9 maart 2017

Woorden automatisch aanvullen op een Mac

toetsenbord op een macbook

Wist je dat je tijdens het typen van een tekst in macOS (OS X) woorden automatisch kunt laten aanvullen? De functie zit standaard ingebouwd in macOS (OS X) en is eenvoudig toe te passen op iedere Mac.

De functie is vooral handig bij lange en moeilijke woorden. Ook als je even niet meer de juiste schrijfwijze van een bepaald woord weet. Tijdens het typen kun je suggesties raadplegen en een woord kiezen. Na wat oefening is dit eenvoudig toe te passen en bijzonder handig.

Automatisch woorden aanvullen op een Mac

• Typ minstens één letter
• Druk op de option⌥ + esc-toets
• De suggesties verschijnen
• Druk met de pijltoetsen omlaag of omhoog door de suggesties
• Kies de suggesties door te drukken op de enter-toets of klik deze aan

Onmiddellijk wordt het woord toegevoegd aan je tekst en kun je verder gaan met typen. Bovenstaande procedure is te gebruiken in de meeste Apple applicaties waar tekst centraal staat zoals Notitie, Safari, Pages, etc.

Automatisch woorden aanvullen in macOS en OS X

Mocht de option⌥ + esc toetscombinatie niet werken dan kun je ook de F5-toets gebruiken. Deze kun je activeren met de toetscombinatie fn + F5. Deze toetscombinatie kun je bijvoorbeeld ook gebruiken in Evernote, Mail en overige applicaties van Apple en derde.

Let wel, de optie is alleen beschikbaar wanneer je gebruikmaakt van de standaard spellingsbestanden van macOS (OS X). Gebruik je een alternatieve, zoals de erkende Nederlandse spelling, dan werkt deze optie helaas niet.

Woorden aanvullen in OS X El Capitan of eerder

Vanaf macOS Sierra kun je woorden aanvullen met de toetscombinatie option⌥ + esc. In OS X El Capitan of eerder kan dit in sommige Apple applicatie met alleen de esc-toets. De eerder genoemde toetscombinatie werkt ook.

Lees ook: Geaccentueerde karakters (diakritisch tekens) typen in OS X

origineel artikel van 18/05/2011, geupdate i.v.m. nieuwe procedureReacties


Er zijn nog geen reacties op dit bericht!

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!