20 november 2014

BasisOS X: Wat is de option toets?

Apple grijs logo

Op appletips en op andere Apple gerelateerde websites wordt vaak over de option⌥-toets gesproken. Dit is voor veel overstappers van Windows of mensen die voor het eerst een Mac gebruiken erg lastig. Wat en vooral waar vind ik deze toets?

Wij van appletips zullen altijd het symbool vermelden dat bij de toets hoort, voor de option-toets is dat '⌥' die je op ieder Mac toetsenbord terugvind. De option⌥-toets is in principe de alt-toetst die ervoor zorgt dat toetsen op je toetsenbord een extra functie krijgen. Zo kun je via option⌥ + 2 het €-teken invoeren, maar ook kun je alternatieve en extra opties weergeven bij het gebruik van de option⌥-toets.

Als voorbeeld kunnen we het Wi-Fi menu nemen in de menubalk, als je hierop klikt krijg je een overzicht van alle beschikbare draadloze netwerken en enkele mogelijkheden om het netwerk te beheren.

extra netwerk info

Wanneer je de option⌥-toets indrukt en dan op het Wi-Fi menu klikt dan krijg je een hoop extra gegevens te zien over het huidige Wi-Fi netwerk. Van ip-adres tot landcode en kanaal. Uiteraard kun je de option⌥-toets op nog veel meer locaties gebruiken. Zo kun je in menu’s extra opties activeren, open hiervoor het Archief menu in Finder, druk op de option⌥-toets en onmiddellijk wijzigen sommige menuopties tijdelijk. Daarnaast wordt de option⌥-toets veel gebruikt in toetscombinaties, benieuwd naar deze? Bekijk dan eens deze tips hier op appletips.

Op appletips vind je tips terug voor beginners, gevorderden en experts. In de categorie basistips vind je eenvoudige tips en weetjes over OS X, iOS en overige Apple producten, deze zijn speciaal gericht op nieuwe Apple gebruikers. Alle basistips vind je hier terug. De tips voor beginners zijn een aanvulling op de basistips.Reacties


 • Jan Willem

  20 november 2014 om 11:00

  Bij option⌥ + 2 het €-teken invoeren, maar bij mij krijg ik dan: ™ symbool.
  Hoe kan dat nou weer?

 • Wesley Fabry

  20 november 2014 om 11:02

  Belgisch of Internationaal toetsenbord? Officieel Apple Nederlands toetsenbord is het option⌥ + 2 voor €

 • Jan Willem

  20 november 2014 om 11:10

  Bij de instellingen stond Amerikaans toetsenbord, nadat ik deze op Nederlands heb gezet klopt alles weer :-)

 • Ajee

  20 november 2014 om 12:50

  Op een Amerikaans toetsenbord gebruik je Option⌥ + Shift + 2 voor het € teken.

 • Joost Dancet

  21 november 2014 om 10:59

  Enkele andere interessante combinaties met de option-toets (alt) en de menubalk:
  – Je kunt commando’s onder het Apple-logo zoals ‘Herstart’ direct uitvoeren (= zonder een waarschuwing te krijgen) als je tegelijkertijd de option-toets (alt) ingedrukt houdt.
  – Option + volumeknop en je kunt het uitvoerapparaat veranderen – bv. overschakelen op Airplay.
  – Option + berichtenicoon (menubalk uiterst rechts) en je schakelt niet-storen in en uit (het icoontje is zwart als je mag gestoord worden).
  Nog een handige combinatie in Yosemite:
  – De option-toets (alt) + groen bolletje (van het ‘rood-geel-groen-stoplicht’ bovenaan links van elk venster) om het venster te ‘maximaliseren’. In het groene bolletje zie je nu zelfs een + i.p.v. pijltjes.

Een reactie toevoegen: