24 mei 2011

Help mijn Mac heeft geen delete toets…

De laatste tijd krijg ik weer ontzettend vaak de vraag: Waar zit de delete toets op het toetsenbord van een Mac? Deze vraag wordt meestal gesteld door gebruikers die recentelijk zijn geswitched van Windows naar Mac OS X.

Een Mac wordt tegenwoordig standaard geleverd met het compact-size bluetooth toetsenbord waarop geen delete toets aanwezig is. Maar gelukkig heeft het toetsenbord wel de beschikking over een backspace toets die tevens de functie van delete kan vervullen. Alle types van de MacBook serie hebben overigens dezelfde indeling als het huidige compact-size bluetooth toetsenbord.

Door de backspace toets te gebruiken in combinatie met de fn toets heb je de beschikking over de delete functionaliteit, tekens rechts van de cursor worden gewist. In plaats van fn + backspace kun je hier ook de toetscombinatie ctrl + D voor gebruiken.

De backspace (1) heeft nog een aantal handige functies:

fn (2) + backspace (1)
(Del)ete (verwijder het eerst teken rechts van de cursor).

option⌥ (3) + backspace (1)
Verwijder het eerst volgende woord links van de cursor.

cmd⌘ (4) + backspace (1)
Verwijder de complete regel of paragraaf links van de cursor.

Mocht je toch liever een toetsenbord hebben met een delete toets dan kun je een Apple Keyboard met numeriek toetsenblok aanschaffen.
Reacties


 • Roel 24 mei 2011 om 9:12

  Over deleten gesproken, toen ik net een Mac had heb ik 3 avonden gezocht naar de keyboard shortcut voor het deleten van bestanden in de Finder: dat bleek dus (ook) cmd + backspace te zijn. :)

 • Laurens 24 mei 2011 om 9:24

  Ben een trouwe Mac gebruiker en ik zou niets anders willen, maarrr.. Het feit dat er geen delete toets op zit vind ik na al die jaren nog steeds debiel. Het is onproductief om shortcuts te gebruiken..

 • Marco 24 mei 2011 om 9:27

  Je zou ook de CAPS kunnen mappen naar delete, als ik me niet vergis. Ik heb zelf die CAPS uitstaan, maar ik geloof dat je daar ook iets anders aan kan hangen, weet alleen niet of het ook een combi kan zijn (Fn+backspace in dit geval)

 • Richard 24 mei 2011 om 9:46

  ctrl + backspace
  Verwijder het eerst volgende woord links van de cursor.

  cmd⌘ + backspace
  Verwijder de complete regel of paragraaf links van de cursor.

  Deze sneltoetsen doen het bij mij niet hoor ;)

  Alt + backspace doet het dan weer wel en daarmee verwijder ik het eerst volgende woord links van de cursor.

 • sypie 24 mei 2011 om 11:27

  Tijdens het tekstverwerken heb je praktisch geen delete nodig. Je kunt tekst sneller selecteren en er overheen tikken dan verwijderen en weer opnieuw tikken. Ik snap Apple best wel in z’n opzet. (daarbij passen er niet meer toetsen op een MacBook 13″)

 • Bikey 24 mei 2011 om 13:03

  Ik ben nog steeds op zoek hoe ik bestanden kan verplaatsen (niet kopieren) tussen harddisk en netwerkschijf. En wat de filosofie erachter is dat dit (volgens mij) niet kan met een toetsencombinatie.

 • Richard IJzermans 24 mei 2011 om 13:06

  @Bikey ▸ bestanden selecteren, cmd⌘ ingedrukt houden en de bestanden naar de netwerk locatie slepen.

 • edwin van erkelens 24 mei 2011 om 18:02

  Als u nu toch het toetsenbord uitlegt? Hoe krijg je het euroteken? Laatst heb ik enorm staan stuntelen en uiteindelijk maar EUR getypt.

 • Richard IJzermans 24 mei 2011 om 18:51

  @edwin ▸ € = alt/option⌥ + 2

 • Jasper 24 mei 2011 om 21:14

  Haha vind het echt grappig als je kijkt hoe weinig mensen eigenlijk dit soort dingen weten wat er op de mac zit. Zelf kende ik het al, ookal gebruikte ik het niet omdat mijn eerste computer een apple was:)
  Tja als je 15 bent en op je 13 een computer aanschaft dan kan dat wel je 1e zijn.

 • edwin van erkelens 24 mei 2011 om 23:13

  @Richard,
  Dank je wel voor de uitleg. Er zal bij mij iets anders niet goed zitten want alt+2 geeft bij mij ™= Trademark.

