11 maart 2017

iOS: Vijf privacy en beveiligingsinstellingen die je het beste kunt toepassen (#1)

privacy icoon

De laatste tijd ligt steeds meer en meer de nadruk op privacy en beveiliging. Wie in het bezit is van een iPhone of iPad kan er vanuit gaan dat zijn persoonlijke gegevens goed beschermd worden. Ook op basis van privacy scoort Apple zeer goed, een volledige verklaring en uitleg vind je hier terug.

Toch zijn er een aantal tips die je het beste kunt uitvoeren om je privacy te beschermen, maar ook als extra beveiliging. De tips hebben betrekking tot je privacy voor je nabije omgeving, maar ook het doorspelen van gegevens aan derde. Dit is het eerste deel in een reeks van twee, het volgende deel lees je hier terug.

Privacy en beveiligingsinstellingen controleren en toepassen

Stel een moeilijkere toegangscode in

Het is sowieso aan te raden je iPhone of iPad te beveiligen met een toegangscode of met een vingerafdruk (Touch ID). Hierdoor heb alleen jij toegang tot je iDevice. Daarnaast kun je het beste een moeilijkere toegangscode kiezen die tenminste uit 6 cijfers bestaat. Nog beter is een alfanumeriek wachtwoord. Dit alles kun je instellen via Instellingen ▸ Touch ID en toegangscode ▸ Wijzig toegangscode ▸ Toegangscodeopties. Kies hier bij voorkeur voor een aangepaste versie.

Automatisch slot

Wanneer je een iPhone of iPad een tijdje niet gebruik zal deze automatisch vergrendelen. Dat is erg goed, want wanneer je bij een onbewaakt moment je iDevice uit het oog verliest kan hier geen misbruik gemaakt van worden. Daarom is het aan te raden het automatisch slot zo kort mogelijk in te stellen. Dit doe je via Instellingen ▸ Beeldscherm en helderheid ▸ Automatisch slot. iOS 9 of eerder? Dan kun je dit wijzigen via Instellingen ▸ Algemeen ▸ Automatisch slot.

Delen van je locatie en veelbezochte locaties uitschakelen

iOS houdt standaard je veelbezochte locaties bij. Hierdoor kan iOS suggesties geven op basis van je bezochte locaties en meer. Deze gegevens blijven op je iPhone en worden niet gedeeld met Apple of derde. Toch kun je dit indien gewenst uitschakelen via Instellingen ▸ Privacy ▸ Locatievoorzieningen ▸ Systeem ▸ Veelbezochte locaties ▸ schakel de optie uit en wis de geschiedenis.

Privacy en beveiligingsinstellingen in iOS

Widgets, Siri en meer op het toegangsscherm

Een vergrendelde iPhone of iPad toont nog steeds alle widgets en meldingen op het toegangsscherm. Ook kun je eenvoudig Siri raadplegen met vragen over de eigenaar van het toestel. Wanneer je dit liever niet wil kun je het beste dit uitschakelen voor het toegangsscherm. Hiervoor is een toegangscode vereist. Ga naar Instellingen ▸ Touch ID en toegangscode ▸ Toegang bij vergrendeling. Schakel eventueel alle opties uit, maar kies degene waarvan jij denkt dat ze niet zichtbaar moeten zijn bij een vergrendeld iDevice. Meldingen op het toegangsscherm kun je per applicatie beheren via Instellingen ▸ Berichtgeving.

Lees ook: Alles over het nieuwe ontgrendelen in iOS 10

Controleer je privacy instellingen in iOS

In de instellingen applicatie van iOS vind je het Privacy-menu terug. Hierin vind je allerlei categorieën terug, het beste is deze regelmatig te controleren. Applicaties van derde vragen namelijk vaak onterecht toegang tot verschillende categorieën. Het is logisch dat WhatsApp of Marktplaats toegang wil hebben tot je foto's, maar bij sommige apps is dat niet het geval. Controleer daarom alle categorieën en schakel eventueel applicaties uit waarvan je denkt dat de toegang overbodig is.

Lees ook: Notities beveiligen met een wachtwoord of Touch IDReacties


 • Mondo

  11 maart 2017 om 11:54

  1. Verwijder alles wat met Facebook te maken heeft (WhatsApp, Messenger, Instagram).
  2. Verwijder Snapchat.
  3. Gebruik DuckDuckGo als zoekmachine in plaats van Google.
  4. Verwijder GoogleMaps.
  5. Log nooit in op onbeveiligde WiFi-netwerken.

 • Jasper

  11 maart 2017 om 12:21

  @mondo
  6. Reageer nooit op artikels
  7. Verbind nooit met het internet
  8. Ga op een onbewoond eiland wonen

  Dank je wel voor de tips, die locatie wist ik niet. Top!

 • Mondo

  11 maart 2017 om 17:16

  Als je mijn tips te extreem vindt, dan wordt het toch eens hoog tijd dat je je gaat verdiepen in het gegeven privacy en online veiligheid. “Je hebt wél iets te verbergen” van Maurits Marijn en Dimitri Tokmetzis is op dat gebied een aanrader. Daarna zijn de vijf tips die ik gaf helemaal niet meer zo overdreven als je denkt.

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!