25 januari 2012

Apple TV: Nederlandse ondertiteling activeren

Sinds kort heeft Apple aan de iTunes Store de mogelijkheid toegevoegd om films te huren, deze kun je bekijken op de Apple TV 2. Langzaam verschijnen er meer films die zijn voorzien van Nederlandse ondertitels. Helaas is het even zoeken om erachter te komen welke films wel of geen Nederlandstalige ondertiteling hebben.

Als een film een Nederlandse omschrijving bevat, wil dit niet automatisch zeggen dat er ook Nederlandse ondertiteling aanwezig is. In de onderstaande stappen kun je controleren of je film de ondertiteling bevat en hoe je ze moet inschakelen als je de film aan het bekijken bent.

Selecteer de menuoptie 'Films' op je Apple TV 2 en zoek of blader door de films om een gewenste film te vinden in de iTunes Store. Heb je een film naar keuze gevonden selecteer hem dan door met de selectieknop te klikken op de film. Als voorbeeld hebben we 'Hostel III' gebruikt.

Naast de afbeelding van de film vind je tal van overige informatie.

Door 'omhoog te klikken' met je Apple-remote kun je bladeren door de informatie die aanwezig is bij de film. Als er twee maal geklikt wordt kom je op de infopagina met betrekking tot de audio en ondertiteling. Als Nederlands bij het lijstje van 'ondertiteling' staat, wil het zeggen dat de Nederlandse ondertiteling aanwezig is bij de film.

De film huren kan door op 'huur' te klikken zoals hier boven aangegeven staat. Je kunt nu kiezen om onmiddellijk de film af te spelen, als je dit niet wilt heb je 30 dagen de tijd om je gehuurde film af te spelen. Wanneer de film is gestart met afspelen heb je nog 48 uur de tijd om de film te bekijken. Zodra je een film hebt gehuurd, word er onder de filmposter aangegeven hoelang je de film nog kan bekijken. Om de gehuurde film te bekijken dien je op 'Speel af' te klikken.

De gehuurde film zal nu worden afgespeeld, de ondertiteling wordt niet automatisch geactiveerd. Om de ondertiteling in te stellen houd je de selectieknop gedurende een paar seconden in en verschijnt er het filmmenu. Hier kan je kiezen tussen 'hoofdstukken, '...' en 'Audio'.

Met behulp van de knop omhoog op je Apple-remote kan je de selectie wijzigen. Om de ondertiteling aan te passen moet je het '...-menu' selecteren. Selecteer de taal naar keuze en bevestig dit door op de selectieknop te drukken. De film zal nu verder afspelen met de ondertiteling naar keuze.

Je kan de gehuurde film terug vinden in het hoofdmenu. Selecteer de menu-optie 'film', de gehuurde film zal dan links boven in de hoek verschijnen en het aantal uur dat de film nog bekeken kan worden.

Helaas is het film aanbod in de iTunes Store met Nederlandse ondertiteling nog erg klein. Apple heeft zelf een overzicht gemaakt met films die standaard zijn voorzien van 'vaste' Nederlandse ondertiteling. Om dit overzicht weer te geven selecteer je het film-menu in het hoofdmenu ▸ Populairste films ▸ Films in originele versie (boven in het scherm).

De films die in het lijstje 'Films met Nederlandse ondertiteling' staan zouden in principe Nederlandse ondertiteling moeten bevatten, bij sommige films staat bij de film-informatie niet aangegeven of hij daadwerkelijk Nederlandse ondertiteling bevat, echter is de trailer wel voorzien van de juiste ondertiteling en is dus de film voorzien van Nederlandse ondertiteling.

De trailer kan je bekijken door middel van de gewenste film te openen en vervolgens 'trailer' te selecteren. We hopen uiteraard dat Apple nog veel films zal voorzien van Nederlandse ondertiteling, dit zal echter een kwestie van tijd zijn.Reacties


 • Anneliefje

  25 januari 2012 om 14:31

  Bedankt voor de tip!
  Heeft er misschien iemand een oplossing voor het volgende..ik heb een ned. en een amerikaanse itunes account; met de amerikaanse kan ik films huren, maar als ik inlog met de ned. dan krijg ik de melding dat ik onvoldoende tegeod heb terwijl er 50 euro op staat..(met iTunes tegoed code opgewaardeerd)…

 • Digilike

  25 januari 2012 om 21:03

  Dat twee keer klikken omhoog om te zien of de film Nederlandse ondertiteling heeft, is dus weinig betrouwbaar. Soms staat er daar dat de film Engelstalig is (en verder niets), terwijl er toch een Nederlandse ondertiteling aanwezig is. Voorbeelden: de film Closer, Spider-Man 2. En zo kan ik wel doorgaan. Wat veel meer zegt, is de omschrijving van de film. Als die in het Nederlands is, dan heb je een goede indicatie dat er ook Nederlandse ondertiteling aanwezig is. Als dan ook de trailer Nederlands ondertiteld is, dan heb je toch wel enige mate van zekerheid.

  Wat mij verbaast, is hoe slecht dit soort informatie toegankelijk is en dat je er niet op kunt selecteren. En dat terwijl deze metagegevens heel snel en gemakkelijk ontsloten kunnen worden.

