3 november 2015

tvOSApple TV 4: De Apple remote koppelen aan andere apparaten

Apple TV afstandsbediening icoon

Voor de oplettende Apple TV 4e generatie gebruiker heeft vast gemerkt dat er een infraroodpoort zit op de afstandbediening, dit is vreemd want de nieuwe afstandsbediening werkt via bluetooth en niet via infrarood.

Met deze infraroodpoort kun je andere apparaten dan je Apple TV aansturen, denk hierbij aan je tv, Home Cinemaset of andere randapparatuur. Apple gebruikt hiervoor HDMI-CEC, waarmee de Apple TV signalen kan doorgeven aan aangesloten apparaten.

Als je tv en andere randapparatuur HDMI-CEC ondersteunen dan gaat de Apple TV automatisch opzoek en configureert alles zelf. Als je apparaten dit protocol niet ondersteunen dan kun je dit handmatig instellen. Hoe je dit doet lees je hieronder terug.

• Open ‘Instellingen'
• Navigeer naar ‘Afstandsbedieningen en apparaten'
• Selecteer ‘Volumeregeling'

Nieuw apparaat leren kennen op de Apple TV

Je hebt nu verschillende mogelijkheden, beste is automatisch te selecteren, mocht je Apple TV afstandsbediening geen signalen kunnen doorsturen naar je apparaten kies dan voor ‘Leer nieuw apparaat kennen’. Neem nu de afstandsbediening van het apparaat erbij dat je wilt bedienen met je Apple TV afstandsbediening en volg de stappen op het scherm.

Nieuwe afstandsbediening Apple TV

Vanaf nu kun je het volume verhogen of verlagen met de Apple TV afstandsbediening, ook kun je de Apple TV en de gekoppelde apparaten uitschakelen. Druk hiervoor de thuisknop (tv-icoon) in tot op het scherm de ‘Sluimerstand’ tevoorschijn komt en kies voor ‘Sluimer’ alle apparaten worden uitgeschakeld (stand-by geplaatst). De Apple TV (afstandsbediening) kan maximaal 15 apparaten met CEC-ondersteuning aansturen.

Lees ook: Hoe werkt de nieuwe Apple TV afstandsbediening met Touchpad?


A post shared by appletips.nl (@appletips.nl) on
Reacties


 • Danny

  10 november 2015 om 18:42

  Beste Wesley,

  Ik heb een Mac Mini met HDMI verbonden met mijn TV met daarop Plex, dit wordt vanaf de bank bediend met mijn Aluminium Apple Remote. Nu heb ik onlangs de Apple TV 4 aangeschaft en die werkt prima met zijn eigen Apple TV Remote (bluetooth) maar vangt tevens de signalen op van de Aluminium Apple Remote die de Apple TV ook prima lijkt te kunnen bedienen. Aangezien beide apparaten naast elkaar staan wil ik dit echter niet omdat dan beide Mac Mini en Apple TV tegelijk aangestuurd worden waarbij je dus ook niet kan zien wat er secundair gebeurd.
  Ik heb gekeken of ik de Aluminium Apple Remote kon loskoppelen van de nieuwe Apple TV4 maar zie niet hoe dit moet, MENU + RECHTS ingedrukt houden voor +/- 6 seconden werkt niet (dit stond op de Apple website maar was niet duidelijk of dit met de ATV4 werkt). Als ik vervolgens probeer de remote te pairen op de Mac Mini via instellingen/beveiliging etc (MENU + RECHTS voor ca. 5 seconden) krijg ik geen link symbool te zien.
  Hopelijk heb jij een slim idee om dit voor elkaar te krijgen…

  Alvast bedankt,

  Danny

 • Wesley Fabry

  11 november 2015 om 8:45

  He danny,

  Heb je het loskoppelen gedaan wanneer de Mac Mini volledig is uitgeschakeld? Koppel dus de Mac Mini van de stroom en houd de Apple TV 4 actief, druk nu de menu-knop en rechts in voor 6 seconden. Test nu of de afstandsbediening niet meer werkt op de Apple TV, als dit het geval is schakel de je Apple TV volledig uit (stroomkabel uittrekken) en start je de Mac Mini op. Druk de menu + select (ronde knop) in voor 6 seconden om hem koppelen.

  Ik weet niet of het gaat werken, want het is een probleem dat veel voorkomt op het supportforum van Apple. https://discussions.apple.com/message/29256053#29256053

 • Danny

  13 november 2015 om 14:21

  Beste Wesley,

  Bedankt voor je reactie, je voorstel zoals omschreven werkte niet maar bracht me wel op een idee wat bleek te werken;

  De MacMini helemaal uit, zelfs het netsnoer eraf.

  De Aluminium Apple Remote loskoppelen van de AppleTV 4 werkte alleen door MENU + SELECT (ronde knop) voor ca. 6 sec ingedrukt te houden, gewoon in het hoofdmenu, het werd bevestigt door de Apple TV door een snel flikkerend wit licht na ca. 6 sec.

  De MacMini weer opgestart, de Aluminium Apple Remote was hiermee verbonden en getest, MENU knop gebruikt om PLEX op te starten, de AppleTV bleef uit staan, alleen reageert de AppleTV wel met een flikkerend lampje bij elke Aluminium Apple Remote selectie, maar dat boeit niet echt.

  Bedankt voor het op het goede spoor zetten!!

  Met vriendelijke groet,

  Danny

 • Wesley Fabry

  13 november 2015 om 14:27

  Kijk dat is heel goed nieuws! Veel plezier ermee…

 • Ed

  25 december 2015 om 12:12

  Bij mij lukt het nog niet. Ik heb alle stappen succesvol doorlopen (inmiddels 3 keer), maar toch reageert mijn philips soundbar niet op de AppleTV4 remote. Is er nog een tip of truc om het wel te laten werken? Alvast bedankt.

 • Wesley Fabry

  25 december 2015 om 12:20

  Ed, zijn de apparaten wel compatibel met hdmi-cec? Beste is de handleiding of philips te raadplegen.

 • Ed

  25 december 2015 om 12:22

  Aha, dat ga ik uitzoeken. Dank je!

 • Ed

  25 december 2015 om 12:22

  Snelle reactie ook, top!!

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!