 • Jean-Paul Horn 25 mei 2011 om 0:55

  @edwin van erkelens – Zorg dat bij Systeemvoorkeuren > Taal en tekst > Invoerbronnen de toetsenbordindelingen ‘Nederlands’ en ‘VS – Uitgebreid’ (of ‘VS (internationaal) – Pc)’ zijn aangevinkt. Als je nu wisselt tussen toetsenbordindeling (met cmd⌘ – spatie) of via de menubalk (als je die optie hebt aangevinkt) en de Nederlandse toetsenbordindeling kiest, zal alt/option⌥ + 2 voor het euroteken wel werken. Bij de Amerikaanse toetsenbordindeling wordt dan inderdaad ™ gebruikt.

 • Maarten 25 mei 2011 om 13:06

  @Richard
  Als die sneltoetsen niet werken moet je even controleren in welk programma je dit doet.
  Word 2011 geeft bij mij zowel voor option als command + backspace namelijk gewoon een delete voor het woord links van de cursor.
  Command + Fn + Backspace geeft een delete voor het woord rechts van de cursor ;)
  Onder Pages krijg ik wel hetzelfde resultaat zoals beschreven hierboven.

 • Martin 25 mei 2011 om 13:49

  En dan nog deze:
  fn + option + backspace: verwijdert het woord rechts van de cursor

 • Jeroen 26 mei 2011 om 13:32

  @edwin van erkelens – Mocht je net als ik de Amerikaanse indeling gebruiken omdat dat om andere redenen of gewenning gewoon handig is kun je alsnog het €-teken krijgen door alt-shift-2 te gebruiken. alt-2 zonder shift geeft inderdaad het ™-teken.

 • Frank van Manen 26 mei 2011 om 17:33

  Heb sinds eergisteren een Mac, en ik ben nu al aardig thuis in de sneltoetsen. Kwestie van proberen of Google’n. ;)

 • Rob Vermeulen 26 mei 2011 om 23:55

  Waar ik veel aan heb gehad bij het leren van toetscombinaties voor allerlei tekens: ga naar Systeemvoorkeuren > Toetsenbord en schakel ‘Toon toetsenbord- en tekenweergave in menubalk’ in. Als je dan vanuit de menubalk de Toetsenbordweergave start, zie je bij het indrukken van Shift, Alt en Ctrl precies wat er gaat gebeuren, ook met combinaties.

 • Kay Lakeman 27 mei 2011 om 12:46

  Eey,

  Als je het gratis prog DoubleCommand download kun je van je \ toets een delete toets maken..

  Groet!

 • Robbert 27 mei 2011 om 18:32

  Eigenlijk klopt dit artikel niet. Ieder toetsenbord van Apple (ook de kleine Bluetooth toetsenborden en de MacBook-toetsenborden) hebben een Delete-knop. Er zijn echter geen toetsenborden van Apple die een Backspace-knop hebben.

  Volgens de officiële benamingen van Apple zit onder de Eject-knop geen Backspace-knop, maar een Delete-knop. Dit is ook duidelijk te zien op de Amerikaanse toetsenborden. De Europeese toetsenborden hebben afbeeldingen op de toetsen staan, terwijl de Amerikaanse toetsenborden de naam van de desbetreffende toets erop hebben staan. Op de Amerikaanse toetsenborden staat geen “Backspace” op deze toets, maar staat er “Delete” op.

  Wat op een Windows-toetsenbord “Delete” wordt genoemd, noemt Apple “Forward Delete” (Dit paste echter niet helemaal op die kleine toets, dus staat daar de tekst “Delete” met een pijltje naar rechts).

 • titia 14 mei 2012 om 9:16

  hoe kan ik versneld downscrollen? met windows had je daar een pijl naar beneden page down en page up maar op de mac gaat dat anders..??

 • Iedereenhoudvanmij 30 mei 2012 om 17:48

  fn-backspace, ik wist dat gelijk na de eerste dag, kom op jongens, kan je zo uitvogelen, wist ik nog eerder dan alt-shift-k: 

 • bertus 7 april 2015 om 11:38

  hoe verwijder je in firefox een adres regel ,die je met driehoekje een lijstje van adressen krijgt,en daar een adres uit verwijderd??
  normaal was dat in windows met firefox de del toets.
  maar in MAC fn-backspace blijft de regel staan.
  ook fn – ctrl en fn -alt blijft gewoon de regel staan

 • jan mac 10 juni 2015 om 14:44

  Jaaaaaaaaaaaaa, het is zo makkelijk dat MAC OS! Een toestencombi van 2 of 3 keys waar je onder windows er gewoon een kunt gebruiken. Echt heel gebruiksvriendelijk dat MAC OSX.

 • Waldher 27 januari 2016 om 0:06

  De gebruiksvriendelijkheid van een mac doet zijn reputatie weel alle eer aan; hele fora zijn gevuld met vragen om functies en tekens die bij een windowsmachine onder 1 duidelijke toets te vinden zijn… :-S

 • Bart 13 december 2016 om 3:03

  Oplossing voor iedereen! Ik heb Mac book Pro, en las hier in de tips dat je DoubleCommand kan installeren. Nu toets ik cmd-Capslock – en dan delete die mijn bestand :) Super fijn!

Een reactie toevoegen: