieuw installeren. Ik heb een developer account en kan deze dus perfect installeren.

 • Rob

  17 februari 2012 om 17:20

  “The Unofficial Apple Blog heeft trouwens een document in handen gekregen over het nieuwe besturingssysteem OS X 10.8 Mountain Lion. Daaruit blijkt dat de meeste Macs van voor 2008 geen ondersteuning krijgen voor het nieuwste besturingssysteem van technologiereus Apple. Zo vallen MacBook Pro’s van voor juni 2007, de originele macbook Air en de Mac Mini’s van voor halverwege 2007 allemaal buiten de boot.”

  Kijk, dat zegt Apple er dan weer niet bij….tezamen met het uitsluiten van The New York Times omdat die laatste berichtte over beroerde werkomstandigheden in Applefabrieken gaat het imago van Apple toch wel steeds meer stinken.

 • Menno

  17 februari 2012 om 19:39

  @jean bedankt !

  waarom lopen de reacties eigenlijk niet synchroon op appletips.nl en mijn iphone app ?

 • Digilike

  17 februari 2012 om 20:08

  Ik ben benieuwd! De notificaties in berichtencentrum lijken me wel wat. Sinds kort ben ik gebruiker van Apple (Macbook Pro) en tot nu toe zijn er alleen maar positieve ervaringen. Wat een verademing ten opzichte van Windows.

 • Frederik

  17 februari 2012 om 20:27

  De iTunes notificaties die je via terminal kon activeren zijn verdwenen in OS X Mountain Lion. Beetje jammer..

 • Tex Laluan

  17 februari 2012 om 22:44

  @Roy

  Ze zeiden deze zomer hè? ;) dus dat wordt gewoon eventjes afwachten. :)

 • Goan

  18 februari 2012 om 0:40

  Ik heb hem geïnstalleerd, morgen eens kijken hoe die draait. Is er een mogelijkheid om terug te gaan naar 10.7.3 als deze me niet bevalt?

 • joe

  18 februari 2012 om 1:15

  gvd, 10 uur zitten downloaden ofzo helemaal blij geworden van het nieuws (voornamelijk airplay mirroring, imessage) kom ik er dan achter dat je een voor mirroring een intel iCore hebben en laat de mid2010 MBP 13″ dit nou net niet hebben

 • jordy

  18 februari 2012 om 9:20

  @Geon, de manier die ik ken is: opstarten van de originele installatie DVD van je Mac, het besturigssysteem opnieuw installeren en upgraden naar Lion.

  Bij het installeren van Mountain Lion had je misschien beter een (tweede) partitie gemaakt zodat je Lion en Mountain Lion kan gebruiken, daarna zou je dan Mountain Lion er af kunnen gooien en je Lion partitie terug vergroten.

  (Hiervoor heb je je originele installatie DVD van je Mac nodig, opstarten van je mac door C ingedrukt te houden, en in het programma schijfhulpprogramma een nieuwe partitie van je HD maken. daarna opnieuw opstarten in Lion en de nieuwe partitie selecteren om Mountain Lion te installeren.)

 • jordy

  18 februari 2012 om 9:21

  * Goan natuurlijk :)

 • Hans

  18 februari 2012 om 9:27

  Nu een paar uur mee zitten spelen en het voelt sneller als Lion. Nog geen problemen gehad met de door mij gebruikte software. Erg blij met notification center, dit betekend het einde van growl denk ik.

 • R Janssen

  18 februari 2012 om 10:20

  Is de beta versie ook in het nederlands beschikbaar, of alleen in het engels?

 • Goan

  18 februari 2012 om 10:35

  Ok, bedankt allemaal!

 • Bas

  18 februari 2012 om 11:25

  Ben hem aan t downloaden, wil er ook wel even mee spelen =P

 • Desiree Esser

  18 februari 2012 om 15:11

  nu heb ik bij ichat cocoon nodig om op MSN te komen via Ichat

  is het ook mogelijk in de toekomst als montain Lion uitkomt
  zo via het nieuwe programma te MSNEN message app

 • Daniel

  18 februari 2012 om 17:30

  MSN? Bestaat dat nog…?

 • Barry Kraakman

  18 februari 2012 om 18:15

  Werkt iPhoto etc. ook gewoon?

 • Goan

  18 februari 2012 om 21:58

  Wil er weer vanaf. De updates komen gewoon niet binnen.
  Kan ik als ik na het opnieuw installeren van men mac en lion weer erop te zette gewoon men time machine backup terugzetten zonder dat ik weer naar mountain lion ga?
  ik heb mijn laatste backup genomen vandaag in mountain lion.

 • KvdLinde

  19 februari 2012 om 13:20

  Heb Mountain Lion geïnstalleerd.
  Echter hoe krijg ik documenten van de MAC, in iCloud.
  Als ik een nieuw Pages document aanmaak, krijg ik die niet op al mijn iDevices te zie, en ook niet op mijn andere MAC.
  Iemand een idee.

 • jordy

  19 februari 2012 om 13:28

  Goan, waarom neem je geen backup VOOR je mountain lion installeert ???

 • Goan

  19 februari 2012 om 15:16

  Jordy, Ik was het volledig vergeten eerlijk gezegd. Maar ben hem nu aan het terugzetten in de nieuwe installatie ;)

 • Kevin Somerhalder

  19 februari 2012 om 19:03

  Vooral Airplay Mirroring spreekt mij aan. Daar zou ik best een Apple TV voor kopen. Heeft iemand een idee welke Mac’s gebruik kunnen maken van deze functie?

 • Roko

  20 februari 2012 om 12:53

  Voor Airplay Mirroring heb je een Mac met minimaal een Sandy Bridge processor nodig (en een Apple TV 2 met iOS 5.1).

 • Bart

  21 februari 2012 om 22:32

  Net geïnstalleerd lijkt sneller als Lion, dus ver geen problemen anders dan dat Skype steeds afgesloten wordt (wordt ook nog niet ondersteunt in notifications) maar dit kan miss te maken hebben omdat ik die vanaf mijn Lion partitie draai hoe wel ik hier met andere applicaties geen problemen mee heb. Lijkt stabiel te draaien, nu heb ik daar met lion ook nooit klachten over gehad.

 • Erik

  22 februari 2012 om 22:58

  Kan ik vanaf OS X gelijk upgraden naar Mountain Lion? Of eerst Lion installeren?

 • jordy

  23 februari 2012 om 12:16

  Ik ben erg tevreden over Mountain Lion, het werkt erg snel, het berichtencentrum is erg handig en de zoek optie in launchpad is ook heel handig. Er zijn erg veel leuke opties aan Mountain Lion toegevoegd!
  Alleen als je de systeemtaal aanpast naar nederlands past de tekst soms niet in het venster (van bv. systeemvoorkeuren) :S locatievoorzieningen kan ik ook niet inschakelen.

 • Bram

  24 februari 2012 om 13:23

  Hier heb ik Mountain Lion in Parallels Desktop 7 draaien, voelt vloeiend aan, en Notification Center is erg prettig!

 • Kaya

  26 februari 2012 om 20:00

  Ik heb een imac van eind 2009. Ik heb net upgrade maar naar 10.7.3 dus niet 10.8 mountain lion. Wanneer komt deze versie?

 • Matthijs

  19 maart 2012 om 21:19

  Yes!Hopelijk is die gratis te updatenKan niet wachten!

 • Max

  9 mei 2012 om 19:25

  @Matthijs ik denk eerlijk gezecht niet dat mountain lion gratis wordt was snow leopard gratis? nee. Was lion gratis nee.

 • John

  1 juni 2012 om 12:10

  Ik heb ooit voor Leopard een upgrade DVD gekregen voor 5 euro! Dan moest je Mac wel van een bepaalde aanschafdatum zijn. Ik denk inderdaad dat Mountain Lion ook weer iets van een 25 euro zal kosten. Vind ik een zéééééééér schappelijke prijs.

 • Nicket

  13 juni 2012 om 12:48

  “De Mac is bekend van zijn goede beveiliging, in Mountain Lion hebben ze er nog een stukje beveiliging bij toegevoegd om je Mac nog meer virus vrij te maken.”

  Virus vrij is virus vrij, je kunt het niet “nog meer” virus vrij maken :)

  Verder staat OSX staat juist bekend als “slecht beveiligd”, ze zijn alleen nog geen groot genoeg doelwit. In mijn ogen is een virusscanner al een hele tijd een MUST voor OSX.

 • Max de jongh

  13 juni 2012 om 20:37

  @jonh het gaat 20$ kosten dus ik denk zo ongeveer 18 euro

 • lars

  8 juli 2012 om 17:09

  gwoon downloade jonge

 • lars

  8 juli 2012 om 17:09

  weetje wel van internet hoofje niet te $$$$

 • rengerv

  27 juli 2012 om 18:08

  Hiep hiep hoera, ML is te verkrijgen.\
  Krijg geen mail via SMTP meer verzonden in ML.
  Waarom testen ze die zooi niet eerst goed voordat ze het verkopen.
  Weer een halve dag ellende dankzij Apple en nog geen oplossing.
  Voor support weer eens niemand bereikbaar. Wordt al een aardig Microsoft verhaal dat Apple.

  Wie weet een oplossing?

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!