11 maart 2017

Help mijn Mac heeft geen delete toets…

toetsenbord op een macbook

Mac gebruikers die onlangs afscheid hebben genomen van Windows hebben vaak een klein probleem in macOS (OS X). Veel gebruikers zijn namelijk opzoek naar de delete toets. Waar is deze terug te vinden op een (draadloos) Mac toetsenbord?

Al enige tijd voegt Apple de 'delete-toets' niet meer toe aan de toetsenborden. Wanneer je iets wil verwijderen op een Mac is het namelijk voldoende om het bestand, tekst, app, etc. te selecteren en te drukken op de backspace-toets of command⌘ + backspace. De knop vind je boven de enter-toets terug. Toch kan de backspace-toets ook dienen als vertrouwde delete-toets.

Backspace is de delete-toets

We spreken over de backspace-toets, eigenlijk is dit fout. In macOS (OS X) is dit namelijk de delete-toets, alleen zien veel gebruikers dat niet zo. Op het Nederlands/Belgische toetsenbord is dit een pijl naar links, op de Amerikaanse versie staat hier de tekst 'Delete'. Toch werkt de functie anders dan onder Windows. In MacOS (OS X) kun je hiermee letters verwijderen tijdens het typen, bestanden verwijderen, en meer. Precies zoals de backspace-toets onder Windows.

Wil je de delete-toets op de manier zoals onder Windows gebruiken, dan moet je de toetscombinatie fn + backspace gebruiken. Op deze manier kun je bijvoorbeeld tekst voorwaarts verwijderen, maar om dit te doen kun je ook de toetscombinatie control^ + D gebruiken.

Delete toets op een Mac

Nog meer functies voor 'delete'

option⌥ + backspace
Verwijder het eerst volgende woord links van de cursor

command⌘ +backspace
Verwijder de complete regel of paragraaf links van de cursor

Mocht je toch liever een Apple toetsenbord willen hebben met een delete-toets dan kun je een Apple Keyboard met numeriek toetsenblok aanschaffen.

Lees ook: Enkele iOS en macOS (OS X) basistermen

Bijgewerkt artikel, origineel van 24/05/11Reacties


 • Roel

  24 mei 2011 om 9:12

  Over deleten gesproken, toen ik net een Mac had heb ik 3 avonden gezocht naar de keyboard shortcut voor het deleten van bestanden in de Finder: dat bleek dus (ook) cmd + backspace te zijn. :)

 • Laurens

  24 mei 2011 om 9:24

  Ben een trouwe Mac gebruiker en ik zou niets anders willen, maarrr.. Het feit dat er geen delete toets op zit vind ik na al die jaren nog steeds debiel. Het is onproductief om shortcuts te gebruiken..

 • Marco

  24 mei 2011 om 9:27

  Je zou ook de CAPS kunnen mappen naar delete, als ik me niet vergis. Ik heb zelf die CAPS uitstaan, maar ik geloof dat je daar ook iets anders aan kan hangen, weet alleen niet of het ook een combi kan zijn (Fn+backspace in dit geval)

 • Richard

  24 mei 2011 om 9:46

  ctrl + backspace
  Verwijder het eerst volgende woord links van de cursor.

  cmd⌘ + backspace
  Verwijder de complete regel of paragraaf links van de cursor.

  Deze sneltoetsen doen het bij mij niet hoor ;)

  Alt + backspace doet het dan weer wel en daarmee verwijder ik het eerst volgende woord links van de cursor.

 • sypie

  24 mei 2011 om 11:27

  Tijdens het tekstverwerken heb je praktisch geen delete nodig. Je kunt tekst sneller selecteren en er overheen tikken dan verwijderen en weer opnieuw tikken. Ik snap Apple best wel in z’n opzet. (daarbij passen er niet meer toetsen op een MacBook 13″)

 • Bikey

  24 mei 2011 om 13:03

  Ik ben nog steeds op zoek hoe ik bestanden kan verplaatsen (niet kopieren) tussen harddisk en netwerkschijf. En wat de filosofie erachter is dat dit (volgens mij) niet kan met een toetsencombinatie.

 • Richard IJzermans

  24 mei 2011 om 13:06

  @Bikey ▸ bestanden selecteren, cmd⌘ ingedrukt houden en de bestanden naar de netwerk locatie slepen.

 • edwin van erkelens

  24 mei 2011 om 18:02

  Als u nu toch het toetsenbord uitlegt? Hoe krijg je het euroteken? Laatst heb ik enorm staan stuntelen en uiteindelijk maar EUR getypt.

 • Richard IJzermans

  24 mei 2011 om 18:51

  @edwin ▸ € = alt/option⌥ + 2

 • Jasper

  24 mei 2011 om 21:14

  Haha vind het echt grappig als je kijkt hoe weinig mensen eigenlijk dit soort dingen weten wat er op de mac zit. Zelf kende ik het al, ookal gebruikte ik het niet omdat mijn eerste computer een apple was:)
  Tja als je 15 bent en op je 13 een computer aanschaft dan kan dat wel je 1e zijn.

 • edwin van erkelens

  24 mei 2011 om 23:13

  @Richard,
  Dank je wel voor de uitleg. Er zal bij mij iets anders niet goed zitten want alt+2 geeft bij mij ™= Trademark.

 • Jean-Paul Horn

  25 mei 2011 om 0:55

  @edwin van erkelens – Zorg dat bij Systeemvoorkeuren > Taal en tekst > Invoerbronnen de toetsenbordindelingen ‘Nederlands’ en ‘VS – Uitgebreid’ (of ‘VS (internationaal) – Pc)’ zijn aangevinkt. Als je nu wisselt tussen toetsenbordindeling (met cmd⌘ – spatie) of via de menubalk (als je die optie hebt aangevinkt) en de Nederlandse toetsenbordindeling kiest, zal alt/option⌥ + 2 voor het euroteken wel werken. Bij de Amerikaanse toetsenbordindeling wordt dan inderdaad ™ gebruikt.

 • Maarten

  25 mei 2011 om 13:06

  @Richard
  Als die sneltoetsen niet werken moet je even controleren in welk programma je dit doet.
  Word 2011 geeft bij mij zowel voor option als command + backspace namelijk gewoon een delete voor het woord links van de cursor.
  Command + Fn + Backspace geeft een delete voor het woord rechts van de cursor ;)
  Onder Pages krijg ik wel hetzelfde resultaat zoals beschreven hierboven.

 • Martin

  25 mei 2011 om 13:49

  En dan nog deze:
  fn + option + backspace: verwijdert het woord rechts van de cursor

 • Jeroen

  26 mei 2011 om 13:32

  @edwin van erkelens – Mocht je net als ik de Amerikaanse indeling gebruiken omdat dat om andere redenen of gewenning gewoon handig is kun je alsnog het €-teken krijgen door alt-shift-2 te gebruiken. alt-2 zonder shift geeft inderdaad het ™-teken.

 • Frank van Manen

  26 mei 2011 om 17:33

  Heb sinds eergisteren een Mac, en ik ben nu al aardig thuis in de sneltoetsen. Kwestie van proberen of Google’n. ;)

 • Rob Vermeulen

  26 mei 2011 om 23:55

  Waar ik veel aan heb gehad bij het leren van toetscombinaties voor allerlei tekens: ga naar Systeemvoorkeuren > Toetsenbord en schakel ‘Toon toetsenbord- en tekenweergave in menubalk’ in. Als je dan vanuit de menubalk de Toetsenbordweergave start, zie je bij het indrukken van Shift, Alt en Ctrl precies wat er gaat gebeuren, ook met combinaties.

 • Kay Lakeman

  27 mei 2011 om 12:46

  Eey,

  Als je het gratis prog DoubleCommand download kun je van je \ toets een delete toets maken..

  Groet!

 • Robbert

  27 mei 2011 om 18:32

  Eigenlijk klopt dit artikel niet. Ieder toetsenbord van Apple (ook de kleine Bluetooth toetsenborden en de MacBook-toetsenborden) hebben een Delete-knop. Er zijn echter geen toetsenborden van Apple die een Backspace-knop hebben.

  Volgens de officiële benamingen van Apple zit onder de Eject-knop geen Backspace-knop, maar een Delete-knop. Dit is ook duidelijk te zien op de Amerikaanse toetsenborden. De Europeese toetsenborden hebben afbeeldingen op de toetsen staan, terwijl de Amerikaanse toetsenborden de naam van de desbetreffende toets erop hebben staan. Op de Amerikaanse toetsenborden staat geen “Backspace” op deze toets, maar staat er “Delete” op.

  Wat op een Windows-toetsenbord “Delete” wordt genoemd, noemt Apple “Forward Delete” (Dit paste echter niet helemaal op die kleine toets, dus staat daar de tekst “Delete” met een pijltje naar rechts).

 • titia

  14 mei 2012 om 9:16

  hoe kan ik versneld downscrollen? met windows had je daar een pijl naar beneden page down en page up maar op de mac gaat dat anders..??

 • Iedereenhoudvanmij

  30 mei 2012 om 17:48

  fn-backspace, ik wist dat gelijk na de eerste dag, kom op jongens, kan je zo uitvogelen, wist ik nog eerder dan alt-shift-k: 

 • bertus

  7 april 2015 om 11:38

  hoe verwijder je in firefox een adres regel ,die je met driehoekje een lijstje van adressen krijgt,en daar een adres uit verwijderd??
  normaal was dat in windows met firefox de del toets.
  maar in MAC fn-backspace blijft de regel staan.
  ook fn – ctrl en fn -alt blijft gewoon de regel staan

 • jan mac

  10 juni 2015 om 14:44

  Jaaaaaaaaaaaaa, het is zo makkelijk dat MAC OS! Een toestencombi van 2 of 3 keys waar je onder windows er gewoon een kunt gebruiken. Echt heel gebruiksvriendelijk dat MAC OSX.

 • Waldher

  27 januari 2016 om 0:06

  De gebruiksvriendelijkheid van een mac doet zijn reputatie weel alle eer aan; hele fora zijn gevuld met vragen om functies en tekens die bij een windowsmachine onder 1 duidelijke toets te vinden zijn… :-S

 • Bart

  13 december 2016 om 3:03

  Oplossing voor iedereen! Ik heb Mac book Pro, en las hier in de tips dat je DoubleCommand kan installeren. Nu toets ik cmd-Capslock – en dan delete die mijn bestand :) Super fijn!

 • nilda

  7 juni 2017 om 18:21

  Ben ik nu de enige waarbij geen enkele van de snel functies resulteert in een verwijdering letters naar links???? ik hoef geen fn+backspace te doen om letters van rechts te verwijderen, dat doet de functie onder de knop zelf al.
  tegelijkertijd zijn mijn pijltjes knoppen ook gewijzigd naar het gaan van begin en einde pagina. Heel irritant!
  Hoop dat iemand nog een tip heeft. Thanks!

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!