22 november 2010

Apple TV 4.1 update maakt ‘video’ Airplay mogelijk

Naast de iOS updates voor de iPhone, iPod Touch en iPad heeft Apple vandaag ook een nieuwe firmware 4.1 voor de nieuwe Apple TV (tweede generatie) uitgebracht. Deze nieuwe versie van de Apple TV software heeft iOS build 4.2.1 als operating systeem gekregen. De eerste generatie Apple TV’s zal geen ondersteuning krijgen voor Airplay.

De Apple TV 4.1 update maakt het mogelijk om video, foto’s en youtube content vanaf een iDevice te streamen naar de nieuwe Apple TV. Mogelijk dat er in de toekomst een API voor developers beschikbaar komt zodat app's als Air Video en CineXPlayer ook voorzien kunnen worden van Airplay functionaliteit.

De eerste tests die ik met Airplay heb uitgevoerd zijn indrukwekkend zowel vanaf mijn iPhone 4 als iPad werkt de weergave vlekkeloos. De bediening is uiterst eenvoudig, tap op het Airplay icoon en selecteer de Apple TV waar je de content naartoe wilt streamen. Het lijkt er op dat het complete media bestand onderwater naar het apparaat wordt gekopieerd. Dankzij de multi-tasking in iOS 4 kan je het device tijdens het streamen in standby mode plaatsen.

Om content af te kunnen spelen hoeft het iDevice dat je wilt gebruiken niet geassocieerd te zijn met de Apple TV waar je de content naartoe wilt streamen. Visite kan standaard zonder enig probleem hun vakantie foto’s en filmpjes op jou Apple TV laten zien.

Via het de Apple TV menu-optie: Instellingen ▸ Airplay ▸ ‘Stel wachtwoord in’ kan je eventueel een wachtwoord instellen zodat niet iedereen zijn foto’s en video's kan streamen naar jou Apple TV.

Naast Airplay is er ook een nieuwe voice-over optie toegevoegd, deze praat echter wel heel erg snel, zelfs als je de spreeksnelheid instelt op ‘Traag’.

De Voice Over kan je activeren in het menu: Algemeen ▸ Toegangelijkheid.

Om een globale indruk te krijgen van Airplay heb ik de onderstaande video gemaakt. Deze video toont de werking van Airplay in combinatie met een iPad en Apple TV (2G).

httpv://www.youtube.com/watch?v=G-7M5LV5slo&hd=1Reacties


 • Peter

  22 november 2010 om 21:46

  Goedeavond,

  Mooie demo! Werkt de Apple TV (2G) in combinatie met mijn iMac (streamen/airplay)?

  Met vriendelijke groet,
  Peter

 • Richard IJzermans

  22 november 2010 om 21:54

  Ook dat werkt zonder problemen :)

 • Marco

  22 november 2010 om 21:56

  Mij lukt het niet om videos in mijn Library te airplayen. Foto’s wel, maar videos niet, zowel op iphone als ipad. Dikke #fail hoor.

 • KoenH

  22 november 2010 om 22:03

  Helaas werkt de Airplay functie ook niet met Safari :-(. Mijn hoop om Uitzendinggemist te kunnen streamen is daarmee vervlogen op het moment. Hopelijk brengt Uitzendingemist snel een update uit, zodat het met de app wel kan OF Apple moet het mogelijk maken vai Safari, al acht ik die kans klein.

 • Sander

  22 november 2010 om 22:05

  Heb het eens uitvoerig getest en het werkt perfect :). Tijdens de beta vond ik de airplay (audio alleen toentertijd) matig werken. Nu het officieel gereleased is, werkt het perfect :)

 • Dude

  22 november 2010 om 22:08

  Maarre hoe krijg je de nieuwe AppleTV thuisbezorgd? :)
  nog niet officieel in NL verkrijgbaar toch?

 • Arw

  22 november 2010 om 22:22

  @dude daar ben ik ook benieuwd na iemand sugesties waar deze op te halen valt ?

 • Karl

  22 november 2010 om 22:43

  Ophalen in Oberhausen of bestellen via Amazon uk. Heb hem lopen op 4.2.1, airplay werkt perfect!

 • Arie

  22 november 2010 om 22:45

  Duitsland is het dichstbij wil je een apple tv kopen, mocht je daar geen zin in hebben dan vind je hem ook op amazon.de die leveren hem bij je thuis

 • joris

  23 november 2010 om 0:32

  Is het ook mogelijk om tijdens het streamen een spel te spelen bv?

 • Jeelhaus

  23 november 2010 om 0:41

  Helaas lukt het niet om video’s die met mijn iPhone4 zijn gemaakt direct af te spelen op de ATV. Dit zou toch ook moeten kunnen? Suggestie?

 • Daan

  23 november 2010 om 1:01

  @ joris

  Ja dat is nu ook mogelijk nu iOS 4.2 is uitgekomen.

  @ dude

  Ben ook erg benieuwd wanneer deze nu echt in Nederland verschijnt..

 • Jeelhaus

  23 november 2010 om 7:57

  Helaas kunnen de video’s die je maakt op je telefoon niet direct worden afgespeeld, echt raar! (wachten op een update maar weer).

  Meer: daringfireball.net

 • rbojanssen

  23 november 2010 om 8:28

  @JeelHaus

  Ik speel hier de video’s gewoon direct af op de Apple TV !! Werkt super. Ook foto’s bekijken e.d. echt mooi.

 • Jeelhaus

  23 november 2010 om 12:50

  @rbojanssen
  Je kan wel filmpjes afspelen, maar als je met een iPhone een filmpje hebt gemaakt en je komt thuis en je wilt deze afspelen op de ATV kan dat niet. Als jouw dat wel lukt zou dat heel bijzonder zijn en zou ik graag willen weten hoe je dat doet.

 • Verbeteren

  23 november 2010 om 14:49

  Apple TV kan je bestellen op Amazon.co.uk – levering in Nedereland. Alleen zelf even een Europese power kabel aansluten want die UK 3 poot past niet.

  Heel erg jammer dat uitzending gemist niet werkt.

 • hoi

  23 november 2010 om 20:01

  Werkt het streamen video’s, foto’s en muziek van een windows pc naar een apple tv 2g ook

 • c. prins

  23 november 2010 om 22:56

  Ik heb weliswaar (nog) geen AppleTV, maar in Air Video verschijnt wel degelijk het AirPlay teken. Geluid kan ik daarmee naar mijn Airport Express(es) sturen. Video kan ik om bovengenoemde reden niet beoordelen….

 • c. prins

  23 november 2010 om 23:01

  @Jeelhaus
  movies op iPhone syncen met iTunes en terug syncen naar iPhone schijnt te werken heb ik ergens gelezen. geloof op iPhoneclub.nl

 • HCHybrid

  24 november 2010 om 10:28

  mede naar aanleiding hiervan toch een Apple TV besteld bij amazon.de met een ETA van 29/30 november… da’s best rap! Totaal bedrag kwam op € 119,89. Volgens mij zit je dan niet met het engelse stekker probleem. Ben zeer benieuwd. Alleen wel jammer van de HD 720p resolutie. Ga nog wel een experiment doen met upscaling via Onkyo HDMI 1.4 aansluitingen op de versterker, maar verwacht geen wonderen. Ze moeten natuurlijk wel met streaming rekening houden… als je 1080p gaat streamen kom je wss al snel op 30fps ipv 60 fps op 720p. Maar goed, als we daar het gemak van niet meer hoeven converteren/branden etc. tegenover zetten, is de keuze toch wel te maken. En over USA itunes accounts is genoeg te vinden. Oh ja, @Richard, bedankt! M’n vrouw was weer blij met je! Hahaha!

 • karel-willem

  24 november 2010 om 14:19

  Je krijgt keurig een Engelse stekker er bij.
  Dus je moet wel zelf voor een adaptertje of een nieuw snoer zorgen.

 • Fred

  27 november 2010 om 9:55

  Hoi,

  Ik heb inmiddels ook de Apple TV.
  Via iTunes werkt alles prima zoals het moet.
  Via de youtube App op de iPad worden de filmpjes prima afgespeeld.
  Via de iPod App op de iPad wordt de muziek via Apple TV prima afgespeeld.
  Via de Video’s App op de iPad worden films prima afgespeeld.
  Tot zover werkt alles prima.

  Echter als ik via de Browser (Safari) youtube filmpjes afspeel of filmpjes van Uitzending gemist afspeel dan is er alleen geluid via de Apple TV en geen beeld.
  Als ik de Uitzendinggemist App (voor de iPhone) opstart en op deze manier de filmpjes van uitzending gemist afspeel dan is er ook allen maar geluid en geen beeld.

  Iemand enig idee hoe dit komt (of hoe dit goed te krjgen).

  Fred

 • karel-willem

  27 november 2010 om 13:57

  Dat komt omdat Apple dat nog niet ondersteunt.
  Alleen Apple’s ‘Video’ en ‘YouTube’ werkt nu rechtstreeks met een complete AirPlay.
  Bij de rest is het alleen maar audio voorlopig.

 • Fred

  27 november 2010 om 19:10

  Gelukkig is hier nu een oplossing voor en werkt Uitzending gemist en de rest wat niet werkte nu wel.

  (Bron: http://www.ipadplanet.nl)

  AirVideoEnabler geeft AirPlay-functie aan alle apps (jailbreak)

  Nog maar twee dagen na de lancering van AirPlay blijkt de technologie te zijn gehackt en werkend te krijgen binnen vrijwel elke app. De hack die daarvoor is ontwikkeld heet AirVideoEnabler. Het zorgt na activatie ervoor dat je video’s kunt streamen vanuit vrijwel elke app op je iPad naar je Apple TV. De app moet wel gebruik maken van Apple’s standaard videospeler, zoals bijvoorbeeld bij Uitzending Gemist. Bij apps van ontwikkelaars die een eigen videospeler gebruiken, werkt het nog niet.

  Bij de lancering van AirPlay waren de reacties wat gematigd. Er was geen ondersteuning voor apps van externe partijen, maar je kon alleen video’s streamen vanuit een beperkt aantal standaardapplicaties zoals YouTube en de video-app. AirVideoEnabler zou aanvankelijk via de Cydia Store verkocht worden, maar de ontwikkelaar heeft besloten om het gratis weg te geven. Omdat er een jailbreak is vereist zal deze oplossing niet voor iedereen zijn weggelegd. Ook is AirVideoEnabler alleen geschikt om video’s naar je Apple TV te streamen en niet naar een MacBook of ander aangesloten apparaat.

  Als AirVideoEnabler voor jou nog niet standaard in Cydia te vinden is moet je de repo http://cydia.zone-mr.net even toevoegen.

 • Fred

  28 november 2010 om 8:09

  Inmiddels is er een een 2e oplossing voor dit probleem.

  (Bron: http://www.iJailbreak.com)

  Deze tweak heet AllPlay en werkt ook prima, ook deze tweak is te installeren via Cydia (BigBoss repo – zoeken op Allplay).

  Zowel AirVideoEnabler alsook AllPlay werken niet met Apps die een eigen mediaplayer hebben (zoals VLC of Netflix (alleen voor US burgers)), hierbij wordt alleen het geluid via Apple TV afgespeeld en blijft het beeld gewoon op de iPad (of iPhone / iPod) te zien.

 • HCHybrid

  28 november 2010 om 10:53

  @Karel-Willem, gisteren (eerder dan verwacht) de Apple TV van Amazon.de ontvangen en moet je ongelijk geven. Er zit gewoon een (voor ons) ‘normale’ stekker aan en niet zo’n UK gedrocht.

 • Kei

  3 december 2010 om 13:12

  Mijn Apple TV 2 is besteld bij Amazon in UK. Engelse stekker inderdaad. Die heb ik eraf geknipt en vervangen. Geen garantie meer dus! (Toch een Duitse moeten kopen?)

  Installeren is supereenvoudig: inloggen met je iTunes account en thuisdeling aanzetten.

  Video streamen is daarna kinderspel. Heb AVCHD geconverteerd naar .mp4 (H.264, AAC). Superscherp, nauwelijks voor te stellen dat zo’n signaal zonder te haperen draadloos wordt verzonden!

  Uitzendinggemist app op de iPad streamt alleen audio… Da’s wel jammer.
  De YouTube app werkt wel lekker samen met AirPlay!

  Merkwaardig dat met iPhone gemaakte films en foto’s niet kunnen worden gestreamd vanaf de iPhone. Eerst syncen dus met iTunes, daarna kan de Apple TV er natuurlijk wel gewoon bij.

 • Just

  5 december 2010 om 18:37

  Hoe hebben jullie de ATV bij Amazon.de thuis gekregen?
  Ik krijg de melding dat de ATV niet via Amazon.de in Nederland afgeleverd kan worden?

 • michiel

  5 december 2010 om 22:51

  zelfde melding hier , kan niet bestellen in uk en in de .

 • karel-willem

  11 december 2010 om 21:31

  Bestellen bij Amazon.co.uk moet gewoon werken.
  Zo zijn er al honderden Nederland binnen gekomen.

 • Mark

  29 december 2010 om 14:47

  Voor iedereen die een Apple TV (G2) koopt, je kunt gewoon bij de karwei of een andere bouwmarkt, een nieuwe kabel kopen die in je apple TV past voor nog geen € 5,- :) Tipje ;)

  BTW: leuk apparaat!

 • Peter

  12 januari 2011 om 12:33

  Vraagje: Ik wil naast mijn TV ook 2 boxjes aansluiten om muziek te airplayen. Is dat mogelijk of gaat de audio alleen werken als de tv aanstaat ?
  Er zit geen audio-aansluiting op toch?

 • Slammon

  1 februari 2011 om 21:09

  http://Www.Conrad.nl kan je Apple tv 2 gewoon kopen. Tevens kan je met handbrake gedownloade bluerays omzetten naar 1280 x 600….max filesize 4000 Mb en heb je gewoon HD kwaliteit op je

 • Chris

  11 december 2011 om 20:00

  Hallo,

  Ik wil het geluid van mijn appel tv ( muziek van mijn Itunes afspelen) via de stereo en niet via de tv, hoe kan ik dit doen? Wie heeft wat tips?

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!