 • Digilike

  25 januari 2012 om 21:09

  Bij nader inzien is bij mij het veld ondertiteling bij de extra informatie helemaal niet zichtbaar.

 • piet

  26 januari 2012 om 9:57

  Je kunt films uit de iTunes store ook op je Mac bekijken?

 • Wesley Fabry

  26 januari 2012 om 11:56

  @piet volgens apple:
  Als u een huurfilm downloadt op uw computer: u kunt deze overzetten naar een apparaat zoals uw Apple TV, iPhone, iPad of iPod als het een film in Standard Definition is (films in HD kunnen alleen op uw computer, iPad, iPhone 4, iPod touch (4e generatie) of Apple TV worden afgespeeld).Als u de film verplaatst van uw computer naar een apparaat, verdwijnt de film uit de iTunes-bibliotheek van uw computer. Tijdens de huurperiode kunt u de film zo vaak verplaatsen tussen apparaten als u wilt maar de film kan maar op één apparaat tegelijk worden bewaard.

  Als u een huurfilm op uw iPhone 4, iPad, iPod touch (4e generatie) of Apple TV downloadt: u kunt de film niet verplaatsen naar een ander apparaat of computer.

 • Sharrvans

  29 januari 2012 om 16:20

  Als ik hem ingedrukt houdt, kan ik wel kiezen tussen de hoofdtukken maar geen audio?

 • Hans

  30 mei 2012 om 9:55

  Deelt iemand deze mening: de vormgeving van de ondertiteling is nogal storend. Bij elke ondertitel-regel komt er een semi-transparant balkje omhoog. Natuurlijk bedoeld om de leesbaarheid te verhogen. Maar het haalt mij steeds uit de film. Beter zou zijn dat het balkje er gewoon wel óf niet is. Of dat je het kunt kiezen… Is dat mogelijk?

 • Diederik

  9 juni 2012 om 12:44

  Er is helemaal geen …-menu bij mijn hoofdstukken indeling? Heb wel de laatste softwareupdate. Hoe moet ik dan NL ondertiteling selecteren?

 • Heidie

  11 augustus 2012 om 14:30

  Ook ik krijg alleen maar Hoofdstukken en geen audio opties.
  Erg vervelend.Dit is de tweede film , de trailer van bijvoorbeeld de film Cars is wel Nederlands gesproken , dan huur je de film en is het Engels gesproken.
  Graag een tip,alvast bedankt.

 • Sander te hoonte

  26 augustus 2012 om 8:28

  Ik heb nu cars (Nl) en toy story (nl) gehuurd maar beiden zijn engels gesproken. Trailer wel nl!

 • Egon

  23 oktober 2012 om 14:44

  Ondertitel is te klein, hoe kan ik het vergroten.

 • Sebas van Bladel

  3 maart 2013 om 8:15

  Net een film gehuurd haai five.
  Acteur Nelly frijda. En huur je hem voor 5 euro en komt hij in het Engels.
  Het is voor mijn dochter van zes jaar. Dus leuk hoor. Geld weggegooid.
  Audio kan ik ook niet aanpassen. Enkel hoofdstukken.

 • Ron Aalbregt

  14 maart 2013 om 8:39

  Ik zie naast hoofdstukken ook staan luidspeaker maar geen audio en kan ook egt geen ondertiteling vinden voor toystoey(NL)
  Wel erg jammer van apple, is er dan mischien wel een app die de ondertiteling steunt???

 • Debby Lunshof

  9 april 2013 om 18:45

  Ik heb helaas ook de film argo moeten zien zonder ondertiteling, lees nu dat het mogelijk moet zijn om die zelf handmtig te activeren.
  Sorry, maar in deze tijd moet je dit kunnen aanklikken etc.
  Verder vind ik de letters van de onder titeling erg klein, kun je dit ook verabderen?

 • Gideon

  18 april 2013 om 10:47

  Vraag!!

  Er zijn ook heel veel films die in de lijst staan, maar die je niet kan huren,,, en dan zijn films die al lang uit zijn! Doe ik iets verkeerd??

 • Sylvia

  1 juni 2013 om 21:36

  super bedankt het werkt nu!

 • Marc

  23 juni 2013 om 15:35

  Ondanks dat ik de films kijk op een 42 inch tv zijn de ondertitels erg klein
  Kunnen deze groter worden gemaakt?

 • indro

  5 oktober 2013 om 21:00

  Super tip!, ik had een film voor mijn kids gehuurd maar teleurgesteld dat er geen ondertiteling te zien was.. dankzij deze tip gelukt!

  Erg onduidelijk van Apple overigens dat ze dit niet duidelijker tonen wat de mogelijkheden zijn.

  Anyway, thnx!

 • Marije

  5 oktober 2013 om 22:49

  Hallo ik heb een vraag
  Ik heb net een film gehuurd via iTunes op de Apple tv en nu is die weg en kunnen we hem nergens meer vinden we hebben hem 10 min geleden gehuurd wie weet daar een antwoord op

 • Eric

  6 oktober 2013 om 16:40

  Hoe vergroot ik de ondertiteling?

 • Nicole arnauts

  5 juli 2014 om 18:41

  Hoe vergroot ik de ondertiteling want die is veel te klein bij de Trailer zijn ze goed maar als de film begint zijn ze klein erg vervelend.graag en antwoord hoe ik dat kan aanpassen?Dank u

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!